Γεμίζει ως το τέλος του μήνα: Πάνω από 20 εκατ. κυβικά ήδη στο φράγμα Αποσελέμη!

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα που εμφανίζει το φράγμα Αποσελέμη, όπου εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει υπερχειλίσει. Ήδη οι ποσότητες του νερού που έχουν συγκεντρωθεί έχουν ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια κυβικά, ενώ τις τελευταίες μέρες «χτυπάει κόκκινο» η ροή του νερού που τροφοδοτεί το φράγμα η οποία έχει αυξηθεί στα 55 χιλιάδες κυβικά την ώρα

 

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα που εμφανίζει το φράγμα Αποσελέμη, όπου εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει υπερχειλίσει. Ήδη οι ποσότητες του νερού που έχουν συγκεντρωθεί έχουν ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια κυβικά, ενώ τις τελευταίες μέρες «χτυπάει κόκκινο» η ροή του νερού που τροφοδοτεί το φράγμα η οποία έχει αυξηθεί στα 55 χιλιάδες κυβικά την ώρα.

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Φώτης Καζάσης, «τις τελευταίες τριάντα ώρες έχει μετρηθεί ότι έχουν εισρεύσει μέσα στο φράγμα πάνω από 1,5 εκατομμύριο κυβικά, μπορεί και παραπάνω. Έχουμε μια συνεχώς αυξημόμενη ροή τροφοδοσίας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η συνεχιζόμενες βροχές συνδυαστικά με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά ήταν ο κρίσιμος ρυθμιστικός παράγοντας της γρήγορης ανόδου της στάθμης του φράγματος και όλα δείχνουν ότι, αφού περάσει το κύμα κακοκαιρίας και σιγά σιγά αρχίσουν να λιώνουν τα χιόνια θα έχουμε και νέες ποσότητες νερού που θα το ενισχύσουν».

Ο κ. Καζάσης τονίζει ότι όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Οροπεδίου έχει ζητήσει να αυξηθεί η παροχή λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή και στο πλαίσιο αυτό ζητά να κατέβουν στο φράγμα όσο το δυνατό μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

Παράλληλα έχει ανέβει και το θυρόφραγμα και στον Χώνο για να μπορέσει να φεύγει το νερό με κάθε τρόπο.

Το βέβαιο είναι ότι εάν συνεχιστεί η αυτή η παροχή νερού μπορεί και πριν το τέλος του μήνα το φράγμα να έχει υπερχειλίσει.

Ο ίδιος εξηγεί ότι « στη λειτουργία του φράγματος η διαφορά που υπάρχει σε σχέση με πέρυσι είναι ότι έχουμε προσωπικό που ασχολείται μόνο με τη λειτουργία της σήραγγας και για τη διαχείρισή του έχουμε πιο αυτοματοποιημένη λειτουργία που δεν είναι πλέον χειροκίνητη.

Αυτό έχει ένα ενδιαφέρον διότι δείχνει ότι οι πρόσθετες εργασίες που έγιναν ανέβασαν σε ένα άλλο επίπεδο λειτουργίας το φράγμα το οποίο δοκιμάστηκε στην πράξη και μάλιστα με επιτυχία.

Αν συνεχιστεί μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε υπερχείλιση».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χωρητικότητα του φράγματος φτάνει τα 25,3 εκατ. κυβικά νερού. Μόνο την περσινή χρονιά οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Ηρακλείου Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου πήραν αθροιστικά γύρω στα 11,5 εκατ. κυβικά νερού όπου οι μεγαλύτερες ποσότητες δόθηκαν την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Ειδικότερα το καλοκαίρι διατέθηκαν 43 χιλ. κυβικά τη μέρα, ενώ τη χειμερινή περίοδο δίδονται 15 χιλ. κυβικά τη μέρα. Όπως είναι γνωστό το Ηράκλειο απολαμβάνει το 60-65% του νερού του φράγματος και τις υπόλοιπες ποσότητες τις μοιράζονται η Χερσόνησος και ο Αγιος Νικόλαος.

Λίλιαν Δαφερμάκη
Πατρίς Ηρακλείου