Σοβαρό πρόβλημα στο Ηράκλειο Κρήτης: Κίνδυνος από τα «τραυματισμένα» σπίτια (εικόνες)

Στα δικαστήρια κινδυνεύουν να καταλήξουν οι ιδιοκτήτες κτισμάτων που εμφανίζουν κινδύνους ή προβλήματα που μπορεί να απειλήσουν τη δημόσια ασφάλεια, για τα οποία ειδοποιήθηκαν ήδη μια φορά από την πολεοδομία του δήμου Ηρακλείου, αλλά αγνόησαν την έκκληση της να αποκαταστήσουν

 

Στα δικαστήρια κινδυνεύουν να καταλήξουν οι ιδιοκτήτες κτισμάτων που εμφανίζουν κινδύνους ή προβλήματα που μπορεί να απειλήσουν τη δημόσια ασφάλεια, για τα οποία ειδοποιήθηκαν ήδη μια φορά από την πολεοδομία του δήμου Ηρακλείου, αλλά αγνόησαν την έκκληση της να αποκαταστήσουν.

Δεκάδες τέτοιες υποθέσεις αναμένεται να βρεθούν στα χέρια του Εισαγγελέα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έχουν αποκαταστήσει στις όψεις των κτηρίων τους προβλήματα που εγείρουν κινδύνους για τους περαστικούς και αφορούν σε ρηγματώσεις, αποσαθρωμένους σοβάδες, στέγες, παράθυρα και περβάζια που καταρρέουν, και απειλούν τραυματίσουν ανυποψίαστους περαστικούς.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της πολεοδομίας, το πρόβλημα που έχει οξυνθεί έντονα σε όλη την επικράτεια της πόλης, και δεν αφορά μόνο στα παλαιά κτίσματα της παλιάς πόλης, αλλά και πολυκατοικίες της δεκαετίας του ’70 και του ’80 όπου οι ιδιοκτήτες συχνά δεν ομονοούν για οικονομικούς λόγους στο θέμα της αποκατάστασης των κτηρίων τους.

Μάλιστα έχει καταγραφεί το φαινόμενο, ένοικοι μιας πολυκατοικίας, να ζητούν την παρέμβαση της πολεοδομίας για να καταγραφεί το πρόβλημα του ακινήτου τους, ώστε να ασκηθεί η αναμενόμενη πίεση που θα αναγκάσει το σύνολο των ιδιοκτητών να συμβάλει στην αποκατάσταση του προβλήματος.

Ωστόσο το πρόβλημα των τραυματισμένων όψεων των κτηρίων εστιάζεται πιο έντονα στον ιστορικό ιστό, καθώς το τμήμα αυτό της πόλης έχει και το μεγαλύτερο αριθμό διερχομένων που κινδυνεύουν από τη μια στιγμή στην άλλη να τραυματιστούν από αδέσποτους σοβάδες που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους.

Όπως είναι γνωστό με επιστημονική σφραγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης στο τέλος του 2018, είχε γίνει μια ολοκληρωμένη καταγραφή της κατάστασης του κτηριακού αποθέματος του ιστορικού κέντρου της πόλης, το οποίο έχει καταγράψει 733 κτίσματα στην παλιά πόλη, τα οποία εμφανίζουν κινδύνους ή προβλήματα που μπορεί να απειλήσουν τη δημόσια ασφάλεια.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη του τμήματος αδειών της πολεοδομίας του δήμου Ηρακλείου κ. Μαίρη Φραγκιουδάκη, από αυτά τα κτίσματα που καταγράφηκαν τα 243 έχουν σοβαρότερα προβλήματα, τα οποία είναι ανατάξιμα για τα 200 σπίτια.

Ήδη έχουν παραλάβει πολλοί ιδιοκτήτες σχετική ειδοποίηση της πολεοδομίας, και θα πρέπει άμεσα να εκδώσουν μια άδεια μικρής κλίμακας, και σε συνεργασία με το μηχανικό τους να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των προβλημάτων που εμφανίζουν.

Η ίδια σημειώνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός, διότι έχει διαπιστωθεί ότι όταν υπάρχουν σοβαρές βλάβες, με μεγάλη ευκολία εξελίσσονται και πλήττουν το φέροντα οργανισμό του κτηρίου, οπότε τα πράγματα σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ δύσκολα.

Στο πλαίσιο αυτό, όταν οι ειδοποιήσεις της υπηρεσίας αγνοούνται, ο νόμος αναγκάζει την υπηρεσία να προχωρήσει τις υποθέσεις αυτές στην Εισαγγελία, ώστε να προστατεύεται η δημόσια ασφάλεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης όσες περιπτώσεις συμπολιτών μας έχουν αγνοήσει, τις οδηγίες της υπηρεσίας για την αποκατάσταση των όψεων των κτισμάτων τους.

Σύμφωνα με την κ. Φραγκιουδάκη, τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους έχει οξυνθεί τόσο έντονα το πρόβλημα της εγκατάλειψης των όψεων των κτηρίων που αποτελούν μάστιγα για το Ηράκλειο.

Πρώτος είναι το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες κτισμάτων μένουν εκτός Κρήτης και δεν έχουν εικόνα του ακινήτου τους, καθώς φροντίζουν να πληρώνουν τη φορολογία του, όχι όμως και τα προβλήματα που εμφανίζει στους εξωτερικούς χώρους του.

Ο δεύτερος είναι το γεγονός ότι δυστυχώς δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον ιδιοκτήτη η αποκατάσταση των εξωτερικών προβλημάτων της ιδιοκτησίας του.

Έτσι ενώ φροντίζει με μεγάλη επιμέλεια τους εσωτερικούς χώρους, το εξωτερικό κομμάτι δείχνει ότι δεν τον απασχολεί ακόμα και αν υπάρχει πρόβλημα σοβαρό…

Με άλλα λόγια φαίνεται ότι δεν έχει γίνει συνείδηση η ανάγκη που υπάρχει για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Ο τρίτος λόγος είναι τα οικονομικά προβλήματα που έχουν κάποιοι άνθρωποι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος της αποκατάστασης.

Λίλιαν Δαφερμάκη
Πατρίς Ηρακλείου