Χρονοδιάγραμμα για το Ζαγόρι, έπεται η ανάδειξη του Σουλίου

Το χρονοδιάγραμμα, ώστε το Ζαγόρι να είναι η πρώτη υποψηφιότητα της χώρας μας για εγγραφή στο Κατάλογο της UNESCO στην κατηγορία του Πολιτιστικού Τοπίου, έθεσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας της στην Ήπειρο

 

Το χρονοδιάγραμμα, ώστε το Ζαγόρι να είναι η πρώτη υποψηφιότητα της χώρας μας για εγγραφή στο Κατάλογο της UNESCO στην κατηγορία του Πολιτιστικού Τοπίου, έθεσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας της στην Ήπειρο.

Η επίσκεψη της κ. Μενδώνη, που συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου και στελέχη του υπουργείου, συνδυάστηκε με επισκέψεις σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα, αλλά και πολύωρες συναντήσεις στις περιφέρεια Ηπείρου με τους προϊσταμένους των Εφορειών Αρχαιοτήτων και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, με στόχο τον συντονισμό για τα εν εξελίξει έργα, αλλά και τον προγραμματισμό για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

«Είναι μια σύνθετη διαδικασία που χρειαζόμαστε τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, των τοπικών παραγόντων», σημείωσε η κ. Μενδώνη, που έκανε γνωστό ότι, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία και του δημάρχου Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλου, μέσα στην Άνοιξη θα γίνει στα Γιάννενα ένα είδος εργαστηρίου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στόχος είναι μέσα στον Ιούνιο να υπάρχει μια πρώτη εκδοχή του διαχειριστικού σχεδίου και στη συνέχεια, μέχρι το φθινόπωρο, περίπου τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, να υπάρχει η πρώτη μορφή του φακέλου «που είναι απαραίτητη για να συνεννοηθούμε με την Unesco», όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη.

Ωστόσο, η υπουργός έδωσε και ειδήσεις, αφού πέρα από τη βούληση του υπουργείου να προωθηθεί άμεσα ο φάκελος για το Ζαγόρι, σχεδιάζει την ανάδειξη μια άλλης, ιστορικής περιοχής, αυτής του Σουλίου. Μάλιστα, πρότεινε στον περιφερειάρχη και έγινε αποδεκτό, να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες συνάντηση στην Αθήνα με υπηρεσιακούς και ενδεχομένως, εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης για το Σούλι.

«Είναι η στιγμή, και ενόψει του 2021, που θα πρέπει η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση να παρέμβουν, ώστε αυτό το μοναδικό οικιστικό σύνολο του Σουλίου να αρχίσει, όχι απλώς να συντηρείται, αλλά να αναδεικνύεται και να αναβιώνει», σημείωσε η υπουργός.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην πολιτιστική Διαδρομή της Ηπείρου, η οποία είχε αρχίσει να συζητάται από την εποχή που ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου, το 2013. Όπως σημείωσε, προχωρά καλά σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και μπορεί να αποτελέσει «πρότυπο» για την ανάπτυξη αντίστοιχων διαδρομών και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Συντονισμός για ταχύτερη απορρόφηση κονδυλίων

Η επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και των υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και οι πολύωρες συναντήσεις εργασίας στο γραφείο του περιφερειάρχη Ηπείρου, είναι ένα «μοντέλο» που ακολουθείται σε όλες τις περιφέρειες, σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των έργων που υλοποιούνται στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, όσο και να διερευνηθούν οι δυνατότητες ωρίμανσης νέων έργων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» που θα επιτρέψει την αξιοποίηση μελετών, ώριμων έργων για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

«Αυτό το θεωρούμε καθοριστικό. Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ σήμερα, όχι μόνο στην Ήπειρο, είναι αρκετά πίσω –και μιλάω μόνο για το υπουργείο Πολιτισμού- γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε κανενός είδους συντονισμός σαν αυτόν που γίνεται σήμερα. Οι υπηρεσίες μόνες τους βεβαίως μπορούν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, αλλά αν δεν υπάρχει η συστηματική παρακολούθηση και συντονιστική ευθύνη από το υπουργείο Πολιτισμού χάνεται χρόνος. Η απώλεια χρόνου σημαίνει απώλεια στον ικανοποιητικό βαθμό της απορροφητικότητας. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Θεωρώ ότι η δουλειά που κάνουμε είναι ουσιαστική», σημείωσε.

Η κ. Μενδώνη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τον περιφέρειαρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη για τη συνεργασία τους διαχρονικά, ενώ ο κ. Καχριμάνης, έκανε λόγο για μια ουσιαστική δουλειά.

«Πρώτη φορά βλέπω να γίνεται τόση δουλειά ουσίας, που δεν έχω δει ποτέ όσο ήμουν νομάρχης και περιφερειάρχης. Ευχαριστώ την κ. υπουργό γι’ αυτό», σημείωσε.

Τρία αιτήματα από τον Στ. Καλογιάννη

Συνεργασία με την κ. Μενδώνη είχε και ο Στ. Καλογιάννης, ο οποίος ενημερώθηκε για τις προτεραιότητες του υπουργείου για την περιοχή, ενώ από την πλευρά του έθεσε και ο ίδιος κάποια αιτήματα.

Μεταξύ άλλων, ζήτησε την επίσπευση από πλευράς υπουργείου της υπογραφής των προγραμματικών συμβάσεων για την αποκατάσταση της ερειπωμένης πτέρυγας της Ι.Μ. Παναγίας Ραϊδιώτισας Βροσύνας, την αντίστοιχη για την αποκατάσταση του Ι.Ν. Γενεσίου Θεοτόκου Ρωμανού, καθώς και τη δυνατότητα αποκατάστασης του κτιρίου του Μέκειου ιδρύματος.

Γεωργία Χαλάτση
Ηπειρωτικός Αγών