Σφαλιάρα στην ηττοπάθεια και τον ραγιαδισμό η ιστορική Συμφωνία του αγωγού East-med

Συνέντευξη του καθηγητή Γεωστρατηγικής Ν. Λυγερού στην «Ε»

 

Συνέντευξη του καθηγητή Γεωστρατηγικής Ν. Λυγερού στην «Ε»

«Η ιστορική Συμφωνία του αγωγού East-med μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι μια τεράστια σφαλιάρα στην ηττοπάθεια και τον ραγιαδισμό που είχαν ενισχυθεί λόγω καθυστερημένης ιδεολογίας. Οι εξελίξεις αποτελούν και μία τεράστια δικαίωση για τον Τάσσο Παπαδόπουλο».

Αυτά υποστηρίζει, με συνέντευξή του στην «Ε» ο καθηγητής Γεωστρατηγικής και στρατηγικός σύμβουλος κ. Νίκος Λυγερός, ο οποίος μιλά σήμερα Τετάρτη 15 Ιανουαρίου και ώρα 7 μ.μ. στο «Χατζηγιάννειο» σε εκδήλωση με θέμα «ΑΟΖ, Ενεργειακές οδοί και Στρατηγικές Συμμαχίες ενάντια στη βαρβαρότητα», ενώ απαντά και στο ερώτημα υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η Ελλάδα να προχωρήσει στην ανακήρυξη δικής της ΑΟΖ.

Τη σημερινή εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών ΤΧ Σώματος Θεσσαλίας, ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αστυνομικών ν. Λάρισας, η Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος ν. Λάρισας και ο Σύλλογος Κυπρίων ν. Λάρισας. Η είσοδος για τον κόσμο θα είναι ελεύθερη.

Η συνέντευξη:

* Κύριε Λυγερέ, με αφορμή τη σημερινή σας παρουσία -για μία ακόμη φορά- στη Λάρισα με θέμα «ΑΟΖ, Ενεργειακές οδοί και Στρατηγικές Συμμαχίες ενάντια στη βαρβαρότητα», θέλω να σας ρωτήσω αν συμμερίζεστε το πανηγυρικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από την ελληνική κυβέρνηση για την υπογραφή της συμφωνίας με Κύπρο-Iσραήλ του αγωγού East-med;

- Τελικά ο αγωγός που μερικοί δεν τόλμησαν να ονειρευτούν, έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει την πραγματικότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι μία επιπλέον απόδειξη ότι όταν ένα έργο γίνεται κοινού ενδιαφέροντος, λόγω Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεπερνά όλα τα εμπόδια όσο δύσκολα και αν είναι. Η υπογραφή του Προσυμφώνου που προετοίμασε η ιστορική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι και αυτή στο ίδιο αποδεικτικό πλαίσιο. Αποτελεί το όλο όραμα, μια τεράστια σφαλιάρα στην ηττοπάθεια και τον ραγιαδισμό που είχαν ενισχυθεί λόγω καθυστερημένης ιδεολογίας. Τώρα βλέπουμε τα πρώτα βήματα της υψηλής στρατηγικής να υλοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, μέσω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων των ΑΟΖ. Είναι και μία τεράστια δικαίωση για τον Τάσσο Παπαδόπουλο που είχε κατηγορηθεί για όσα έλεγε για την ΑΟΖ και το φυσικό αέριο. Έτσι τώρα όλα γίνονται. Άφησε ιστορία στον Ελληνισμό και τώρα βλέπουμε το μέλλον της χάρη στη στρατηγική που ποτέ δεν σταμάτησε όσο δύσκολες κι αν ήταν οι συνθήκες. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι πλέον μία σκακιέρα που ενεργοποιείται με την πρωτοφανή καινοτομία χάρη στον αγωγό Εast-Med.

* Ακούγεται ότι θα διευρυνθεί το ενιαίο μέτωπο που επιδιώκει να δημιουργήσει η χώρα μας στην εξωτερική πολιτική με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης, Κύπρου, Ισραήλ και στην τετραμερή συνάντηση στο Κάιρο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας, κίνηση που εντάσσεται στην ήδη προχωρημένη συνεργασία των τριών χωρών…

- Ήδη η τριμερής συνάντηση στο Κάιρο μετατράπηκε σε πενταμερή, αφού η Γαλλία και η Ιταλία ήρθαν να συμπληρώσουν την ομάδα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Επειδή υπάρχουν κοινά συμφέροντα τόσο με τα κοιτάσματα Ταμάρ (2009), Λεβιάθαν (2010), Αφροδίτη (2011), Ζορ (2015), Καλυψώ (2018), Γλαύκος (2019) που ενεργοποιήθηκαν μ’ έναν τρόπο δυναμικό λόγω της υπογραφής της τριμερούς λόγω του αγωγού φυσικού αερίου East-Med, αλλά και με το έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος EuroΑsia Interconnector που θα διασυνδέσει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ και θα περνά από τις ΑΟΖ μας. Η συνέπεια αυτής της στρατηγικής πράξης είναι ότι θα απεξαρτηθούν ενεργειακά η Κρήτη και Κύπρος, αλλά και θα αναβαθμιστεί το καλώδιο GRITA που διασυνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία. Έτσι όντως έχουμε τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου και ενός ενισχυμένου δικτύου χωρών που συμμερίζονται τις γεωπολιτικές θέσεις της Ελλάδας.

* Η επόμενη κίνηση της Aθήνας θα μπορούσε να είναι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στην ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ στα 200 ν.μ. ή θα προκαλούσε επιπλέον ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

- Αυτά τα δεδομένα αποτελούν μια προετοιμασία για τις οριοθετήσεις ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για να μετατρέψουμε τη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας του 1977, μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και την επέκταση έως το τριπλό σημείο επαφής της οριοθέτησης της Κύπρου με την Αίγυπτο του 2003 που διευρύνθηκε το 2012. Νέες καταστάσεις που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανακήρυξη ΑΟΖ.

Γιώργος Ρούστας
Ελευθερία Λάρισας