Περίπου 200 παιδιά λιγότερα θα φοιτούν στα Γυμνάσια του Βόλου το 2021-2022

Προβληματισμός στους επικεφαλής της εκπαίδευσης της Μαγνησίας

 

Προβληματισμός στους επικεφαλής της εκπαίδευσης της Μαγνησίας

Τα αποτελέσματα του γενικευμένου φαινομένου της υπογεννητικότητας θα δουν τα σχολεία της Μαγνησίας, καθώς σύμφωνα με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτη Σαβελίδη, τη σχολική χρονιά 2021-2022 υπολογίζεται πως ο αριθμός των μαθητών που θα μεταβούν από τα Δημοτικά στα Γυμνάσια θα μειωθεί κατά 200 παιδιά! Αυτό σημαίνει πως σε δύο χρόνια η μαθητική κοινότητα του νομού θα έχει έλλειψη δυναμικότητας όσο ενός ολόκληρου σχολείου!

Μάλιστα, η μεγαλύτερη μείωση φαίνεται να καταγράφεται στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και όχι τόσο στην περιφέρεια.

Δυσάρεστα είναι τα νέα που αφορούν στο μέλλον της Μαγνησίας σε ότι αφορά το μαθητικό πληθυσμό, καθώς αυτός, χρόνο με το χρόνο μειώνεται και όχι σταδιακά, αλλά ραγδαία. Αυτή την περίοδο τα στελέχη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τα στελέχη της Πρωτοβάθμιας οργανώνουν την καινούργια χωροταξική κατανομή των μαθητών των Δημοτικών στα Γυμνάσια για τη νέα σχολική χρονιά.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός στα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «Εκείνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι οι μαθητές φέτος είναι ελαφρά μειωμένοι σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή περίπου 50 μαθητές λιγότεροι. Δυστυχώς όμως, του χρόνου θα είναι ίσως και 200 μαθητές λιγότεροι. 200 μαθητές σημαίνει ένα ολόκληρο σχολείο» και συμπλήρωσε πως οι μεγαλύτερες μειώσεις στον μαθητικό πληθυσμό καταγράφονται στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου.

Το βασικό αίτιο της εικόνας αυτής που θα παρουσιαστεί στο νομό και περισσότερο στην πόλη του Βόλου είναι σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη η υπογεννητικότητα, ενώ επεσήμανε πως είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο το γεγονός πως σε μία χρονιά θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών κατά 200.

Η άκρως δυσάρεστη αυτή συνέπεια θα επιφέρει πολλές και σοβαρές ανακατατάξεις στο σχολικό χάρτη του Βόλου, με τον κ. Σαβελίδη να σημειώνει πως «αν σκεφτούμε ότι τα τμήματα των σχολικών μονάδων δημιουργούνται οριακά, δηλαδή με έναν ή δύο μαθητές παραπάνω, εάν αυτά τα τμήματα μειωθούν κατά δύο μαθητές, σημαίνει ότι δεν θα υφίστανται πλέον. Θα μειωθούν οι θέσεις απασχόλησης των εκπαιδευτικών και από την άλλη πλευρά δεν θα είναι δυνατή η λειτουργία των σχολείων, όπως την ξέρουμε σήμερα. Βέβαια έχουμε δύο χρόνια μέχρι για να προετοιμάσουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση και πιθανών να αποφύγουμε αυτά τα προβλήματα».

Τα προβλήματα στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου φαίνεται πως θα είναι πολύ περισσότερα από αυτά της περιφέρειας, με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης να σημειώνει πως «Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν βλέπουμε αυτό το πρόβλημα για φέτος- ενδεχόμενο να κλείσουν σχολεία ή να μειωθούν τμήματα. Πιθανώς ένα ή δύο τμήματα στα περιφερειακά σχολεία όλης της Μαγνησίας να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα, που θα φροντίσουμε να λυθεί όμως με άλλους τρόπους. Το πρόβλημα μάλλον θα προκύψει του χρόνου».

Τέλος ο κ. Σαβελίδης ανέφερε πως την επόμενη σχολική χρονιά τα σχολεία κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρήσουν τον αριθμό των τμημάτων, που είχαν και πέρυσι, ενώ απηύθυνε παράκληση προς τους γονείς εάν έχουν αλλάξει τη διεύθυνση διαμονής, να ενημερώσουν τώρα τους διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων για να ενημερωθεί άμεσα και η Δευτεροβάθμια, έτσι ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του Σεπτεμβρίου με τις σχετικές δηλώσεις.

Μαγνησία