Ζάκυνθος: Μελέτη για το πλοίο στο Ναυάγιο εξετάζει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Επαφές του βουλευτή με τον καθηγητή Χ. Καρύδη

 

Επαφές του βουλευτή με τον καθηγητή Χ. Καρύδη

Αχτίδα φωτός προβάλλει από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για την εκπόνηση μελέτης που θα έχει ως αντικείμενο τη συντήρηση του πλοίου στο Ναυάγιο.

Η πληροφορία έγινε γνωστή μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε και σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Βουλευτής Ζακύνθου επισημαίνει τα εξής:

Μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση είχε την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου ο βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης με τον καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Χρήστο Καρύδη.

Κατά τη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν διεξοδικά μια σειρά θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων και των επιστημονικών ενδιαφερόντων του κυρίου Καρύδη.

Μείζον θέμα αποτέλεσε η ανάληψη από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο της εκπόνησης μελέτης συντήρησης, διατήρησης και επίβλεψης της κατάστασης του πλοίου «Παναγιώτης» στο Ναυάγιο. Ο κύριος Καρύδης ενημέρωσε τον βουλευτή ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο μπορεί να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τις προαναφερθείσες εργασίες, έτσι ώστε να διασωθεί το αξιοθέατο που καθιστά την παραλία σημείο αναφοράς και ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα παγκοσμίως. Κατά τη συζήτηση μάλιστα εκφράστηκαν φόβοι και από τις δύο πλευρές ότι, αν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση και λήψη πρωτοβουλιών, το περίφημο «Ναυάγιο» θα μετατραπεί σε σωρό από σκουριασμένα σίδερα, με αποτέλεσμα το τοπίο να χάσει το πιο χαρακτηριστικό του στοιχείο.

Επιπλέον, μεταξύ του κυρίου Καρύδη και του κυρίου Ακτύπη συζητήθηκε και η πρόταση, που αφορά στην ίδρυση ενός νέου σεισμολογικού κέντρου στη Ζάκυνθο, αντικείμενο του οποίου θα είναι η μελέτη των σεισμικών φαινομένων. Ο βουλευτής διατύπωσε την εκτίμηση, ότι η λύση στέγασης του κέντρου σε ξεχωριστή κτιριακή υποδομή θα είναι χρονοβόρα, πολυδάπανη και μακροπρόθεσμα δυσλειτουργική. Για τους λόγους αυτούς, ο κύριος Ακτύπης, αφού πρώτα ήρθε σε επικοινωνία με τους καθηγητές κυρίους Κοπανά και Καλημέρη, συζήτησε με τον κύριο Καρύδη την εκδοχή στέγασης του σεισμολογικού κέντρου στις εγκαταστάσεις του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο κύριος Καρύδης με τη σειρά του δήλωσε, ότι βλέπει την πρόταση αυτή με πολύ θετική ματιά, καθώς και ότι θα την εξετάσει ως προς όλες τις παραμέτρους της. Ο κύριος Ακτύπης και ο κύριος Καρύδης συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την υλοποίηση του κέντρου, το οποίο, μάλιστα, θα αφορά όλα τα Επτάνησα.

Τέλος, υπήρξε η δέσμευση και από τις δυο πλευρές να προγραμματιστούν στο άμεσο μέλλον περαιτέρω συναντήσεις με στελέχη της περιφερειακής αρχής, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και με τη διοίκηση του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ερμής Ζακύνθου