Σταθερά «ανοικοδομείται» η κτηματαγορά στην Ξάνθη

Αύξηση 2,10% από πέρσι οι τιμές ακινήτων - Αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον καταγράφουν οι κτηματομεσίτες

 

Αύξηση 2,10% από πέρσι οι τιμές ακινήτων - Αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον καταγράφουν οι κτηματομεσίτες

Σταθερά ανοδική τάση παρουσιάζει η κτηματαγορά στην Ξάνθη ακολουθώντας σε πιο ήπια ωστόσο μορφή την μεγάλη αύξηση της τάξης του 6,5 % που έχει διαμορφωθεί στις τιμές πώλησης και καταγράφεται στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Επίσης το δεύτερο στοιχείο που καταγράφεται είναι η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για αγορές με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση της ζήτησης και σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς η μεγάλη ζήτηση αυξάνει την τιμή!

Αύξηση 2,10% από πέρσι οι τιμές ακινήτων στην Ξάνθη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr, οι τιμές πώλησης των ακινήτων στην Ξάνθη παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 2,10% το Δ’ τρίμηνο το 2019 και 851 ευρώ /τ.μ. έναντι 833 ευρώ/ τ.μ. το ίδιο τρίμηνο του 2018. Η αύξηση αυτή είναι πολύ μικρότερη στην Ξάνθη σε σχέση με την Αθήνα όπου καταγράφεται αύξηση 10, 70% . Ανάλογη στην Θεσσαλονίκη και σε κάποια νησιά.

Αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον - Κάτι κινείται στην κτηματαγορά

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του σωματείου Κτηματομεσιτών Ξάνθης κα Αθηνά Κεφαλίδου ουσιαστικά δεν πρόκειται για αύξηση αλλά: «Πρόκειται για μια σταθερή ανοδική τάση. Είναι γνωστό ότι άλλα ισχύουν για τις μεγάλες πόλεις και άλλα για τις πόλεις όπως η δική μας. Ως συνήθως οι εξελίξεις έρχονται αργότερα . Αυτό που είναι πολύ θετικό είναι ότι υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον κάτι που δεν βλέπαμε τα χρόνια της κρίσης. Προφανώς αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι είναι πιο ευέλικτες για δάνεια και οι τράπεζες. Όσον αφορά τις αντικειμενικές είναι κάτι που το μελετάει το υπουργείο οικονομικών!

Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι ότι είναι καλή εποχή για αγορά ακινήτου», τονίζει η κα Κεφαλίδου Μεσίτρια Αστικών συμβάσεων , Πραγματογνώμονας ακινήτων (BPOR. Επίσης τα νέα δεδομένα στις τιμές των ακινήτων δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από τις προσδοκίες που καλλιέργησαν τα πρώτα μέτρα και οι εξαγγελίες για την τόνωση της οικοδομής, αλλά κι από την ώθηση που έδωσε η ζήτηση Airbnb.

Ήδη στην Ξάνθη υπάρχουν τουλάχιστο 3 οικοδομές υπό ανέγερση γεγονός που δείχνει ότι κάτι άρχισε να …κινείται στην οικοδομή μετά από την καθίζηση που υπέστη για 10 και πλέον χρόνια!

Να σημειώσουμε επίσης πως η όποια αλλαγή στην εμπορική τιμή επιβάλλει αναδιαμόρφωση της αντικειμενικής τιμής με βάση την οποία καθορίζονται ο ΕΝΦΙΑ οι φόροι και διάφορα τέλη για τις διαδικασίες αγοράς. Πάνω σε αυτά τα δεδομένα θα δουλέψουν οι ορκωτοί εκτιμητές, που θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες. Αναμφίβολα η αύξηση των αγοραπωλησιών το τελευταίο 12μηνο επιτρέπει την εξαγωγή πιο ασφαλών συμπερασμάτων για τα επίπεδα των εμπορικών τιμών, ωστόσο όπως παρατηρούν συμβολαιογράφοι και μεσίτες, αυτή η εικόνα δεν συναντάται σε όλη την Επικράτεια και ως εκ τούτου παραμένει υψηλός ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Εμπρός Ξάνθης