Λάρισα: Ισόβια στον ιμάμη για τη δολοφονία του «μάγου»

Άγριο έγκλημα μίσους με 29 μαχαιριές... «καθ' υπόδειξη» του Αλλάχ

 

Άγριο έγκλημα μίσους με 29 μαχαιριές... «καθ' υπόδειξη» του Αλλάχ

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε χθες το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας έναν 35χρονο Πακιστανό για την άγρια δολοφονία ενός 32χρονου υπηκόου Γκάμπιας, το καλοκαίρι του 2014 στη Λάρισα.

Ένα άγριο έγκλημα μίσους αφού ο 32χρονος δέχθηκε συνολικά 29 μαχαιριές σε όλο του το σώμα, με τον δολοφόνο να επιφέρει το θανάσιμο τραύμα, μαχαιρώνοντας το θύμα και στον λαιμό, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση.

Ο 29χρονος τότε δολοφόνος, εξηγώντας τους λόγους του φονικού είχε δηλώσει -όπως επανέλαβε και χθες ενώπιον του Δικαστηρίου– ότι κάνοντας προσευχή «άκουσε φωνές», «ο θεός μου έδωσε εντολή να τον σκοτώσω για τα κακά μάγια που κάνει» για να λυτρωθεί ο ίδιος αλλά και οι άλλοι ομόθρησκοί του.

Ο δολοφόνος εκτελούσε χρέη θρησκευτικού ηγέτη (ιμάμης) σε μερίδα της τοπικής κοινότητας Πακιστανών της Λάρισας, ενώ το ομόθρησκό θύμα του «ασχολούνταν με τελετές που αντίκεινται στην διδασκαλία του Κορανίου» όπως τόνισε ο εισαγγελέας της έδρας. Ο ιμάμης θεωρούσε πως το θύμα κάνει «μαύρη μαγεία», «προκαλώντας κακό» σε άλλους ανθρώπους και παρά τις συστάσεις του, συνέχιζε να κάνει το ίδιο.

Στην πραγματικότητα, όπως προέκυψε και από τις καταθέσεις μαρτύρων, το θύμα «για λόγους επιβίωσης», απευθυνόμενο «σε αδαείς ανθρώπους» παρίστανε το μέντιουμ, ενώ στους τοίχους της ισόγειας γκαρσονιέρας είχε αυτοσχέδιες αφίσες με χειρόγραφες γραφές στην αραβική γλώσσα, διάφορα σύμβολα και κεριά, κ.λπ. παραπέμποντας σε «τελετουργικά σύμβολα».

Το Δικαστήριο δεν δέχθηκε τη θέση της υπεράσπισης που, επικαλούμενη ψυχιατρική ιατρική πραγματογνωμοσύνη, σημείωσε ότι ο δράστης «δεν είχε συναίσθηση του τι έκανε» και πως «δεν αντιλαμβανόταν το άδικο της πράξης του» καθώς «άκουσε τον Αλλάχ να του επιτάσσει να σκοτώσει το θύμα» και ομόφωνα τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη (σ.σ. όπως και πρωτόδικα) για ανθρωποκτονία από πρόθεση αλλά και με ποινή φυλάκισης επιπλέον 16 μηνών για τις κατηγορίες της παράνομης οπλοφορίας και της οπλοχρησίας.

ΧΡΟΝΙΚΟ

Το έγκλημα έγινε στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής 10 Αυγούστου, στην οδό Λογιωτάτου, στο ισόγειο διαμέρισμά του 32χρονου θύματος που καταγόταν από την Γκάμπια της Δυτικής Αφρικής.

Ο 29χρονος τότε δολοφόνος κλείδωσε το ποδήλατό του έξω από την πολυκατοικία του θύματος, όπου και ο ίδιος μίσθωνε διαμέρισμα πριν από χρόνια. Σύμφωνα με μαρτυρίες, θύμα και δράστης διαπληκτίστηκαν, η φραστική τους αντιπαράθεση ακούστηκε στη γειτονιά και η ΕΛ.ΑΣ κλήθηκε να παρέμβει.

Αστυνομικοί βρήκαν την πόρτα ανοικτή και τον 32χρονο στην κουζίνα της γκαρσονιέρας μέσα σε λίμνη αίματος, αφού νωρίτερα είχε δεχθεί 29 μαχαιριές από τον δράστη σε διάφορα σημεία του σώματος.

Μερικές ώρες αργότερα αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας συνέλαβε τον δράστη να κινείται με ποδήλατο στον δρόμο Λάρισας – Κοζάνης, στο ύψος του Άλσους. Μιλώντας καλά την ελληνική γλώσσα τονίζει στον αστυνομικό που τον συνέλαβε πως αυτός είναι που έπραξε το έγκλημα και πως στο τσαντάκι μέσης που είχε πάνω του, έφερε και το μαχαίρι με το οποίο σκότωσε τον 32χρονο. Δηλώνοντας επίσης ότι κάνοντας προσευχή ο Θεός τον πρόσταξε να σκοτώσει το θύμα.

Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν επίσης και Λαρισαίοι, οι οποίοι με αφορμή προσωπικά τους θέματα είχαν απευθυνθεί στον 32χρονο, ο οποίος προσευχήθηκε για να τους βοηθήσει, έναντι αμοιβής βεβαίως. Με μάρτυρες να διευκρινίζουν πως απευθύνθηκαν στον 32χρονο μέσω «επαγγελματικής» του κάρτας, σύμφωνα με την οποία με «συμβουλές» και «προσευχές», «βοηθούσε» στην «επίλυση» προβλημάτων, ως «μέντιουμ».

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, ο 32χρονος είχε πελάτες και από την υπόλοιπη χώρα, ενώ στους τοίχους της γκαρσονιέρας υπήρχαν «φωτογραφίες προσώπων της ιερατικής τάξης του μουσουλμανικού κόσμου και κολλημένες αυτοσχέδιες αφίσες με χειρόγραφες γραφές στην αραβική γλώσσα, καθώς και διάφορά σύμβολα και αντικείμενα (όπως κεριά, κ.λπ.), που αναμφισβήτητα χαρακτηρίζονται “τελετουργικά σύμβολα”». Τέλος, άλλοι ομοεθνείς του κατηγορουμένου, μάρτυρες, κατέθεσαν ότι ο δράστης λειτουργούσε ως ιμάμης.

Κατά την απολογία του, ο 35χρονος πλέον κατηγορούμενος – με τη συνδρομή μεταφραστή – παραδέχθηκε πως αυτός μαχαίρωσε τον 32χρονο και πως το έπραξε για να απαλλαγεί από τη «μαύρη μαγεία» που είχε υποστεί ο ίδιος από το θύμα και πως ενώ έκανε την προσευχή του «άκουσε τη φωνή του Θεού μέσα του» ότι έπρεπε να τον σκοτώσει, καθώς έκανε κακό.

Στις επίμονες ερωτήσεις τόσο της προέδρου του Δικαστηρίου όσο και του εισαγγελέα, για το πώς έγινε το έγκλημα, ο λιγομίλητος χθες δράστης «επέλεξε τη σιωπή» δηλώνοντας πως δεν θυμάται τίποτα από το γεγονός.

Ο εισαγγελέας της έδρας, μεταξύ άλλων, στην αγόρευσή του σημείωσε ότι «η πράξη είναι ομολογουμένη» από τον δράστη, ο οποίος «στη θρησκευτική κοινότητα της περιοχής είχε την ιδιότητα του ιμάμη» έχοντας κάνει συστάσεις στο θύμα που «ασχολούνταν με τελετές που αντίκεινται στη διδασκαλία του Κορανίου», και «μάλλον από κερδοσκοπία» απευθυνόταν «για λόγους επιβίωσης σε αδαείς ανθρώπους».

Για να υπογραμμίσει, καταρρίπτοντας έτσι τους αρχικούς ισχυρισμούς, ότι το έγκλημα τελέσθηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, καθώς όπως τόνισε «δεν προέκυψε ότι ο δράστης βρισκόταν σε παραλήρημα» και πως «ποτέ στο παρελθόν» δεν αντιμετώπισε πρόβλημα μειωμένης ικανότητας ή διαταραγμένης συνείδησης, αφού τόσο από τη δικογραφία όσο και από τις χθεσινές μαρτυρίες αποδείχθηκε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο δράστης συμμετείχε στις θρησκευτικές συναθροίσεις της κοινότητάς του και μάλιστα με καθήκοντα ιμάμη.

Υπενθυμίζοντας ότι η επίμαχη ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη εκδόθηκε δύο μήνες μετά το έγκλημα, ο εισαγγελέας υπογράμμισε πως η ανθρωποκτονία «υπήρξε συνειδητή επιλογή» για να καταλήξει ζητώντας την ενοχή του κατηγορουμένου.

Από την πλευρά της υπεράσπισης τονίσθηκε ιδιαίτερα η διάσταση της διατάραξης της συνείδησης και με βάση ψυχιατρική ιατρική πραγματογνωμοσύνη, σημειώθηκε πως ο δράστης «δεν αντιλαμβανόταν το άδικο της πράξης του», «θεωρώντας ότι η εξόντωση του θύματος θα απάλλασσε τον ίδιο και άλλους ομόθρησκους» καθώς «άκουσε τον Αλλάχ να του επιτάσσει να σκοτώσει το θύμα».

Το Δικαστήριο απέρριψε επίσης το αίτημα αναγνώρισης ελαφρυντικών και ομόφωνα καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον δράστη (σ.σ. όπως και πρωτόδικα είχε καταδικασθεί από το ΜΟΔ Βόλου) για την ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ για τις δύο άλλες κατηγορίες, της παράνομης οπλοφορίας και της οπλοχρησίας, του επέβαλε ποινή φυλάκισης συνολικά 16 μηνών.

Β. Κακάρας
Ελευθερία Λάρισας