Ζάκυνθος: Στα χέρια της Δικαιοσύνης οι εξελίξεις με την αγορά και την επένδυση στα ορεινά

Για κλοπή των περιουσιών τους μίλησαν ξανά οι κάτοικοι χθες

 

Για κλοπή των περιουσιών τους μίλησαν ξανά οι κάτοικοι χθες

Με πορεία από το Διοικητήριο στο Δημαρχείο και με θυροκόλληση των αιτημάτων στην είσοδο του δημοτικού μεγάρου έγινε χθες η συγκέντρωση για την αγοραπωλησία των ορεινών.

Η συγκέντρωση οργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα Ορεινών και παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν χθες το απόγευμα, η μικρή πλατεία μπροστά από το Διοικητήριο γέμισε κόσμο.

Τα κυρίαρχα αιτήματα των κατοίκων ήταν να καταθέσει ο Δήμος διεκδικητική αγωγή για να προστατέψει τη δημοτική περιουσία, να δηλωθεί εγκαίρως στο κτηματολόγιο η περιουσία του Δήμου αφού προηγουμένως τοπογραφηθεί και να προστατευτούν από την Περιφέρεια οι δημόσιες υποδομές.

Δίπλα από τους ομιλητές είχε αναρτηθεί ένα πανό που έδειχνε την έκταση που πουλήθηκε γράφοντας πως είναι «το τοπογραφικό της μεγάλης κλοπής».

Πρώτη μίλησε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Μαρινέτα Παγανοπούλου η οποία είπε ότι συγκεντρώθηκαν για να μην ξεπουληθεί ο τόπος μας και τα 15 χιλιάδες στρέμματα εκλάπησαν από τη Βολίμα, την Εξωχώρα, τις Μαριές και την Αναφωνήτρια. «Είναι αδόκιμος ο όρος αγοραπωλησία γιατί πουλάω κάτι όταν μου ανήκει» είπε η κ. Παγανοπούλου που κάλεσε δίπλα της έναν από τους κατοίκους που έχασαν τη γη τους και του πήραν 120 πατρογονικά στρέμματα. «Ο καθένας θα μπορούσε να είναι στη θέση του» είπε χαρακτηριστικά.

Μετά μίλησε ο κάτοικος της περιοχής κ. Μποζίκης που πρώτα κατήγγειλε τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου γιατί έκλεισε την πόρτα του Διοικητηρίου παρότι είχε υποσχεθεί ότι θα ήταν ανοιχτή για να μπει ο κόσμος αν έβρεχε.

Ακολούθως έκανε εκτενή αναφορά από τη στιγμή που έγινε γνωστό στη Ζάκυνθο ότι πουλήθηκε η έκταση των 15 χιλιάδων στρεμμάτων μέχρι και σήμερα για τις πρωτοβουλίες που υπήρξαν, με τα δικαστήρια τα πολιτικά πρόσωπα κλπ. Μίλησε και για την άσκηση διώξεων κατά δημόσιων λειτουργών που εμπλέκονται και που τελικά βρίσκονται στη θέση τους. Είπε για το συμβόλαιο του 18ου αιώνα που είναι στην ενετική διάλεκτο και δεν μεταφράστηκε καθώς και ότι ο πωλητής Γ. Χάρος δεν ήταν ποτέ ιδιοκτήτης αλλά προστάτης της έκτασης, σημειώνοντας πως με νομικά τερτίπια η σεμπρία έγινε ιδιοκτησία.

Κατηγορήθηκε ο τοπογράφος επειδή όπως ανέφεραν έβγαλε 100 κτίσματα που υπήρχαν από το τοπογραφικό και κατέληξε στην έκδοση προδικαστικής (και όχι δικαστικής) απόφασης για το θέμα. «Σας ζητάω να πούμε το μεγάλο όχι στους κατακτητές, να πούμε όχι στους κλέφτες και τους απατεώνες που ήλθαν να αρπάξουν την περιουσία μας» είπε ο κ. Μποζίκης.

Ο Δήμαρχος που κλήθηκε να πάρει το λόγο, εξέφρασε τον προβληματισμό του ποιος τελικά ενδιαφέρεται για το καλό του τόπου και σημείωσε πως η ΠΙΜΑΝΑ δεν ενδιαφέρεται να κάνει επένδυση αλλά αποικία το βόρειο τμήμα του νησιού. «Δεν είναι δυνατόν να στερήσουν τη γη από τους κατοίκους της, προσπαθούν να υφαρπάξουν την περιουσία του Δήμου και των φτωχών ανθρώπων αντί πινακίου φακής. Θα μεταβώ στην Αθήνα και θα τους εκθέσω τα δικαιώματα του Δήμου και των κατοίκων, δεν μπορούν να κάνουν επένδυση χωρίς να το θέλουν οι κάτοικοι. Θα σας υπερασπιστούμε νομικά και θα ματαιώσουμε τα σχέδιά τους» είπε ο κ. Νικήτας Αρετάκης.

Ο Πρόεδρος των Βολιμών Ν. Θεοδόσης αμέσως μετά μίλησε στους συγκεντρωθέντες και είπε ότι θα δούμε αν η επένδυση είναι για το καλό μας ή για το κακό μας. Η Κοινότητα Βολιμών δεν πωλείται, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδόσης.

Μετά μίλησε ο Πρόεδρος των Μαριών Δ. Μποζίκης που κατηγόρησε με ονοματεπώνυμο αυτούς που πήγαν ως ψευδομάρτυρες στο συμβολαιογραφείο για να βεβαιώσουν την απάτη. Ανέφερε ότι η δικαστική απόφαση μετά την ολοκλήρωση της δίκης φτιάχτηκε αλλού και ανακοινώθηκε όταν οι συγκεκριμένοι δικαστές είχαν πλέον αναχωρήσει από τη Ζάκυνθο.

Ο πρώην Πρόεδρος της Αναφωνήτριας έστειλε το δικό του μήνυμα λέγοντας «κάτω τα χέρια από τη γη μας, να μην διανοηθείτε να την δώσετε, τρανή απόδειξη η σημερινή μας συγκέντρωση».

Ο κ. Διονύσης Σπίνος αναφέρθηκε στο τοπογραφικό το οποίο χαρακτήρισε πλαστογραφία και απάτη και είπε ότι δεν εμπιστεύεται αυτούς τους ανθρώπους για επενδυτές.

Πριν αρχίσει η πορεία προς το Δημαρχείο ζητήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο να καταγγείλει για πλαστογραφία τον τοπογράφο που έφτιαξε το τοπογραφικό της έκτασης των 15.000 στρεμμάτων, καθώς μέσα υπάρχουν 29 κτίσματα που δεν εμφανίζονται και κάλεσε τον εκπρόσωπο του ΤΕΕ να πάρει θέση.

Διαβάστηκε το ψήφισμα και όλοι μαζί πήγαν στο Δημαρχείο όπου το θυροκόλλησαν στην είσοδο του κτιρίου.

Στην συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ζακύνθου Ν. Αρετάκης, ο πρώην Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος και ο περιφερειακός σύμβουλος από την Κεφαλονιά Σπύρος Γαλιατσάτος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Αρμένης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων όπως τα «καθαρά νερά» κλπ.

Παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης μετά το συλλαλητήριο

Μετά το συλλαλητήριο έγιναν δηλώσεις από την πλευρά του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΙΟΝΙΑΝ και ανέφερε πως οι εξελίξεις είναι πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης αφού αναμένεται η απόφασή της.

Ο υπουργός σημείωσε: «Υπάρχει μία δικαστική διαδικασία, η πλευρά του Κατάρ πιστεύει ότι έχει δίκιο ως προς την αγοραπωλησία αλλά είναι πρόθυμη, αν τα δικαστήρια αποφασίσουν διαφορετικά, να αποδώσει πίσω τις περιουσίες όσων τις διεκδικούν δικαστικά. Δεν έχουν διάθεση να πάρουν περιουσία που δεν τους ανήκει.

Θεωρούν ότι καλόπιστα έκαναν ένα συμβόλαιο και αγόρασαν τη γη που τους παρουσιάστηκε ότι είναι πραγματική. Αν βγει τέτοια δικαστική απόφαση θα την τηρήσουν απαρέγκλιτα. Από τη στιγμή που περιμένουν την απόφαση του Δικαστηρίου δεν υπάρχουν πράγματα να κάνουμε. Στο τέλος θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη».

Αγγελική Ξενόφου

Ερμής Ζακύνθου