Αντικαπνιστικός νόμος: Τι πραγματικά ισχύει | Ο δικηγόρος Δ. Χριστόφορος μιλά στην «ΗΜΕΡΑ»

Οι αντιδράσεις για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου καλά κρατούν και στο νησί μας εν προκειμένω θα εκδικαστεί και η πρώτη πανελλαδικά υπόθεση που αφορά τις λεγόμενες Λέσχες καπνιστών. Εν τούτοις η νομοθεσία είναι σαφής και το υπουργείο είναι αποφασισμένο για την καθολική εφαρμογή του μέτρου, ανά την επικράτεια. Ας δούμε αναλυτικά τι πραγματικά προβλέπει το νομικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με τον κ. Χριστόφορο Διονύσιο, Δικηγόρο Ζακύνθου

 

Οι αντιδράσεις για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου καλά κρατούν και στο νησί μας εν προκειμένω θα εκδικαστεί και η πρώτη πανελλαδικά υπόθεση που αφορά τις λεγόμενες Λέσχες καπνιστών. Εν τούτοις η νομοθεσία είναι σαφής και το υπουργείο είναι αποφασισμένο για την καθολική εφαρμογή του μέτρου, ανά την επικράτεια. Ας δούμε αναλυτικά τι πραγματικά προβλέπει το νομικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με τον κ. Χριστόφορο Διονύσιο, Δικηγόρο Ζακύνθου.

Νόμος 3730/2008 (Αντικαπνιστικός Nόμος)

Ο νόμος 3730/2008 θέσπισε την απαγόρευση του καπνίσματος εντός δημοσίων και ιδιωτικών χώρων. Το τελευταίο διάστημα όμως, λόγω της θέσπισης αυστηρής διαδικασίας, ως προς τον έλεγχο της τήρησής του, την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή προστίμων, τόσο στους πελάτες όσο και στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που παρανομούν, όπως αυτά προβλέπονται στην υπ’ αρ. αριθμ. Δ2β/Γ.Π.οικ. 80727 κοινή υπουργική απόφαση, επανήλθε εντόνως στο προσκήνιο. Στην ουσία ο νόμος δεν έχει υποστεί καμία τροποποίηση εκ της θεσπίσεώς του.

Λοιπόν με το νόμο απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, όπου παρέχεται εργασία, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων, κυλικείων και κέντρων διασκέδασης. Επίσης απαγορεύεται το κάπνισμα στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων, στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Επίσης απαγορεύεται το κάπνισμα σε οποιοδήποτε χώρο που προορίζεται για παιδιά.

Προέκυψε ένα θέμα σχετικά με τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και αν σε αυτούς απαγορεύεται το κάπνισμα. Για τις περιπτώσεις αυτές ο νόμος ορίζει ότι από την απαγόρευση εξαιρούνται οι εξωτερικοί χώροι σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο νόμος έστω και αν πρόκειται για εξωτερικό χώρο το θεωρεί «εσωτερικό χώρο» και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει το οποιοδήποτε μορφής σκέπαστρο.

Σε κάθε περίπτωση ο νόμος 3730/2008 απαγορεύει το κάπνισμα και γενικά την κατανάλωση προϊόντων καπνού σύμφωνα με τα αναλυτικότατα αναφερόμενα εις αυτόν, απλά έγινε πλήρως αντιληπτό και ειδικά στους καπνιστές εκ του γεγονότος ότι η πολιτεία αποφάσισε να τον στηρίξει ως νόμο με την ανωτέρω υπουργική απόφαση και την χρησιμοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών. Είναι λοιπόν σαφής η εκ του Νόμου απαγόρευση του καπνίσματος και της κατανάλωσης προϊόντων καπνού σε όλους τους προαναφερόμενους χώρους, ενώ οι κυρώσεις τόσο σε βάρος των καπνιστών όσο και των υπευθύνων των καταστημάτων είναι ιδιαίτερα αυστηρές και εκτείνονται μέχρι και στην οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος σε περιπτώσεις πολλαπλής υποτροπής αυτού. (Νόμος 3730/2008, Δ2β/Γ.Π.οικ. 80727 κοινή υπουργική απόφαση).

Διονύσιος Χριστόφορος
Δικηγόρος Ζακύνθου

Ημέρα Ζακύνθου