Δημήτρης Ινδαρές στην "Π": Εζησα σκηνικό πολέμου - Εχω φάει ξύλο

Τρεις λέξεις: «Εχω φάει ξύλο». Και μετά ένα γέλιο αυτοσαρκαστικό. Συμπέρασμα: Είναι καλά, το ελέγχει και θα το χειριστεί φιλοσοφημένα, οργανωμένα και ψύχραιμα

 

Τρεις λέξεις: «Εχω φάει ξύλο». Και μετά ένα γέλιο αυτοσαρκαστικό. Συμπέρασμα: Είναι καλά, το ελέγχει και θα το χειριστεί φιλοσοφημένα, οργανωμένα και ψύχραιμα.

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Ινδαρέ λίγο αφότου έχει βγάλει- του έχουν βγάλει- τις χειροπέδες. Εζησε στα 56 του κάτι που δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα του συνέβαινε. Και ούτε που είχε φλερτάρει άλλωστε μ' αυτό, ζώντας μια ζωή με προσωπικά ρίσκα, αλλά που δεν τον πλησίασαν ποτέ σε αναμετρήσεις με αστυνομικούς και κρατητήρια.

Επαγγελματικές διακρίσεις πέτυχε στο δύσκολο σπορ του κινηματογράφου. Πρόσωπο της ημέρας όμως δεν έγινε ποτέ. Και να που το πέτυχε χωρίς να το προσπαθήσει. Τώρα μέλημά του είναι να υπερασπιστεί την αλήθειά του, αλλά και να στείλει προς τα Μέσα Ενημέρωσης και όσους ενεπλάκησαν στην ιστορία αυτή ένα μήνυμα- έκκληση: «Να ηρεμήσουμε, να κατασταλάξουν τα πάθη», μας λέει. Δεν επιθυμεί να ανοίξει βεντέτες. Θα παρουσιαστεί σήμερα στη δίκη στην οποία παραπέμπεται με σκοπό να πει αυτά που έζησε.

Και τι έζησε; «Ενα σκηνικό πολέμου» όπως το χαρακτηρίζει.

@Η προϊστορία: Το σπίτι του γειτνιάζει κατά αρχιτεκτονικά ιδιότυπο τρόπο με το κτίριο του «Ευαγγελισμού» που έχει καταληφθεί και άλλες φορές και έχει απελευθερωθεί έπειτα «από ακραίες μάχες» μεταξύ αστυνομικών και καταληψιών, όπου οι τελευταίοι αμύνονται με τρόπο που τον έχει αφήσει άναυδο.

@Ξημερώνει μια Τετάρτη που η οικογένεια δεν θα ξεχάσει. «Ξυπνάμε με τρομερό θόρυβο, χειροβομβίδες κρότου, λάμψης, ούτε ξέρω τι ακριβώς». Τα παιδιά του είναι στο σπίτι, δεν μετέχουν σε καμία κατάληψη, όπως ανακριβώς διακινήθηκε. Βγαίνουν στην ταράτσα, παρακολουθούν. Ο Δημήτρης Ινδαρές οικτίρει όλο αυτό το σκηνικό της έντασης που τον σοκάρει, οι γιοι του το βλέπουν με τα μάτια του νέου.

@Οταν οι αστυνομικοί θα εμφανιστούν, ο σκηνοθέτης γνωρίζει ότι λόγω ειδικής διαμόρφωσης του χώρου (θα εξηγήσει στο δικαστήριο) ματαιοπονούν. Δεν πέρασε αναρχικός από εκεί. Οι αστυνομικοί είναι γεμάτοι ένταση, του μιλούν σκληρά και σχεδόν απειλητικά, προφανώς εικάζουν ότι οι γιοι του είναι μπλεγμένοι. Ο Δ. Ινδαρές τους δηλώνει ότι δεν επιθυμεί το πέρασμά τους («κάπου εκεί πρέπει να ζήτησα και το ένταλμα, πάντως δεν είπα ούτε ένα 'ρε'»). Η συνέχεια είναι πρωτόγνωρη και καταιγιστική. Ο πατέρας καθηλώνεται και ξυλοκοπείται μέσα σε φράσεις που ντρέπεται που τις ακούει. Ανάλογα και οι γιοί του. Ο εφιάλτης θα κλείσει με χειροπέδες.

@Τα υπόλοιπα είναι αυτά που γνωρίζουμε. Βγαίνοντας από τον χώρο κράτησης, ο πατρινός σκηνοθέτης δηλώνει κατάπληκτος για την παραπληροφόρηση που έγινε σε βάρος του ίδιου και της οικογένειάς του. Και μας λέει και τη φράση που μας προβληματίζει περισσότερο από τις υπόλοιπες: «Με αυτό που ζήσαμε, δοκιμάστηκε το σύστημα των αξιών μου»

@Παρακαλεί να μη δημοσιευτούν φωτογραφίες του πληγωμένου. Δεν θέλει τέτοιες αποκρουστικές επιδείξεις. Τον ενημερώνουμε ότι απαγορεύεται από τον νόμο η λήψη, αφού είναι υπό κατηγορία. Το υποδέχεται αμήχανος. Τι να πρωτομαζέψει από όλη αυτή τη φασαρία. Δουλειά του τώρα είναι να μαζέψει τα κομμάτια των δικών του και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Κι εκείνο το ντοκιμαντέρ που οργανώνει μήνες τώρα...

Κων. Μαγνής
Πελοπόννησος