Απ. Ριζόπουλος: Να πούμε όχι οι Βολιώτες στην καύση σκουπιδιών και την παραγωγή srf

Κατήγγειλε πως η τηλεοπτική εκπομπή του Τάσου Τέλλογλου στον Ant1 προσπάθησε να συγκαλύψει την καύση σκουπιδιών

 

Κατήγγειλε πως η τηλεοπτική εκπομπή του Τάσου Τέλλογλου στον Ant1 προσπάθησε να συγκαλύψει την καύση σκουπιδιών

Το γεγονός ότι η τηλεοπτική εκπομπή (του Τάσου Τέλλογλου στον Ant1) για τη ρύπανση στην πόλη του Βόλου “επιχείρησε να συγκαλύψει την καύση των σκουπιδιών στην πόλη και το ζήτημα της παραγωγής του καυσίμου που καίγεται και παράγει καρκίνο” (srf και rdf), τόνισε στο «Ράδιο Ένα», ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αποστόλης Ριζόπουλος, που κάλεσε τους Βολιώτες, να πουν ένα μεγάλο «όχι» στην καύση σκουπιδιών και στην μονάδα παραγωγής srf, όπως έγινε στα δύο μεγάλα συλλαλητήρια.

«Αυτό που έχουμε επισημάνει με βάση δηλώσεις φορέων το προηγούμενο διάστημα και την εκπομπή είναι ότι πίσω από το θέμα της αέριας ρύπανσης γενικά στην πόλη του Βόλου, πάει να συγκαλυφθεί η υπόθεση της καύσης σκουπιδιών», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Αποστόλη Ριζόπουλο, «δεν είναι γενικά το θέμα της αέριας ρύπανσης, που υπάρχει στην πόλη, αλλά είναι το θέμα της καύσης των σκουπιδιών και πρέπει να πούμε όλοι οι Βολιώτες ένα μεγάλο όχι στην καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, να πούμε ένα μεγάλο όχι στην παραγωγή του srf στον ΧΥΤΑ Βόλου από τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, που με τη μέθοδο της αφυδάτωσης των σκουπιδιών, ένα μεγάλο μέρος θα πηγαίνει προς την ΑΓΕΤ για καύσιμο και επειδή θα είναι μικρή η ποσότητα η τσιμεντοβιομηχανία θα συνεχίσει να εισάγει».

«Να δούμε και τις άλλες πηγές ρύπανσης»

Κατά δεύτερο λόγο, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης είπε ότι πρέπει να δούμε το θέμα της ρύπανσης με μετρήσεις και να δούμε άλλες πηγές ρύπανσης, όχι μόνο την αέρια, αλλά του νερού και του εδάφους.

Ο δημοτικός σύμβουλος, είπε ότι έχουν δρομολογηθεί στη χώρα μέσα στο 2020 να γίνουν 19 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και προγραμματίζονται 45 μέχρι το 2024. «Είναι ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα, αυτό, το οποίο στην κυριολεξία, πρέπει να ξεσηκώσει όλο τον κόσμο. Το θέμα δεν είναι τι θα κάνουμε τα σκουπίδια, αλλά πόσα χρήματα θα βγάλουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από τη διαχείριση των σκουπιδιών που σημαίνει αποκομιδή, μεταφορά και διασυνοριακή μεταφορά, εργοστάσιο επεξεργασίας για παραγωγή srf και rdf, ενεργειακή ανάκτηση σε τσιμεντοβιομηχανίες ή για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τα σκουπίδια», τόνισε.

Ο κ. Ριζόπουλος τόνισε ότι σε όλο αυτό τον κύκλο διαχείρισης, ανακατεύονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ελλάδας και αποσκοπούν να βγάλουν τεράστια κέρδη, αδιαφορώντας για τα ζητήματα περιβάλλοντος και για τα ζητήματα υγείας.

Ο ίδιος είπε ότι έχουν τεράστιες ευθύνες η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση που εφαρμόζουν την ίδια πολιτική, κατόπιν οδηγιών της ΕΕ και πρόσθεσε ότι ουσιαστική επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, με βάση τον οποίο έγινε ο περιφερειακός σχεδιασμός και στο πλαίσιο του οποίου προχωρούν σήμερα όλες οι επενδύσεις από τους επιχειρηματικούς ομίλους στα σκουπίδια, τα κέρδη των οποίων θα πληρώσουμε στο διπλάσιο και στο τριπλάσιο, διότι για κάθε τόνο που θα επεξεργάζονται τα έξοδα, που θα είναι δικά σους έσοδα, θα τα πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι από τα ανταποδοτικά τέλη.

Μαγνησία