Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μαρίνα Ζακύνθου | Συνάντηση του Βουλευτή με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει για τη μαρίνα της Ζακύνθου, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε ο Βουλευτής με σημαντικά στελέχη του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.)

 

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει για τη μαρίνα της Ζακύνθου, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε ο Βουλευτής με σημαντικά στελέχη του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.).

Η συζήτηση είχε τεχνικό περιεχόμενο και σε αυτήν συμμετείχε και η μελετήτρια του master plan του λιμανιού και λιμενολόγος, Μαριλένα Φράγκου. Τα στελέχη, οι τεχνικοί και νομικοί σύμβουλοι του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. ενημέρωσαν λεπτομερώς τον Βουλευτή για τα στάδια και τις διαδικασίες παραχώρησης της μαρίνας, ενώ συζητήθηκαν διεξοδικά όλες οι δυνατότητες, που υπάρχουν για περαιτέρω αξιοποίηση τμήματος του λιμένα από το Ταμείο. Όλες οι πλευρές συμφώνησαν, ότι ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για την οριστική αξιοποίηση της μαρίνας του νησιού μας.

Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.: Προβλήτα στον μώλο Αγ. Νικολάου
Ο κ. Ακτύπης, λίγο μετά τη συνάντηση δήλωσε στην ΗΜΕΡΑ: «Οι εκπρόσωποι του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. μας μετέφεραν ότι θα προτιμούσαν να κατασκευαστεί στον μώλο του Αγίου Νικολάου η προβλήτα πρόσδεσης των κρουαζιερόπλοιων, ώστε να μην είναι στην περιοχή που θα παραχωρηθεί προς αξιοποίηση. Είναι προτιμότερο να είναι «ανεξάρτητη ζώνη» στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Η κα Φράγκου συμμετείχε στη συνάντηση για να εξηγήσει κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με το master plan του λιμανιού. Την καλέσαμε για να υπάρξουν διευκρινίσεις σχετικά με τα λιμενικά έργα που θα γίνουν στην περιοχή». Στη συνάντηση, τα στελέχη του Ταμείου είπαν ότι η αξιοποίηση της μαρίνας θα συνεπιφέρει την ανάπτυξη όχι μόνο της γύρω περιοχής αλλά και ολόκληρης της πόλης. Πρόκειται για ένα μεγάλο και φιλόδοξο έργο. Η θαλάσσια ζώνη της μαρίνας, που μπορεί να αποτελέσει σταθμό για τη διέλευση σκαφών, τόσο από τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, όσο και από περιοχές του εξωτερικού, καταλαμβάνει σημαντική θαλάσσια έκταση, ενώ διαθέτει 150 θέσεις ελλιμενισμού. Επίσης διαθέτη μεγάλη χερσαία ζώνη, όπου και επιτρέπεται η ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων, όπως ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης, κέντρα ψυχαγωγίας. Ο Βουλευτής δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις προοπτικές, που απορρέουν από το έργο αξιοποίησης της μαρίνας, ενώ συμφώνησε με τους παρευρισκόμενους να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και να παρακολουθούν από κοντά το θέμα.

Το αυξημένο ενδιαφέρον και ο διαγωνισμός
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Ακτύπης στην εφημερίδα μας η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ ήδη έχει καταγραφεί αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον. «Έχουν ενδιαφερθεί πάρα πολλοί και μεγάλοι επενδυτές και μικρότεροι. Εκείνο το οποίο ειπώθηκε στη συνάντηση είναι ότι δεν μπορεί το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. να παραχωρήσει χώρο για άλλες χρήσεις. Μας είπαν ότι ήδη η έκταση στη χερσαία ζώνη είναι σε οριακό σημείο», είπε ο Βουλευτής. Μέσα στο 2020 αναμένεται το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. να προκηρύξει διαγωνισμούς παραχώρησης για τις μαρίνες Ζακύνθου, Αργοστολίου και Ρόδου. Μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να προχωρήσει και η διαδικασία για τη μαρίνα της Ζακύνθου και θα ακολουθήσει αργότερα η διαγωνιστική διαδικασία για τη μαρίνα Αργοστολίου. Στην ιστοσελίδα του Ταμείου σχετικά με τα χαρακτηριστικά της μαρίνας αναφέρεται: «Η μαρίνα της οποίας το πρόγραμμα αξιοποίησης κλείνει 20ετία, γειτνιάζει με τον κύριο λιμένα της Ζακύνθου. Διαθέτει 150 θέσεις ελλιμενισμού και χερσαία ζώνη 37.000 τ.μ., ενώ η θαλάσσια έκταση που περιλαμβάνει ανέρχεται σε 65.000 τ.μ. Στους χώρους της μαρίνας επιτρέπεται η ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων, όπως ενδεικτικά ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης, κέντρα ψυχαγωγίας».

Τα επόμενα βήματα
Ο διαγωνισμός για τη μαρίνα, σε συνδυασμό με το master plan του λιμανιού θα επιφέρουν μία σειρά από μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού μας. Ο υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης είχε δηλώσει ότι «κάθε νησί πρέπει να αποκτήσει μια καλή μαρίνα», ενώ ο πρόεδρος του Ταμείου, Άρης Ξενόφος, είχε τονίσει ότι «οι ιδιωτικές επενδύσεις στις ελληνικές μαρίνες συμβάλλουν καθοριστικά στην ενδυνάμωση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 4,4 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 100 έμμεσες εντός και στην ευρύτερη περιοχή της μαρίνας». Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και θεωρείται δεδομένο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα οι τοπικές αρχές θα προχωρήσουν και σε μία εκτενή ενημέρωση σχετικά με το θέμα της αξιοποίησης της μαρίνας.

Ημέρα Ζακύνθου