“Moria is no good”

Διαμαρτυρία γυναικών προσφύγων και μεταναστών από το Αφγανιστάν

 

Διαμαρτυρία γυναικών προσφύγων και μεταναστών από το Αφγανιστάν

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί, γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν οι οποίοι διαμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες στο ΚΥΤ της Μόριας και στον ελαιώνα γύρω από αυτό.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε στις 11 το πρωί με τη συμμετοχή περίπου 100-150 ατόμων από την προκυμαία της Μυτιλήνης, γρήγορα όμως ο αριθμός των συγκεντρωμένων αυξήθηκε στους 500-600 οι οποίοι έκλεισαν το δρόμο μπροστά από το Παλιό Δημαρχείο, κοντά στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης.

Οι γυναίκες πραγματοποίησαν πορεία, ξεκινώντας από την Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών, πέρασαν από τα Κεντρικά Λύκεια και βγήκαν στην προκυμαία Μυτιλήνης με κατεύθυνση την Πλατεία Σαπφούς.

Στο σημείο αυτό βρήκαν παραταγμένους αστυνομικούς και διμοιρία των ΜΑΤ οι οποίοι ως στόχο είχαν να αποτρέψουν το συγκεντρωμένο πλήθος να περάσει στην Πλατεία Σαπφούς και να πραγματοποιήσει καθιστική διαμαρτυρία στο χώρο αυτό.

Οι πορεία σταμάτησε τελικά μπροστά στην Πλατεία, χωρίς να επιχειρηθεί κατάληψή της.

Ο δρόμος της Προκυμαίας παρέμεινε κλειστός για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό έμφραγμα στο κέντρο της Μυτιλήνης και τεράστιες ουρές αυτοκινήτων, φορτηγών, λεωφορείων και άλλων βαρέων οχημάτων.

Η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε, χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ αυτή τη στιγμή στη Λέσβο ζούνε περίπου 20.735 πρόσφυγες και μετανάστες από τους οποίους το 76% κατάγεται από το Αφγανιστάν.

Η πλειοψηφία των Αφγανών, ζούνε είτε στο ΚΥΤ της Μόριας είτε στην άναρχη κατασκήνωση του ελαιώνα, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και εκτεθειμένοι καθημερινά σε πολλούς κινδύνους. Στα σημερινά συνθήματα των γυναικών που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία κυριαρχούσε το αίτημα για βελτίωση των συνθηκών διαμονής και απεγκλωβισμού από τη Μόρια την οποία χαρακτήριζαν ως φυλακή.

Δείτε εικόνες στην εφημερίδα Εμπρός Μυτιλήνης