Ρόδος: Έτοιμη θα είναι τον Απρίλιο η Κοιλάδα των Πεταλούδων

Μέσα στον Απρίλιο εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στην Κοιλάδα των Πεταλούδων ώστε να ανοίξει και πάλι για το κοινό, μετά την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις της λόγω των πλημμυρικών φαινομένων του προηγούμενου διαστήματος

 

Μέσα στον Απρίλιο εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στην Κοιλάδα των Πεταλούδων ώστε να ανοίξει και πάλι για το κοινό, μετά την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις της λόγω των πλημμυρικών φαινομένων του προηγούμενου διαστήματος.

Ο πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ Γιάννης Ιατρίδης, εμφανίστηκε χθες ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία των εργασιών, λέγοντας ότι τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για να καθαρίσουν τους χώρους και να εκτελεστούν τα νέα έργα.

Βέβαια οι καιρικές συνθήκες δε βοηθούν, όπως είπε.

Γι’ αυτό και αν χρειαστεί, θα επιστρατευτούν και οι εθελοντές που εξέφρασαν το ενδιαφέρον να συνεισφέρουν. Σημειώνεται ότι τα ορμητικά νερά έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην κοιλάδα, καθώς οι κατολισθήσεις με χώματα, πέτρες, ξύλα και κορμούς δέντρων, έχουν καταστρέψει όλες τις υποδομές.

Οι λιμνούλες… εξαφανίστηκαν καθώς γέμισαν με χώματα, ενώ δεν υπάρχουν πλέον ούτε τα ξύλινα γεφυράκια και οι άλλες κατασκευές με τα μονοπάτια, όπως επίσης έχουν καταστραφεί και οι υποδομές της ύδρευσης. Πάντως ο κ. Ιατρίδης υπόσχεται μία κοιλάδα Πεταλούδων… καλύτερη από αυτήν που ξέραμε καθώς θα έχουμε και λειτουργική αλλά και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.

«Εργαζόμαστε πυρετωδώς καθώς πρέπει να σχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε, να ωριμάσουμε μελέτες και είμαστε σε μία διαδικασία κατά την οποία έχουμε βάλει στο τραπέζι όλα τα θέματα της κοιλάδας» δήλωσε χτες ο πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ ενώ αναφερόμενος στο τι ακριβώς γίνεται για την κοιλάδα είπε τα εξής:

«Ξεκινώντας από την υφιστάμενη εργολαβία, την Παρασκευή θα έχουμε συνάντηση με τον εργολαβο. Μία άλλη μελέτη που θα δοθεί αφορά το δρόμο διαφυγής , μία απαίτηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έχουμε την κατ’ αρχάς προφορική συγκατάθεση της δασικής υπηρεσίας και αν υπάρξουν διορθώσεις, θα τις κάνουμε πολύ σύντομα.

Επίσης για το πάρκινγκ και κάποια πρανή έχουμε υπόλοιπο ποσού από τον προϋπολογισμό ύψους 200.000 ευρώ και σύντομα θα το προχωρήσουμε, και μέσα στο καλοκαίρι θα έχει τελειώσει.

Επίσης υπάρχει ένας άλλος κωδικός που αφορά ποσό 135.000, ένα υποέργο που αφορούσε συνολικά τη μελέτη για τις Πεταλούδες. Είχαμε μία συνάντηση για τον προγραμματισμό για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό το ποσό. Υπάρχει εκεί μια μελέτη που αφορά το Μουσείο των Πεταλούδων, πρέπει να γίνει επικαιροποίησή της και σύντομα θα εντάξουμε και αυτό το έργο στις εργολαβίες.

Μέσα στον επόμενο μήνα ετοιμάζουμε τη συντήρηση του κτηρίου τις συμβάσεις για την καθαριότητα, τη φύλαξη, το πάρκινγκ και τους υπαλλήλους που χρειάζονται καθώς και την πυρασφάλεια και μάλιστα εκεί θα πάμε σε ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά την πυροπροστασία πρέπει να γίνει και μία εκπαίδευση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και εκτιμώ ότι όλα αυτά μέσα στο Φεβρουάριο θα έχουν ολοκληρωθεί.

Επίσης είναι στον αέρα και μία άλλη προκήρυξη που αφορά δασικά έργα αλλά πρέπει να έχεις ιδιοκτησία του δήμου. Τα έργα που θα προτείνουμε στην επόμενη φάση αφορούν τις Πεταλούδες και το “Θέρμαι”. Έχω κάνει ένα ερώτημα να ενημερωθούμε για το Ροδίνι αν είναι ιδιόκτητο και αν είναι χαρακτηρισμένο ως δασικό και είναι και μία σύμβαση που είχαμε κάνει παλιά με το υπουργείο Γεωργίας για την Καλλιθέα ώστε να τα προτείνουμε και να είναι ολοκληρωμένη η πρόταση που θα καταθέσουμε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου».

Μέσα στον Απρίλιο θα είναι έτοιμη

Σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξει στο κοινό η Κοιλάδα των Πεταλούδων ο κ. Ιατρίδης απάντησε: «Η κοιλάδα θα είναι έτοιμη για να την επισκέπτεται ο κόσμος μέσα στον Απρίλιο. Δουλεύουμε πυρετωδώς, έχουμε ετοιμάσει τα σχέδια, τις μελέτες αυτό που απομένει είναι να βοηθήσουν λίγο οι καιροί για να εργαστούμε. Υπάρχουν τα πρανή στα οποία σε κάθε βροχή γίνονται κατολισθήσεις. Κάθε φορά που γίνεται βροχή επειδή είναι απότομα και υπάρχουν πολλά νερά έχουμε συνεχώς κατολισθήσεις μέσα στην κοιλάδα.

Θα ζητήσω βοήθεια από οπουδήποτε. Αν χρειαστούν και άλλες εργολαβίες και αν πρέπει να ενεργοποιηθούν και άλλες δυνάμεις, αυτό θα γίνει. Μάλιστα υπάρχουν προσφορές από ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν και αυτό τους τιμά. Πολλοί έχουν ενεργοποιηθεί και μου το ζητούν. Είναι στη διάθεσή μου και αν χρειαστεί, θα τους κινητοποιήσουμε για να τελειώσουμε τις Πεταλούδες» είπε επίσης ενώ αναφερόμενος στις εργασίες πρόσθεσε: «θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και θα αλλάξουν πολλά πράγματα και λειτουργικά και αισθητικά. Θα δώσουμε το στίγμα μας και η κοιλάδα θα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα».

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του σχεδίου της επιχείρησης για τη δημιουργία μίας εισόδου από την περιοχή της Μονής της Καλόπετρας, αυτό προϋποθέτει τη δημιουργία του δρόμου διαφυγής, κάτι το οποίο δεν προλαβαίνει να γίνει φέτος.

Η Ροδιακή