«Μπορούμε να βρούμε σπίτια για 1.500 πρόσφυγες»

Κουράκης: Ακλόνητη η θέση της ΠΕΔ - «Εάν μας αφήσουν ένα μήνα προθεσμία μπορούμε να καλύψουμε απολύτως το πλάνο της φιλοξενίας των 1.500 προσφύγων στην Κρήτη με τη στέγαση τους σε σπίτια που θα αναζητηθούν σε όλο το νησί»

 

«Εάν μας αφήσουν ένα μήνα προθεσμία μπορούμε να καλύψουμε απολύτως το πλάνο της φιλοξενίας των 1.500 προσφύγων στην Κρήτη με τη στέγαση τους σε σπίτια που θα αναζητηθούν σε όλο το νησί».

Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης με δηλώσεις του στην «Π» ξεκαθαρίζοντας ότι όλοι οι δήμαρχοι του νησιού παραμένουν στην ακλόνητη πολιτική γραμμή του Οργάνου, να μη γίνουν νέα hotspot στην Κρήτη.

Την ερχόμενη Τετάρτη συγκαλείται νέα συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης στον απόηχο της πρόσφατης σύσκεψης που έγινε στην Αθήνα για το επίμαχο θέμα, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της στρατηγικής διαχείρισης του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης εξηγεί ότι η στάση των δημάρχων του νησιού είναι σε καμία περίπτωση η Κρήτη να μη μείνει έξω από το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού, αναλαμβάνοντας το μερίδιο που της αναλογεί, προκειμένου να προστατεύσει και να φιλοξενήσει τους ανθρώπους που έχουν φτάσει στη χώρα μας, αφού κατάφεραν να ξεφύγουν από την κόλαση του πολέμου.

Σήμερα στο νησί φιλοξενούμε αθροιστικά 1.100 άτομα μέσα από το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, όπου οι άνθρωποι που εντάχθηκαν σε αυτό έμειναν για ένα διάστημα στον τόπο μας και στη συνέχεια αναχώρησαν για την Ευρώπη με βασικό προορισμό τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία.

Ο κ. Κουράκης εξηγεί ότι επειδή η Κρήτη είναι ένα νησί με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι μιλάμε για τη ναυαρχίδα του τουρισμού και στο πλαίσιο αυτό κάθε σκέψη για τη δημιουργία hotspot δεν μπορεί να είναι αποδεκτή.

Ο ίδιος εξηγεί ότι τις θέσεις της ΠΕΔ τις υπερασπίστηκε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών, και εφόσον δοθεί από την κυβέρνηση ένα χρονικό διάστημα ενός μήνα, η αυτοδιοίκηση του νησιού είναι εφικτό να δώσει λύση ώστε να υπάρξει μια ομαλή ροή, να βρεθούν σπίτια σε όλη τη γεωγραφική περιφέρεια του νησιού για να φιλοξενηθούν 1500 πρόσφυγες.

Ακόμα και σήμερα, όπως τονίζει, μπορούμε να φιλοξενήσουμε 300 άτομα σε σπίτια που έχουν ενοικιαστεί μέσα από το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας και είναι άδεια αυτή τη στιγμή.

Πατρίς Ηρακλείου