Ελλείψεις φαρμάκων και στην Πρέβεζα

Αρκετές ελλείψεις σε όλα τα είδη φαρμάκων σημειώνονται το τελευταίο διάστημα σε Φαρμακεία της Πρέβεζας όπως και ολόκληρης της Ελλάδας

 

Αρκετές ελλείψεις σε όλα τα είδη φαρμάκων σημειώνονται το τελευταίο διάστημα σε Φαρμακεία της Πρέβεζας όπως και ολόκληρης της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ευάγγ. Κύρλας στην Τοπική Φωνή, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμμένο και οφείλεται κατά κύριο λόγο στις τιμές των φαρμάκων.

Την ίδια στιγμή ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία απορρίπτει τον ισχυρισμό των Φαρμακευτικών Συλλόγων περί ελλείψεων 400 φαρμάκων από όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι επίσημα δηλωμένες ελλείψεις στον Οργανισμό είναι 27.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος από την πλευρά του, επιμένει ότι δεν είναι μόνο 27 οι ελλείψεις, καθώς ο ΕΟΦ λαμβάνει υπόψη μόνο τα στοιχεία των φαρμακευτικών εταιρειών. «Είναι πάρα πολύ περισσότερα τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων και ταλαιπωρούνται ασθενείς και φαρμακοποιοί» τονίζει.

Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να επιδεινώνεται σε μεγάλο βαθμό, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος, υποστηρίζει ο ΠΦΣ. O Σύλλογος και στο παρελθόν έχει κατ’ επανάληψη αναδείξει τις πτυχές του προβλήματος χωρίς να έχει δοθεί λύση από την Πολιτεία.

Παράλληλα, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κλιμάκωση του διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων κατά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και σε ορισμένες περιπτώσεις τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας.

«Η ανησυχία αυτή γίνεται εντονότερη όσο οι ασθενείς βρίσκονται ανάμεσα σε αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την έκταση των ελλείψεων ανάμεσα στον ΕΟΦ και τους φαρμακευτικούς συλλόγους. Για το λόγο αυτό απαιτείται η εφαρμογή ενός αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης και ελέγχου σε πραγματικό χρόνο» αναφέρει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης συναντήθηκαν την Τρίτη με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά, εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου και με τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρη Φίλιππου.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικών Σύλλογος, κατέθεσε στοιχεία για το μεγάλο εύρος των ελλειπτικών φαρμάκων και σειρά προτάσεων για την επίλυση του διαχρονικού αυτού προβλήματος.

Στη συνάντηση αποφασίστηκαν τα εξής:

- Απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη, για όσο χρειαστεί.

- Εντατικοποίηση ελέγχων, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων, όπως ορίζει ο νόμος.

- Λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση του ασθενούς, στο φάρμακο που έχει ανάγκη.

- Δυνατότητα παράτασης χρονικής ισχύος των συνταγών, σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη.

Τοπική Φωνή Πρέβεζας