Ήπειρος: Συμφέροντα «γκρεμίζουν» πολύτιμα έργα

Έκκληση στους φορείς της Ηπείρου να προστατέψουν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από ενέργειες που το βάζουν στο στόχαστρο με προφανείς σκοπιμότητες, απηύθυνε ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Βασίλης Τσίκαρης

 

Έκκληση στους φορείς της Ηπείρου να προστατέψουν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από ενέργειες που το βάζουν στο στόχαστρο με προφανείς σκοπιμότητες, απηύθυνε ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Βασίλης Τσίκαρης.

Η αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού του νοσοκομείου αφενός και η ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων αφετέρου, ήταν παρεμβάσεις δρομολογημένες που κινδυνεύουν από συμφέροντα – «καλώς εννοούμενα έστω»... όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο διοικητής.

Το πρώτο «χτύπημα» είναι η άρνηση του Υπουργείου Υγείας να παραλάβει από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» τέσσερις μονάδες κυκλοτρονίου για αντίστοιχα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία! Το ένα εξ αυτών είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Η δρομολογημένη και ψηφισμένη ως νόμος του κράτους (!) δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ύψους 17 εκατ. ευρώ, για την εγκατάσταση εξοπλισμού τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET- CT), αλλά και την δημιουργία μονάδων παραγωγής του ραδιοφαρμάκου που συνοδεύει τις τομογραφίες αυτές, σε ορισμένα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, χαρακτηρίστηκε επιεικώς ως «αρνητική εξέλιξη» ή «ατύχημα» από τον κ. Τσίκαρη, τα πράγματα ωστόσο μπορούν να ερμηνευτούν αρκετά απλά, αν αναλογιστούμε ότι η μονοπωλιακή κατάσταση στο χώρο, θα χαλούσε από τη λειτουργία αυτού του εξοπλισμού.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσίκαρης, ο ιατρικός εξοπλισμός γνωστός ως PET-CT διενεργεί την εξέταση για καρκινικούς όγκους όπως η μαστογραφία. Η εξεταστική αξία της πράξης είναι ότι σε πολύ πρώιμο στάδιο μπορεί να εντοπίσει την έναρξη δημιουργίας καρκινικών κυττάρων και αποτελεί μια σοβαρή προληπτική εξέταση. Για να λειτουργήσει το PET-CT χρειάζεται να έχει κοντά του τη μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκων (κυκλοτρόνιο), καθώς ο χρόνος ημιζωής του ραδιοφαρμάκου που χρησιμοποιείται στην εξέταση είναι 4 ώρες, η δε διάρκεια της μιας εξέτασης είναι 45 λεπτά και έτσι αντιλαμβάνεται κανείς ότι δε είναι εύκολο να σταλεί το ράδιοφαρμακο στα Γιάννενα από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Απαξιώνεται έτσι και η εγκατάσταση του PET-CT.

«Είναι λοιπόν μια αρνητική εξέλιξη γιατί ακόμα και αν προμηθευτούμε το PET-CT η αναμονή στη λίστα θα είναι πάρα πολύ μεγάλη» σημείωσε ο κ. Τσίκαρης τονίζοντας πως «είναι τραγικό γιατί το ελληνικό δημόσιο ζήτησε να μην ιδρυθούν τα τέσσερα κυκλοτρόνια. Σε αυτό το χώρο η προμήθεια του ραδιοφαρμάκου γίνεται από μια μονάδα στο Λαύριο που έχει το μονοπώλιο...». Με τις υφιστάμενες τιμές, η συγκεκριμένη ιδιωτική μονάδα κερδίζει από μια εξέταση και από τη χρήση μιας δόσης του ραδιοφαρμάκου 800 ευρώ περίπου, όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο κόστος είναι 100-200. Παρεμπιπτόντως, το κόστος του ραδιοφαρμάκου θα ρίξει η εταιρεία λόγω της επικείμενης λειτουργίας κυκλοτρονίων στα νοσοκομεία του Αγίου Σάββα και των Αγίων Αναργύρων που έγινε με χρήματα της Περιφέρειας Αττικής.

Ο κ. Τσίκαρης έκανε έκκληση στην Περιφέρεια Ηπείρου, στους βουλευτές και στους Δημάρχους να πιέσουν στην κατεύθυνση ίδρυσης του κυκλοτρονίου στο ΠΓΝΙ, καθώς η συζήτηση του σχετικού νόμου ξεκινά στις επιτροπές της βουλής αύριο.

Επεσήμανε δε και την αναπτυξιακή διάσταση του έργου, καθώς η παρουσία κυκλοτρονίου στην περιοχή μας θα συμβάλλει στην ερευνητική δραστηριότητα των πανεπιστημιακών γιατρών και των γιατρών του ΕΣΥ. «Είναι κοντόφθαλμο» τόνισε όσον αφορά την ακύρωση της προμήθειας γιατί έδινε τις δυνατότητες να υπάρξει διείσδυση και στις γειτονικές χώρες. «Είναι ατύχημα μια δρομολογημένη επένδυση να ακυρώνεται με αυτή την τροπολογία» κατέληξε τονίζοντας πως δε μπορεί να είναι τα πάντα θέμα οικονομοτεχνικής μελέτης...

H ενεργειακή αναβάθμιση

Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο δέχεται τον τελευταίο καιρό μια στοχευμένη επίθεση καταγγελιών από διάφορες πλευρές εργολαβικών συμφερόντων που επιχειρούν να αναθεωρήσει τη διαδικασία υλοποίησης του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του νοσοκομείου που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, με προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ.

Μετά από καταγγελίες και προφανώς πιέσεις, το Υπουργείο οδηγείται στο να αναθεωρηθούν τα τεχνικά δελτία και από προμήθεια εγκατάσταση να γίνουν οι παρεμβάσεις με τη μορφή έργων: η διαφορά είναι πως στα έργα πρέπει να υπάρχουν μελέτες με εργολαβικό κέρδος και δαπάνες για απρόβλεπτα και φυσικά αυτές οι προβλέψεις αφορούν το 1/3 του προϋπολογισμού ενός τέτοιου έργου. «Είναι παράτυπη η τροποποίηση και δε στηρίζεται νομικά τέτοια απαίτηση» σημείωσε ο κ. Τσίκαρης.

Σε σύνολο 14 νοσοκομείων της χώρας το ΠΓΝΙ προχώρησε τα εν λόγω έργα, γιατί έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες έγκαιρα έτσι ώστε να μην είναι εφικτό σε κανένα να σταματήσει την εξέλιξη του έργου. Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και εξετάζονται οι τεχνικές προσφορές των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό. Ο κ. Τσίκαρης έκανε λόγο για επίθεση από μηχανικούς χωρίς νομικό έρεισμα, καταγγελίες προς τις αρχές και προς τον τύπο που στόχος τους είναι να ακυρώσουν τη διαδικασία υλοποίησης του έργου αυτού.

Νέοι Αγώνες Ηπείρου