Πάτρα: Καμία ενέργεια, καμία απάντηση για την «Αμιαντίτ»

Δυσμενέστερη είναι η κατάσταση στο πρώην εργοστάσιο της «Αμιαντίτ», όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα, καθώς δεν έχουν ληφθεί μέτρα στον χώρο του πρώην ακινήτου για την διαχείριση του αμίαντου

 

Δυσμενέστερη είναι η κατάσταση στο πρώην εργοστάσιο της «Αμιαντίτ», όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα, καθώς δεν έχουν ληφθεί μέτρα στον χώρο του πρώην ακινήτου για την διαχείριση του αμίαντου.

Πρόκειται για μια υπόθεση που φτάνει τα εξοργιστικά όρια, αφού υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που ορίζει ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες ενώ η Αποκεντρωμένη εισπράττει «είτε αρνητικές απαντήσεις είτε καμία απάντηση» όταν ζητάει ενημέρωση για την εφαρμογή των μέτρων.

Το θέμα είχε φέρει στο προσκήνιο η «Π» και με αφορμή το ρεπορτάζ κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή από τον Αγγελο Τσιγκρή, βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας. Μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου γίναμε δέκτες μιας ενδιαφέρουσας αλληλογραφίας από την οποία προκύπτει αφενός ότι δεν έχουν γίνει παρά ελάχιστες ενέργειες από αυτές που θα έπρεπε για τον αμίαντο μέχρι σήμερα και αφετέρου εκδηλώνεται προκλητική αδιαφορία απέναντι στην απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου και της κρατικής διοίκησης.

Στην υπόθεση εντοπίζονται διαχρονικά αρκετές ενδιαφέρουσες πτυχές. Για την απόφαση που εκδόθηκε το 2011 σχετικά με την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών είχε καταθέσει προσφυγή στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο δεν εξέδωσε απόφαση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, «με συνέπεια να θεωρείται σιωπηρώς απορριφθείσα»…

Ακολούθησε η κατάθεση αίτησης ακύρωσης της απόφασης στο ΣτΕ, το οποίο αποφάσισε τον Ιούλιο του 2017 να την απορρίψει. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση έχει κριθεί τελεσίδικα και είναι εκτελεστή. Μέχρι σήμερα, όμως, παραμένει ανεκτέλεστη.

Ανάμεσα στις άλλες ενέργειες που έχει κάνει η Αποκεντρωμένη είναι και η επιβολή αυστηρών προστίμων στους συνιδιοκτήτες (350.000 και 400.000 ευρώ αντίστοιχα), που είναι η Εθνική Τράπεζα και ένας ιδιώτης, κυρίως για τη ρύπανση κατ' εξακολούθηση και επειδή δεν υλοποιείται η απόφαση του 2011 για την διαχείριση του αμιάντου.

Από το 2017 μέχρι σήμερα η Αποκεντρωμένη έχει ζητήσει εγγράφως από τους συνιδιοκτήτες να εκτελέσουν την απόφαση του ΣτΕ και αυτή που αφορά την διαχείριση του επικίνδυνου αποβλήτου. Με άλλα έγγραφα τους ζήτησε ακόμα να ενημερώσουν για τις ενέργειες που έχουν κάνει, να εφαρμόσουν πάραυτα τις αποφάσεις, έχει στείλει έγγραφο στην ειδική γραμματεία σώματος επιθεωρητών και ελεγκτών του υπουργείου Ενέργειας, έχει ενημερώσει την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τις εισαγγελικές αρχές. Συνεπώς, για το θέμα έχει ενημερωθεί ένας σημαντικός αριθμός φορέων και αρχών.

Από τον Οκτώβριο του 2018, όταν έγινε σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση παρουσία του ενός εκ των ιδιοκτητών, η πλευρά των τελευταίων εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά με τη δυνατότητα να διατεθούν τα επιφανειακά απόβλητα σε αδειοδοτημένους χώρους στο εξωτερικό και το εσωτερικό.
Συζητήθηκε να υλοποιηθεί η πρώτη φάση της απόφασης για την απομάκρυνση κατ' εκτίμηση 10.000 m3 και η εκπόνηση μελέτης για την δεύτερη φάση που αφορά σε ποσότητα κατ' εκτίμηση 70.000 m3.

Ακολούθησε η αποστολή χρονοδιαγράμματος εργασιών προς υλοποίηση στην Αποκεντρωμένη από τον συνιδιοκτήτη, ο οποίος ανέφερε ότι ολοκλήρωσε την περίφραξη του χώρου πριν από ένα χρόνο, φροντίζει να γίνεται περιπολία δύο φορές την εβδομάδα και κάνει μετρήσει συγκέντρωσης των ινών αμιάντου κάθε εβδομάδα. Μαζί αναλαμβάνεται η ευθύνη για την εκπόνηση εκθέσεων προόδου.

Οι εκθέσεις αυτές δεν έφτασαν στην Αποκεντρωμένη, τουλάχιστον μέχρι την ημέρα που συνέταξε την απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή.

Η άποψη της Αποκεντρωμένης ως προς την κοινοβουλευτική ερώτηση είναι ότι η απομάκρυνση των 10.000 m3 πρέπει να προχωρήσει, καθώς έχει κριθεί τελεσίδικα και είναι εκτελεστή.

Η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος θα γίνει με την εκπόνηση της μελέτης για την ρύπανση των 70.000 m3, στην οποία θα μπορούν να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις με βάση το περιβαλλοντικό όφελος της εφαρμογής τους, τη διαθέσιμη σήμερα τεχνολογία, τις προοπτικές χρήσεων γης του ακινήτου και το κόστος εφαρμογής τους.

Μιχάλης Βασιλάκης
Πελοπόννησος