Διακόπτονται θεραπείες με γ-σφαιρίνη στο Π.Ν. Λάρισας

Εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκου *Ο ΕΟΦ προμηθεύει το ίδρυμα με το 60% των αναγκών του

 

Εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκου *Ο ΕΟΦ προμηθεύει το ίδρυμα με το 60% των αναγκών του

Σημαντικά προβλήματα για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με γ-σφαιρίνη, προέκυψε το τελευταίο διάστημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, εξαιτίας της έλλειψης του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Ασθενείς που υποβάλλονταν στη συγκεκριμένη θεραπεία ανά μήνα στο παρελθόν δεν έχουν ειδοποιηθεί από το Νοσοκομείο από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και παραμένει άγνωστο αν και πότε θα ειδοποιηθούν για την επόμενη θεραπεία με δυσμενείς συνέπειες για την εξέλιξη της υγείας τους, ενώ το Νοσοκομείο καταβάλλει προσπάθειες για τη διαχείριση της έλλειψης δίνοντας προτεραιότητα στους νοσηλευόμενους ασθενείς και σε όσους υφίσταται κίνδυνος για τη ζωή τους εάν δεν λάβουν το φάρμακο.

Σύμφωνα με ειδικούς γιατρούς «η ενδοφλέβια γ-σφαιρίνη (IVIG) χρησιμοποιείται κλασικά στην αναπλήρωση αντισωμάτων σε ασθενείς με διαταραχές ανοσοανεπάρκειας. Μπορεί, ωστόσο, να χρησιμοποιηθεί ως ανοσοκατασταλτικό. Η IVIG αναστέλλει τη φαγοκυττάρωση των αιμοπεταλίων στην ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα, έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη θεραπεία παιδιών, αλλά επίσης προκαλεί μία βραχυχρόνια ύφεση στους ενήλικες. Λόγω του ότι φαίνεται να αναστέλλει τα φυσικά φονικά κύτταρα και αυξάνει τα κατασταλτικά Τ κύτταρα, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων».

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα στην 5η ΥΠΕ που χορηγεί το συγκεκριμένο φάρμακο για θεραπεία –τα νομαρχιακά νοσοκομεία δεν το χορηγούν καθώς δεν διαθέτουν εξειδικευμένα τμήματα για ειδικές θεραπείες. Από το φαρμακείο διατίθεται στις κλινικές Νευρολογική, Αιματολογική, Παθολογική και Εντατικής Θεραπείας, καθώς και στο τμήμα ανοσοανεπαρκειών.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, με τις ποσότητες του φαρμάκου που διατίθενται καλύπτεται μόλις το 60% της ζήτησης. Συγκεκριμένα κάθε μήνα το Νοσοκομείο προμηθεύεται σε δύο δόσεις από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου 2.300-2.500 γραμμάρια γ-σφαιρίνης όταν οι ανάγκες ξεπερνούν τις 3.500 και μπορεί να φθάσουν μέχρι τις 4.000 γραμμάρια.

Η αύξηση της ζήτησης του φαρμάκου συνδέεται αφενός με την αύξηση κατά 10% περίπου των ασθενών στις συγκεκριμένες κλινικές που υποβάλλονται σε θεραπείες με το συγκεκριμένο φάρμακο και αφετέρου με την αντίστοιχη ίσως και μεγαλύτερη έλλειψη του φαρμάκου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα ασθενείς από τη συμπρωτεύουσα να αναζητούν θεραπεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Την ίδια ώρα οι χορηγούμενες από τον ΕΟΦ ποσότητες παραμένουν σταθερές παρά τα συνεχή αιτήματα της διοίκησης του Νοσοκομείου για αύξηση των ποσοτήτων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

Υπό αυτές τις συνθήκες και μέχρι να αυξηθούν (αν αυξηθούν) οι ποσότητες του φαρμάκου από τον ΕΟΦ, κάτι που μπορεί να συμβεί με εισαγωγές, τα αρμόδια όργανα του Νοσοκομείου καταβάλλουν προσπάθειες για να διαχειριστούν την έλλειψη δίνοντας κατά προτεραιότητα πράσινο φως για τη χορήγηση στους νοσηλευόμενους και σε ασθενείς με διάφορα σύνδρομα αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα θεραπείες που αποσκοπούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, συνεπώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Σημειώνεται πάντως ότι η έλλειψη της γ-σφαιρίνης δεν είναι καινούριο πρόβλημα, καθώς κατά διαστήματα στο παρελθόν πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να έχουν κατατεθεί αντίστοιχες ερωτήσεις προς το Υπουργείο Υγείας με αντικείμενο την προμήθεια του φαρμάκου από τα νοσοκομεία προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η θεραπεία των ασθενών.

Δημήτρης Κατσανάκης
Ελευθερία Λάρισας