Ανατροπή νταλίκας στο Σπάρτη-Λεύκτρο προκάλεσε πολύωρη ταλαιπωρία (εικόνες)

Στο οδόστρωμα τόνοι εσπεριδοειδών που μετέφερε το βαρύ όχημα - Δεκάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στο σημείο

 

Στο οδόστρωμα τόνοι εσπεριδοειδών που μετέφερε το βαρύ όχημα - Δεκάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στο σημείο

Ατύχημα με ανατροπή νταλίκας σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής (12/1) στον οδικό κλάδο Σπάρτη-Λεύκτρο, λίγα χιλιόμετρα πριν από τα διόδια της Πετρίνας. Ήταν 4:35΄ μμ, όταν ο Έλληνας οδηγός του βαρέως οχήματος που είχε κατεύθυνση προς Λεύκτρο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έχασε τον έλεγχο, με συνέπεια το επικαθήμενο φορτηγό να εκτραπεί της πορείας του, να προσκρούσει στα κιγκλιδώματα του δρόμου και να ανατραπεί. Συνέπεια ήταν το οδόστρωμα να «πλημμυρίσει» με μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών που μετέφερε το όχημα και να αποκλειστεί η κυκλοφορία προς Λεύκτρο και στις δύο λωρίδες. Το ευτύχημα, ωστόσο, ήταν ότι δεν τραυματίστηκε ο οδηγός της νταλίκας, ούτε κάποιος άλλος επιβαίνων σε διερχόμενο όχημα.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Κεντρικής Πελοποννήσου, του Αστυνομικού Τμήματος Μεγαλόπολης και του Τμήματος Τροχαίας Σπάρτης, που κλήθηκαν να διαχειριστούν τη διακοπή της κίνησης επί της οδού. Από την ώρα του ατυχήματος ξεκίνησε ένας «γολγοθάς» για δεκάδες οδηγούς που κινούνταν στο ρεύμα προς Λεύκτρο, καθώς η ανατραπείσα νταλίκα κατέλαβε όλο το μήκος του οδοστρώματος, εμποδίζοντας πλήρως τη διέλευση οχημάτων με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων και να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος. Μετά από εντατικές προσπάθειες και μετά από μεγάλη επιχείρηση, με τη χρήση γερανοφόρου οχήματος, η κίνηση των οχημάτων αποκαταστάθηκε μερικώς στις 8:05΄ μμ της Κυριακής, ωστόσο ο δρόμος δόθηκε πλήρως στην κυκλοφορία στη 1:30΄ μμ (!) τα ξημερώματα της Δευτέρας (13/1). Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού, η κίνηση των οχημάτων διεξαγόταν από παρακαμπτήριες οδούς (όπως από τον κόμβο Αγ. Κωνσταντίνου κ.α.). Ο εγκλωβισμός οδηγών για ώρες στο σημείο του ατυχήματος, όπως είναι λογικό προκάλεσε εκνευρισμό κι ένταση. Μάλιστα, όπως γράφει η εφημερίδα «Θάρρος», η πολύωρη καθυστέρηση οφείλεται -σύμφωνα με οδηγούς- στο ότι ελήφθη απόφαση για συλλογή των ποσοτήτων πορτοκαλιών που κατέληξαν στο οδόστρωμα.

Το τροχαίο ατύχημα κατέδειξε για μία ακόμα φορά τα προβλήματα που δημιουργεί η απουσία Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) στον οδικό κλάδο Λεύκτρο-Σπάρτη.

Χρήστος Πετρούλιας
Φωτο: messinialive.gr, tharrosnews.gr
Δείτε τις εικόνες στην εφημερίδα Λακωνικός Τύπος