Σχολεία έφτιαξαν ταινίες: Το μήνυμα των μαθητών για το προσφυγικό

Με όπλα τους την κάμερα και το μικρόφωνο, μαθητές του Ηρακλείου στέλνουν το δικό τους μήνυμα για το προσφυγικό

 

Με όπλα τους την κάμερα και το μικρόφωνο, μαθητές του Ηρακλείου στέλνουν το δικό τους μήνυμα για το προσφυγικό.

Το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και το 1ο Γυμνάσιο Γαζίου συμμετέχουν στη δράση Camera Zizanio – Παιδική και Νεανική Κινηματογραφική Δημιουργία για το Προσφυγικό.

Η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – Camera Zizanio ξεκίνησε το 2001 σαν μια πρωτοβουλία του ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Στην Camera Zizanio παρουσιάζονται και διαγωνίζονται έργα που έχουν δημιουργήσει παιδιά και νέοι έως 20 χρόνων.

Εκατοντάδες παιδιά και εκπαιδευτές από την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο συναντώνται κάθε χρόνο στον Πύργο της Ηλείας για να παρουσιάσουν έργα που παρήχθησαν είτε σε κινηματογραφικά εργαστήρια είτε ατομικά, για να ανταλλάξουν ιδέες, να συνεργαστούν και να αναπτύξουν κοινή δράση. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη συνάντηση οπτικοακουστικής δημιουργίας των νέων ανθρώπων στην Ευρώπη.

Κάθε χρόνο η παιδική και νεανική κινηματογραφική δημιουργία αφουγκράζεται τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες, τους φόβους και τα όνειρα των νέων ανθρώπων μεταφέροντας μια ενδεικτική εικόνα του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε. Εικόνες και εκφάνσεις του προσφυγικού φαινομένου της σημερινής Ελλάδας αποτυπώθηκαν σε πολλές συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης.

Την ερχόμενη Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στον Κοινωνικό Χώρο Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού θα προβληθεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτών των ταινιών με σκοπό την ευαισθητοποίηση αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα. Θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία συντελεστών.

«RA-HELL»

Το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου παρουσιάζει την ταινία «RA-HELL». Υπεύθυνος είναι ο κ. Αλέξης Τζωρμπατζάκης.

Μια καθηγήτρια σε ένα ελληνικό σχολείο περιγράφει στους μαθητές της την ιστορία μιας παλιάς της μαθήτριας, της Ραχέλ, που βίωσε την άσχημη αλλά και την καλή πλευρά των συμμαθητών και των καθηγητών της.

Η διαφορετικότητα αποτελούσε εμπόδιο για την επικοινωνία αλλά ένα μικρό άλμα από κάθε έναν μπορεί να είναι αρκετό για να ξεπεραστεί. Είναι μια ταινία εμπνευσμένη από μια ιστορία γραμμένη από μαθήτριες του σχολείου και από συζητήσεις στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Ιστορία: Τσατσαράκη Κατερίνα, Χαλκιαδάκη Άρτεμις. Σενάριο: Γεωργιάδη Ναταλία, Κατσαμάνη Ηλέκτρα, Ελ Μεσαούντι Γουισάλ, Μαρίνι Χριστιάνα. Ερμηνεία: Μαθητές της Β’ και Γ’ Γυμνασίου. Συντονισμός: Παναγιωτοπούλου Βασιλική, Παχίδου Αγγελική, Τζωρμπατζάκης Αλέξης.

«Σχολείο αλλού»

Το Γυμνάσιο Γαζίου παρουσιάζει την ταινία «Σχολείο αλλού». Υπεύθυνη είναι η κ. Έλλη Πουλακάκη.

Ο Αζίζ είναι πρόσφυγας από το Ιράκ. Ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2018 με πρώτο σταθμό τη Λέρο και δεύτερο την Κρήτη. Τ

ο ντοκιμαντέρ περιγράφει την προσπάθεια του Αζίζ να μάθει ελληνικά, ώστε να επικοινωνεί με τους Έλληνες συμμαθητές του αλλά και να εγκλιματιστεί στο ελληνικό σχολείο και την Ελλάδα γενικότερα… Μαζί του προσπαθούν και τα υπόλοιπα προσφυγόπουλα του σχολείου.

Συντελεστές: Πουλακάκη Έλλη, Ασσαργιωτάκη Ειρήνη, Ηγουμενάκη Χρύσα, Λενακάκη Εύα, Σφακιανάκη Ειρήνη. Αζίζ, Σάκερ, Αλί, Σεϊμά, Ντιμάν, Τσιμάν.
Πρόγραμμα

Η προαιρετική συνεισφορά σε συσκευασμένα τρόφιμα και είδη παντοπωλείου για την ενίσχυση της δράσης των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών (Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο – Φαγητό με την Αγάπη μας) των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, που στηρίζουν άτομα και οικογένειες σε οικονομική δυσπραγία και αποκλεισμό, είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Δείτε εικόνες και το πρόγραμμα αναλυτικά στην εφημερίδα Πατρίς Ηρακλείου