Περιφέρεια Θεσσαλίας: Καμία ανοχή στους ρυπαντές του περιβάλλοντος

Τα ευρήματα των ελέγχων που έγιναν σε 17 σημεία του ποταμού

 

Τα ευρήματα των ελέγχων που έγιναν σε 17 σημεία του ποταμού

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων των ληφθέντων δειγμάτων, για να επιβεβαιωθεί αν τα λύματα της βιομηχανίας επεξεργασίας γάλακτος που καταλήγουν στον Τιταρήσιο ποταμό ρυπαίνουν το περιβάλλον, αναμένει από το εξειδικευμένο εργαστήριο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της έναντι των παραβατών.

Η αυτοψία-δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε στο τμήμα μεταξύ Φράγματος Αγιονερίου και άνω προς τις παρυφές της πόλης της Ελασσόνας, ενώ για την πρόσβαση στην κοίτη του ποταμού επί του φράγματος Αγιονερίου ζητήθηκε η συνδρομή υπαλλήλων του Δήμου Ελασσόνας, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν και συγκεκριμένα δύο υπάλληλοι της Δ.Ε.Υ.Α.Λ.

Στο σημείο του φράγματος Αγιονερίου διαπιστώθηκαν μακροσκοπικά ενδείξεις ρύπανσης, δεδομένου ότι υπήρχαν αφροί χρώματος λευκού σε κάποια σημεία μεγάλης πυκνότατος, καθώς και περιορισμένη διαύγεια των υδάτων, έκλυση δυσάρεστης οσμής που παρέπεμπε σε υγρά απόβλητα τυροκομικών προϊόντων και εντός της κοίτης και επί του πυθμένα υπήρχε εντονότατη απόθεση λευκού γλοιώδους ιζήματος που τον κάλυπτε σχεδόν σε όλο το μήκος του. Λήφθηκε δείγμα επιφανειακού ύδατος καθώς και ιζήματος από τον πυθμένα προκειμένου να διαπιστωθεί η σύσταση και να εκτιμηθεί η προέλευση των προαναφερομένων, ενώ δεν διαπιστώθηκαν ίχνη οποιασδήποτε μορφής ζωής εντός του ποταμού ανάλογα υγιών υδατικών ποτάμιων οικοσυστημάτων.

Ακολούθησε έλεγχος των βιολογικών καθαρισμών των τυροκομείων της περιοχής για αυτοψία και δειγματοληψία. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, σε κάποιες περιπτώσεις, διαπιστώθηκε ροή λευκού υγρού αποβλήτου (μη επεξεργασμένου λαμβάνοντας υπόψη την απουσία διαύγειας) εντός της κοίτης του Ελασσονίτη ποταμού, το οποίο διαχεόταν επί της επιφανείας του και κατά μήκος του, αλλοιώνοντας τη φυσική εικόνα, τη διαύγεια αλλά και τη φυσικοχημική του σύσταση.

Να σημειωθεί ότι το κλιμάκιο της Περιφέρειας (Διεύθυνση Περιβάλλοντος) έλαβε δείγματα από 17 σημεία του ποταμού που εκτείνεται από την Ελασσόνα ως τον Τύρναβο, ενώ στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται συνολικά 3 Τυροκομεία (μεταξύ των οποίων κι αυτό, στο οποίο ο αιφνιδιαστικός έλεγχος εντόπισε εκπρόσωπό του να ρίχνει μέσω αγωγού στον ποταμό λευκό υγρό με έντονη δυσοσμία) και 7 κτηνοτροφικές μονάδες.

Ο έλεγχος αποφασίστηκε κατόπιν πληροφοριών που έφθασαν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας ότι λόγω της βροχής που αναμενόταν προχθές βράδυ στην επαρχία, κάποιοι θα επέλεγαν να αδειάσουν τα λύματά τους στον Ελασσονίτη και στον Τιταρήσιο, περιμένοντας τη βροχή, αφενός να καθαρίσει τα επιφανειακά ύδατα του ποταμού (άρα η ρύπανση δεν θα ήταν ορατή), αφετέρου η αυξανόμενη ροή των υδάτων θα τα απομάκρυνε από την περιοχή τους.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Περιφέρειας «η εντολή του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού είναι να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και να μπει ένα τέλος στην ασύδοτη δράση όσων ρυπαίνουν τον -επιβαρημένο με απόβλητα- Τιταρήσιο ποταμό». Η νομοθεσία προβλέπει βαριά χρηματικά πρόστιμα και σε περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχει ρύπανση κατ΄ επανάληψη, ακόμη και κλείσιμο της επιχείρησης.

Γ. Ρούστας
Ελευθερία Λάρισας