«Μεγάλοι» ευεργέτες οι Λαρισαίοι…

Χιλιάδες αντικείμενα από ιδιωτικές συλλογές έχουν δωριστεί στα Μουσεία της πόλης-Μιλούν σήμερα στην «ΕτΔ» Γιώργος Τουφεξής, Φανή Καλοκαιρινού, Αννυ Ψάρρα και Πάνος Σάπκας

 

Χιλιάδες αντικείμενα από ιδιωτικές συλλογές έχουν δωριστεί στα Μουσεία της πόλης-Μιλούν σήμερα στην «ΕτΔ» Γιώργος Τουφεξής, Φανή Καλοκαιρινού, Αννυ Ψάρρα και Πάνος Σάπκας

«Μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου»: στη φράση αυτή αντικατοπτρίζονται μικρές και μεγάλες στιγμές ευποιίας από γενναιόδωρους, αλτρουιστές, ανιδιοτελείς συμπολίτες που με μεγάλη αγάπη για τον τόπο, διαθέτουν χρήματα ή αντικείμενα πολύτιμα, καθιστώντας τα κοινό κτήμα συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χιλιάδες αντικείμενα έχουν πάρει τον δρόμο από τα ιδιωτικές συλλογές κι από… σαλόνια οικιών για να εμπλουτίσουν το πολιτιστικό απόθεμα μουσείων της Λάρισας. Κεφάλαιο «Λάρισα και Δωρεές» λοιπόν, με την «ΕτΔ» να επικοινωνεί με εκπροσώπους του Διαχρονικού Μουσείου, της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Λαογραφικού Μουσείου και να τους ζητεί να μάθει αν οι Λαρισαίοι κάνουν δωρεές, τι είδους δωρεές κάνουν, αλλά και γιατί πιστεύουν ότι τις κάνουν.

«Πριν και πρώτα απ’ όλα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας δωρίζονται αρχαιότητες και συλλογές αρχαιοτήτων που είναι νομίμως κατεχόμενες» θα πει στην «ΕτΔ» ο προϊστάμενος τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας. Εν συνεχεία σημειώνει ότι «Το Διαχρονικό Μουσείο έχει έναν μεγάλο αριθμό αρχαίων που προήλθαν από κατοχές και από ιδιωτικές συλλογές που δωρίσθηκαν στο Μουσείο από Λαρισαίους. Ανήκουν σε διάφορες εποχές και πολλές απ’ αυτές τις δωρισθείσες αρχαιότητες εκτίθενται στο Μουσείο. Βέβαια υπάρχουν και πολλές που δεν εκτίθενται και φυλάσσονται στους χώρους του Μουσείου. Μάλιστα σχετικά πρόσφατα, το 2017, κάναμε μία έκθεση την οποία ονομάσαμε ”Αντίδωρο” για να τιμήσουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι είτε παρέδωσαν είτε δώρισαν αρχαία αντικείμενα. Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, το οποίο εγκαινιάστηκε με την είσοδο του 2015, ήταν καταλύτης και επηρέασε ανθρώπους να παραδώσουν αρχαιότητες δημιουργώντας για αυτούς το κίνητρο να φανεί και η προσφορά τους, αλλά και καθιστώντας σαφές πως ό,τι δωρίσουν θα έχει την αντιμετώπιση που αρμόζει».

ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ

«Στη διάρκεια των χρόνων λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας -Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, η Συλλογή Δωρεών-Αγορών του Δήμου Λαρισαίων εμπλουτίζεται διαρκώς με τη στήριξη, καλλιτεχνών και ιδιωτών» θα πει στην «ΕτΔ» η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα κ. Αννυ Ψάρρα, συμπληρώνοντας ότι «ο ρόλος τους είναι καίριος και η συμπαράσταση στο έργο του Μουσείου ιδιαίτερης σημασίας, καθώς η δωρεά αποτελεί έκφραση κοινωνικής ευθύνης και αγάπης για τον πολιτισμό». Η κ. Αννυ Ψάρρα θα τονίσει επίσης ότι «Σήμερα πέρα από τη συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα, έχει δημιουργηθεί μια 2η σημαντική συλλογή που μαζί με τις αγορές του Δήμου Λαρισαίων, τα έργα του Εικαστικού και τις δωρεές αριθμεί 560 έργα. Αξίζει να σημειωθεί πως την περίοδο 2015-2019 πραγματοποιήθηκαν 126 δωρεές έργων. Πρόκειται για έργα διαφορετικών εικαστικών αναφορών και ρευμάτων, σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, με μία από τις τελευταίες δωρεές να είναι η εμβληματική Γκουέρνικα του εικαστικού Κυριάκου Κατζουράκη. Η στρατηγική που ακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια μέσα από εκθέσεις ανάδειξης των έργων της συλλογής Δωρεών -αγορών που φυλάσσονταν στα ντεπό της Πινακοθήκης, αλλά και η δράση της Πινακοθήκης, ανέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον καλλιτεχνών και ιδιωτών για δωρεές». Η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης θα καταλήξει λέγοντας ότι «Η διαδικασία που ακολουθείται για μια δωρεά πρέπει να διασφαλίζει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του έργου, καθώς απαιτείται έγκριση από την Καλλιτεχνική Επιτροπή, αποδοχή από το Διοικητικό Συμβούλιο και τέλος καταγραφή στα αποθεματικά της Συλλογής».

ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ

«Όπως ξέρουμε, το Λαογραφικό Μουσείο πέρασε μία περιπέτεια αφού ανεστάλη η λειτουργία του, βέβαια γινόταν δουλειά αλλά δεν είχε αυτή την εξωστρέφεια» αναφέρει στην «ΕτΔ» η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «Από την ώρα που ρυθμίστηκε το θέμα της λειτουργίας του και ξεκίνησε τις δράσεις εξωστρέφειας αποτελώντας ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, ο κόσμος ενθαρρύνθηκε στο να δωρίζει αντικείμενα και δεν αναφέρομαι μόνο στις μεγάλες δωρεές: Είναι πολύ σημαντικό ότι οι άνθρωποι εμπιστεύονται κειμήλια οικογενειακά, αντικείμενα που είναι δύσκολο να αποχωριστούν και μας τα φέρνουν εδώ ώστε να τα εντάσσουμε εμείς στις συλλογές μας. Βέβαια πρέπει να πω ότι έχουμε και μεγάλους δωρητές, ανθρώπους που ήταν συλλέκτες ή αφιέρωσαν τη ζωή τους σε ένα έργο, όπως η κ. Χαλίμαγα που το εμπιστεύτηκε στο Μουσείο, κάτι που μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε την πορεία του Λαογραφικού προς τα πάνω. Οι συλλογές του Μουσείου σήμερα αριθμών πάνω από 25.000 αντικείμενα και εμπλουτίζονται με καινούρια είδη όπως είναι τα είδη του κουκλοθέατρου» σημειώνει η κ. Καλοκαιρινού για να αναφέρει ότι «η εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι δωρητές μας προσδίδει και μία επιπλέον ευθύνη: να τα φροντίζουμε, να τα συντηρούμε και φυσικά να τα αναδεικνύουμε με τον πλέον αρμοστό τρόπο ξεπερνώντας κάθε μέρα τον εαυτό μας».

ΠΑΝΟΣ ΣΑΠΚΑΣ

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας μιλώντας για το κεφάλαιο «Λάρισα και δωρεές» στην «ΕτΔ» σημείωσε ότι «Ευτυχώς που υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι, η Ελλάδα αλλά και η Λάρισα έχει τέτοιους ανθρώπους, όπως οι Γουργιώτηδες, ο Κατσίγρας και τόσοι άλλοι, που συνεχίζουν να κάνουν δωρεές. Συνεχίζουν να δίνουν γιατί έχουν εμπιστοσύνη και στη διαχείριση όλων αυτών των πραγμάτων. Εχουν εμπιστοσύνη στα μουσεία μας και στους ανθρώπους που τα διαχειρίζονται. Κάθε προσφορά, ακόμη και η πιο μικρή, είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον κάθε τόπου. Καταρχάς αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Άλλωστε αυτή η πατρίδα υπάρχει, αναπτύχθηκε και συνεχίζει να αναπτύσσεται, επειδή υπήρξαν και υπάρχουν, κάποιοι γενναιόδωροι, αλτρουιστές, ανιδιοτελείς άνθρωποι, με μεγάλη αγάπη για τον τόπο, που διαθέτουν χρήματα ή αντικείμενα πολύτιμα, για να δημιουργηθούν ή να ενισχύσουν, ιδρύματα όπως ένα μουσείο, ή ένα πανεπιστήμιο…» κατέληξε ο κ. Σάπκας.

Θανάσης Αραμπατζής
Ελευθερία Λάρισας