Χαιρετισμός Προέδρου ΣΗΠΕ κ. Γιώργου Μιχαλόπουλου στη συνάντηση με τους βουλευτές της Περιφέρειας (vid)

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Προέδρου του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων κ. Γιώργου Μιχαλόπουλου στη συνάντηση με τους βουλευτές της Περιφέρειας, που διεξήχθη την Τετάτη 6 Μαρτίου 2024 στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza στην Αθήνα.

"Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι βουλευτές.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Κυρίες και κύριοι

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και όλων των μελών που συναπαρτίζουν την μεγάλη οικογένεια του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, σας καλωσορίζω στη σημερινή μας συνάντηση και σας ευχαριστώ θερμά για την προθυμία με την οποία ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας.

Είναι μεγάλη η χαρά μας που είστε σήμερα εδώ. Γιατί αυτή η συνάντηση είναι για μας η επίτευξη ενός παλιού στόχου αλλά και η αξιοποίηση μιας μεγάλης ευκαιρίας.

Της ευκαιρίας να συνομιλήσουμε απευθείας, πρόσωπο με πρόσωπο, με τους εκπροσώπους του λαού στις περιφέρειες όπου εδρεύουν και εκδίδονται εφημερίδες – μέλη του Συνδέσμου μας.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που νοιώθουμε επιτακτική αυτή την ανάγκη;

Και γιατί σας καλέσαμε σήμερα εδώ;

Γιατί αγαπητοί μου φίλοι, έχουμε την αίσθηση ότι δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας τόσο καλά, όσο τουλάχιστον οι περιστάσεις επιβάλλουν.

Και όπως σας είπαμε και στην επιστολή που σας στείλαμε, η αίσθηση αυτή ενισχύεται κάθε φορά που βλέπουμε να συζητούνται στη Βουλή και στο δημόσιο διάλογο σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μας.

Εκεί υπάρχει μια σύγχυση που απόψε μας δίνεται η ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε.

Πρέπει να έχετε κατά νου το εξής: Δεν λέμε όλοι τα ίδια πράγματα στον κλάδο μας και δεν έχουμε όλοι τους ίδιους στόχους. Ή πολλές φορές με τις ίδιες λέξεις περιγράφουμε διαφορετικά ή και αντιφατικά μεταξύ τους πράγματα.

Από τη μια μεριά, υπάρχουν οι σοβαρές και έγκυρες εφημερίδες ανεξαρτήτως μεγέθους (γιατί αυτό εξαρτάται και από την περιοχή), αυτές δηλαδή που συγκεντρώνουν το συντριπτικό ποσοστό της απασχόλησης και της αναγνωσιμότητας δηλαδή της αποδοχής των πολιτών. Από την άλλη μεριά βρίσκονται εκδόσεις ευκαιριακές, που εξυπηρετούν συνήθως προσωπικές επιδιώξεις των εκδοτών τους, κάποιες από αυτές ακόμη και λαθρόβιες ή και τυχοδιωκτικές!

Η Πολιτεία, τα κόμματα αλλά και η Βουλή, πολλές φορές παγιδεύονται σε λογικές ισορροπίας και ίσων αποστάσεων απέναντι σε αυτά τα αντιτιθέμενα συμφέροντα κάτι όμως που ενισχύει αντικειμενικά τους μεν σε βάρος των δε. Γιατί έτσι νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός, φαλκιδεύονται τα συμφέροντα των σοβαρών επιχειρήσεων και καταργείται κάθε κίνητρο επενδύσεων, προόδου και ανάπτυξης στον κλάδο μας.

Όταν μοιράζεται κρατικό χρήμα είτε με τη μορφή των κρατικών ενισχύσεων, είτε με τη μορφή της κρατικής διαφήμισης είτε με τη μορφή των κρατικών δημοσιεύσεων, δεν είμαστε όλοι ίσοι και όλοι ίδιοι, και αυτό πρέπει να γίνει επιτέλους κοινή συνείδηση και οδηγός των πολιτικών αποφάσεων.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων, έλεγε ο Αριστοτέλης! Γιατί στη μια περίπτωση το κρατικό χρήμα πάει σε επενδύσεις, απασχόληση, καλύτερο επίπεδο πληροφόρησης και στην άλλη πάει στις τσέπες διαφόρων επιτηδείων!

Το ίδιο ισχύει και με τα θεσμικά ζητήματα, όπως συνέβη με τον πρόσφατο νόμο για τα Μητρώα Έντυπου Τύπου όπου είχαμε το θρίαμβο του «θανάσιμου αδιακρίτως» όπως έξοχα το περιέγραψε ο (παριστάμενος) αγαπητός κ. Πρόεδρος της Βουλής! Με ευθύνη δυστυχώς του μεγαλύτερου μέρους των πολιτικών κομμάτων και της Βουλής!

Ξέρουμε τις πιέσεις που σας ασκούν τα μικροσυμφέροντα αυτά και οι εκπρόσωποί τους. Και σας λέμε ένα πράγμα: Αντισταθείτε! Αγνοήστε τους! Δεν έχουν πραγματική δύναμη και αυτό που τους λείπει σε επιρροή το αντικαθιστούν με θράσος! Με παρακάλια ή ακόμη και απειλές και μικροεκβιασμούς! Το ξέρετε και το ξέρουμε όλοι καλά!

Έχουμε διαπιστώσει μάλιστα ότι πολλές φορές εμείς οι ίδιοι πέφτουμε θύματα της υπευθυνότητας και της θεσμικής μας αντίληψης και συμπεριφοράς. Όμως η στάση αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται ένδειξη αδυναμίας από το πολιτικό σύστημα. Γιατί αν χρειαστεί, μπορούμε και εμείς να γίνουμε επιθετικοί και πιεστικοί! Και μάλιστα πολύ περισσότερο…
Σας καλούμε να δείτε τη μεγάλη εικόνα. Να κάνετε και ατομικά αλλά και τα κόμματα που εκπροσωπείτε, τις αναγκαίες σταθμίσεις.

Αν υπάρχει ακόμη μέλλον στον έντυπο Τύπο, ειδικά της περιφέρειας, αυτό ανήκει στις σοβαρές επιχειρήσεις που κάνουν τη δουλειά τους με επαγγελματισμό, συνέπεια και υπευθυνότητα. Και θέλουμε να σταθείτε στο πλευρό μας. Και μέσα στα κόμματά σας και μέσα στη Βουλή και στην κοινωνία. Γιατί έρχονται αγώνες επιβίωσης για τον κλάδο μας και εκεί σας θέλουμε σύμμαχους και συμπαραστάτες.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Ξέρετε, προετοιμάζοντας αυτά που σας λέω, αναλογιζόμουν τι είναι αυτό που θα πρέπει να σας πούμε για μας που να μην το ξέρετε ήδη.

Εσείς, καλύτερα ίσως από κάθε άλλον σ’ αυτή τη χώρα, ως βουλευτές περιφέρειας, γνωρίζετε ότι οι ημερήσιες περιφερειακές εφημερίδες είναι ο ιστορικός και διαχρονικός βραχίονας της ενημέρωσης, και της πληροφόρησης των πολιτών της περιφέρειας, της ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, της πολυφωνίας εν τέλει της ίδιας της δημοκρατίας.

Είμαστε ο αγωγός που επιτρέπει στη φωνή σας να φτάσει στους πολίτες και τους ψηφοφόρους. Και σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες Μέσων που επενδύουν κυρίως στην εικόνα, στον εύκολο εντυπωσιασμό και στο life style, εμείς επιμένουμε στα θέματα που έχουν πραγματική αξία για τη ζωή των πολιτών. Και το κάνουμε τις περισσότερες φορές με πληρότητα, εγκυρότητα και αντικειμενικότητα, επιτελώντας ταυτόχρονα και μια άλλη υψηλή λειτουργία της δημοκρατίας : τον καθημερινό έλεγχο της τοπικής και περιφερειακής εξουσίας.

Αλλά δεν είστε μόνο πολιτικά πρόσωπα. Είστε και πολίτες και κάτοικοι της Περιφέρειας. Και γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσο καίριος και αναντικατάστατος είναι ο ρόλος του ημερήσιου περιφερειακού Τύπου στην τοπική ανάπτυξη, την οικονομική πρόοδο και την κοινωνική συνοχή για να μην μιλήσουμε για την ακόμη σημαντικότερη συμβολή του στην διατήρηση ζωντανής της τοπικής μας παράδοσης, της λαογραφίας, των εθίμων και των παραδόσεων του λαού μας.

Το ακούσατε και στο εισαγωγικό βίντεο: Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αν αύριο το πρωί εξαφανιζόταν ο ημερήσιος περιφερειακός Τύπος και το ιστορικό του αρχείο, θα χανόταν μαζί του ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας μας, της παράδοσής μας και του πολιτισμού μας!

Υπάρχει και μια ακόμη σημαντική συνεισφορά του κλάδου μας η οποία συνήθως υποτιμάται αλλά εσείς, ως πολιτικά πρόσωπα, τη γνωρίζετε καλά. Είναι η καλλιέργεια και ανάπτυξη της περιφερειακής συνείδησης στους πολίτες της περιφέρειας. Η αίσθηση δηλαδή ότι ανήκουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή, με την ιστορία της, τα προβλήματά της και τις δυνατότητές της.

Είμαστε η φωνή των πολιτών της ξεχασμένης Ελλάδας. Και όπως είπαμε και στο βίντεο, η φωνή αυτή δεν πρέπει να σιγήσει. Αντίθετα πρέπει να ενισχυθεί γιατί πρόκειται για εθνική, δημοκρατική και κοινωνική επιταγή!

Αγαπητοί προσκεκλημένοι
Κυρίες και κύριοι βουλευτές.

Ο ΣΗΠΕ δεν βλέπει τον εαυτό του ως ένα συνδικαλιστικό σωματείο παλαιάς κοπής που εκπροσωπεί απλώς συντεχνιακά συμφέροντα. Αυτό που κυρίως επιδιώκουμε είναι να είμαστε ένας φερέγγυος και αξιόπιστος θεσμικός συνομιλητής της Πολιτείας για όλα τα θέματα που αφορούν και ενδιαφέρουν τον κλάδο που εκπροσωπούμε.

Για τον λόγο αυτό συμμετέχουμε στον θεσμικό διάλογο με την Πολιτεία αλλά και την κοινωνία και τους φορείς, όχι απλώς υποβάλλοντας αιτήματα αλλά κυρίως καταθέτοντας μια σειρά επεξεργασμένες, μελετημένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρότερων από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ημερήσιος περιφερειακός Τύπος της χώρας αλλά και για την προοπτική του.

Θέλουμε όταν βρείτε το χρόνο να σκύψετε πάνω από τις Προτάσεις αυτές. Να τις δείτε με την προσοχή που τους αξίζει ώστε επιτέλους να περάσουμε από τους φιλόφρονες λόγους, τα χτυπήματα στην πλάτη και τις ρητορείες για τη σημασία του περιφερειακού Τύπου, στην εφαρμογή ουσιαστικών δημόσιων πολιτικών που θα αλλάξουν πραγματικά και θα βελτιώσουν την σημερινή προβληματική μας εικόνα.

Σκεφτήκαμε φεύγοντας από δω να δώσουμε σε όλους σας έναν μεγάλο φάκελο με τις προτάσεις αυτές. Κάποιοι πρότειναν αυτό να δοθεί σε ένα στικάκι. Δεν θα κάνουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερα άλλωστε μπορεί να επισκεφθεί τον ανανεωμένο μας ιστότοπο, regionalpress.gr ή γκουγκλάροντας απλώς τη λέξη ΣΗΠΕ όπου υπάρχει συγκεντρωμένο όλο αυτό το υλικό.

Σήμερα θέλαμε απλώς να γνωριστούμε, να σας κάνουμε κοινωνούς των απόψεών μας και να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή συνεργασίας.

Υπάρχουν τρόποι να φτάσει το υλικό αυτό στα χέρια σας και σκοπεύουμε να τους αξιοποιήσουμε όλους στο εγγύς μέλλον!
Γιατί αυτό που θέλουμε να υπάρχει στο τέλος της ημέρας είναι κανείς ενδιαφερόμενος είτε έχει θεσμικό ρόλο είτε όχι, να μην μπορεί να επικαλεστεί άγνοια ή έλλειψη ενημέρωσης για τα πραγματικά θέλω του πραγματικού περιφερειακού Τύπου!

Εκεί, επί του πεδίου θα κριθούν και οι πολιτικές και τα πρόσωπα.

Και εκεί ο περιφερειακός Τύπος, επαναλαμβάνω ο πραγματικός, θα μετρήσει φίλους και αντιπάλους.

Νομίζω όμως ότι πολλά είπα και φοβάμαι ότι σας κούρασα. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε από κοντά.

Σταματώ εδώ και σας ευχαριστώ για μια ακόμη φορά εκ μέρους του Συνδέσμου μας για την παρουσία σας".