Ζάκυνθος - Αγοραπωλησία περιοχής Ναυαγίου: Τηλεφώνημα από το γραφείο του Εμίρη δέχτηκε ο Ν. Αρετάκης

Το θέμα της αγοραπωλησίας και της κινητοποίησης των κατοίκων απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, με το σώμα να αποφασίζει να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων των ορεινών. Ο Δήμαρχος, μάλιστα είπε ότι ενδεχομένως να συμμετάσχει και ως ομιλητής στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το Διοικητήριο

 

Το θέμα της αγοραπωλησίας και της κινητοποίησης των κατοίκων απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, με το σώμα να αποφασίζει να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων των ορεινών. Ο Δήμαρχος, μάλιστα είπε ότι ενδεχομένως να συμμετάσχει και ως ομιλητής στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το Διοικητήριο.

Ο κ. Αρετάκης ενημέρωσε το σώμα για το τηλεφώνημα που δέχτηκε από το γραφείο του Εμίρη. Όπως είπε του ζητήθηκε να κανονιστεί μία συνάντηση με του υπευθύνους του γραφείου του, με τον Δήμαρχο να συμπληρώνει ότι επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι αν τελικά γίνει η συνάντηση, θα κοινοποιήσει απολύτως τη συνομιλία που θα έχει με τους υπευθύνους του γραφείου του Εμίρη.

Επανέλαβε τη θέση του σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, σημειώνοντας: «Είναι δεκτή οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, αλλά όχι όμως σε αποικιοκρατική ενέργεια. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει δεκτή η πρόταση της εταιρείας, αν πράγματι μας υποβάλει σχέδια που θα δείχνουν ακριβώς τι σκέφτεται να κάνει, μας δείξουν τοπογραφικά της περιοχής. Αυτό θα κριθεί για το κατά πόσο μας συμφέρει και αν εξυπηρετεί στην ανάπτυξη της περιοχής. Σημειωτέον ότι αυτή η περιοχή δεν θα απαλλοτριωθεί, αλλά θα αγοραστεί από την εταιρεία. Θέλουμε να γίνει ένα αναπτυξιακό έργο. Επ’ ουδενί όμως δεν θέλουμε την αποικιοποίηση της περιοχής με 15.000 στρέμματα, που μας αφήνει 10 χλμ ακτογραμμής κλπ. Οποιαδήποτε πρόταση τεθεί από τον Εμίρη, θα αξιολογηθεί από τους κατοίκους. Αν προσπαθήσει να περάσει λαθραία οποιαδήποτε πρόταση για συμβόλαια τα οποία είναι αίολα και τα οποία δεν υφίστανται, εμείς έχουμε άλλα συμβόλαια και άλλα ντοκουμέντα που δείχνουν ότι από το 1530 και μετά η περιοχή ήταν δημοτική και των κατοίκων, οπότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

Οι μυστικές συναντήσεις

Στη συνεδρίαση το λόγο πήρε και ο Πρόεδρος της ΤΚ Μαριών, Νίκος Μποζίκης ο οποίος τόνισε: «Η προηγούμενη δημοτική αρχή και συγκεκριμένα, ο κ. Δήμαρχος είχε κάνει τρεις μυστικές συναντήσεις με την εταιρεία. Να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς διεκδικούμε την περιουσία των οικογενειών μας. Εκεί δεν μπορεί να έρθει κανένας, να πει ότι έχει συμβόλαιο και ότι είναι δικό του. Πρέπει να σταματήσουν τα παραμύθια. Εμείς θέλουμε σωστές επενδύσεις. Αν υπάρχει κάποιος επενδυτής που θέλει τις περιουσίες μας, να έρθει να μας βρει να του τις πουλήσουμε. Μυστικές συναντήσεις με την εταιρεία να μην τις δεχτεί κανένας».

•30 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στον Αδ. Γεωργιάδη

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με θέμα «Επένδυση στην περιοχή «Ναυάγιο» της Ζακύνθου», κατέθεσαν στη Βουλή 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας, Πάνου Σκουρλέτη. Στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνεται ότι η υπόθεση εξακολουθεί να εκκρεμεί ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, όπου, ως προς το αστικό σκέλος, αναμένεται η κατάθεση της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης και, ως προς το ποινικό σκέλος, αναμένεται η έκδοση βουλεύματος. Οι Βουλευτές ερωτούν: 1. Αν ο κ. Γεωργιάδης εμμένει στις δηλώσεις που είχε κάνει κατά το παρελθόν σχετικά με το θέμα. «Ο κ. Γεωργιάδης δήλωνε εν ολίγοις ότι αν θέλουμε να έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα δεν μπορούμε να φερόμαστε έτσι, ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να γυρνάει ο εμίρης του Κατάρ τον πλανήτη και να λέει ότι επενδύει στην Ελλάδα, ότι δεν ξέρει το ειδικό θέμα αλλά ακόμα κι αν έχει δίκαιο ο Δήμος και το Ελληνικό Δημόσιο προέχει η επένδυση κι ας έχανε ο Δήμος, το Δημόσιο και η Εκκλησία «κάποια χωράφια» ενώ «οι νόμοι και το Σύνταγμα φτιάχνονται από ανθρώπους κι όχι για να πεινάσουμε», στη δε Τουρκία ο Ερντογάν, σε περίπτωση επένδυσης, εκδίδει προεδρικό διάταγμα και ο «νόμος είναι υπέρ του επενδυτή». Επίσης, δήλωνε ότι δεν είναι δυνατόν να μην θέλουμε την επένδυση του εμίρη του Κατάρ «γιατί του ενός του πονάει και του άλλου του βρωμάει», όταν δε οι δημοσιογράφοι του επεσήμαναν καταπάτηση νόμων απάντησε ότι θα αλλάξουν όσους νόμους χρειαστεί να αλλάξουν για να γίνουν επενδύσεις κι ότι στην Ελλάδα που κάθε Δεκέμβρη σπάνε και καίνε μαγαζιά και δεν τηρούνται οι νόμοι «μας έπιασαν οι νόμοι» όσον αφορά στην επένδυση του εμίρη του Κατάρ». Και 2. Ποια η προοπτική της εν λόγω επένδυσης δεδομένων των ανωτέρω αναφερόμενων δικαστικών εκκρεμοτήτων και της πολυπλοκότητας των νομικών ζητημάτων που την αφορούν λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη τη συνταγματική επιταγή για την προστασία της ιδιοκτησίας;

Γ.Κ.
Ημέρα Ζακύνθου