«Μεγάλη ανησυχία» σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για την αφρικανική πανώλη

Συναγερμός έχει σημάνει στους κτηνοτρόφους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, λόγω του κρούσματος αφρικανικής πανώλης στις Σέρρες πριν από μερικά εικοσιτετράωρα

 

Συναγερμός έχει σημάνει στους κτηνοτρόφους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, λόγω του κρούσματος αφρικανικής πανώλης στις Σέρρες πριν από μερικά εικοσιτετράωρα.

Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜΘ Αχιλλέας Σαχπατζίδης δεν έκρυψε: «εννοείται πως υπάρχει ανησυχία, και μεγάλη, γιατί αυτό σημαίνει ότι αρχίζει το σενάριο εξέλιξης της νόσου μέσα στη χώρα. Όχι ότι δεν την περιμέναμε, γιατί ήταν ζήτημα χρόνου να περάσει στο έδαφος της χώρας. Το περιμέναμε την Άνοιξη, αλλά έγινε νωρίτερα. Εμείς κάνουμε ξανά από την αρχή τη λήψη (αποτρεπτικών) μέτρων με μεγαλύτερη ένταση, δηλαδή καταγραφή των οικόσιτων και λοιπών εκμεταλλεύσεων, ενημέρωση νέου κύκλου με τους κτηνοτρόφους, τους κυνηγούς, τους επαγγελματίες και όλους τους εμπλεκόμενους. Ξεκινάμε από την αρχή, προσπαθώντας να μην μπει, ή να αργήσει όσο το δυνατό περισσότερο, η είσοδος του νοσήματος στο έδαφος της Περιφέρειας και στις Περιφερειακές Ενότητες».

Την ίδια ώρα πάντως, η πολυδιαφημισμένη τάφρος στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στη Ροδόπη, δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία, αν και ο κος Σαχπατζίδης σπεύδει να διευκρινίσει πως «η τάφρος είναι ένα από τα μέτρα, αλλά όχι το καθοριστικό μας μέτρο».

Πράσινο «φως» σε προσλήψεις

Προσλήψεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μέχρι 1 χρόνο με δυνατότητα ανανέωσης, για την κάλυψη αναγκών των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας που εφαρμόζουν το πρόγραμμα του εμβολιασμού κατά της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών αλλά και το πρόγραμμα των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών ενέκρινε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, οι προσλήψεις στις υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής) της χώρας, θα γίνουν με την έγκριση του ΑΣΕΠ. Οι θέσεις ανά Περιφέρεια είναι: Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 6, Κεντρικής Μακεδονίας 4, Δυτικής Μακεδονίας 2, Ηπείρου 2, Θεσσαλία 3, Ιονίων Νήσων 1, Δυτικής Ελλάδας 3, Στέρεας Ελλάδας 3, Περιφέρεια Πελοποννήσου 2, Βορείου Αιγαίου 1, Νοτίου Αιγαίου 2 και Κρήτης 1.

Τις προσλήψεις επιβεβαίωσε ο κος Σαχπατζίδης, εξηγώντας ότι αυτές οι προσλήψεις γίνονται για τα εξωτικά νοσήματα. Οι έξι προσλήψεις θα διαμοιραστούν από ένας σε κάθε περιφερειακή ενότητα και δύο στον Έβρο (Βόρειο και Νότιο).

Επίσης, σύμφωνα με τον κο Σαχπατζίδη «έχει έρθει και μία άλλη απόφαση έγκρισης προσωπικού, η οποία αφορά επίσης άλλα επτά άτομα -δύο για Ροδόπη, τρεις για Καβάλα, δύο για τον Έβρο».

«Τα πράγματα ανακουφίζονται αρκετά, όχι όμως όσο θα θέλαμε, όσον αφορά τους εμβολιασμούς, την επιτήρηση των εξωτικών νοσημάτων, τις εγκεφαλοπάθειες. Οπότε οι προσλήψεις είναι μία ‘ένεση’ ανακούφισης για τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας», είπε σε μία γενικότερη αποστροφή του ο κος Σαχπατζίδης.

Πάντως, παραπάνω είναι όλα προσωρινές προσλήψεις, με τους ανθρώπους της Κτηνιατρικής να χρειάζονται μόνιμο προσωπικό για την όσο το δυνατό εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, προς όφελος και των κτηνοτρόφων του τόπου.

Δήμος Μπακιρτζάκης
Χρόνος Κομοτηνής