Αναμονή μηνών για το επίδομα ανεργίας στα Χανιά

Εως και δύο μήνες φτάνει η καθυστέρηση για την απόδοση του επιδόματος ανεργίας, παρά το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει ότι το ανώτατο όριο είναι 37 μέρες. Αιτία, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΟΑΕΔ στα Χανιά, είναι η έλλειψη προσωπικού καθώς οι εργαζόμενοι που υπάρχουν δεν μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στις χιλιάδες αιτήσεις που γίνονται κάθε τέλος της τουριστικής σεζόν

 

Εως και δύο μήνες φτάνει η καθυστέρηση για την απόδοση του επιδόματος ανεργίας, παρά το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει ότι το ανώτατο όριο είναι 37 μέρες. Αιτία, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΟΑΕΔ στα Χανιά, είναι η έλλειψη προσωπικού καθώς οι εργαζόμενοι που υπάρχουν δεν μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στις χιλιάδες αιτήσεις που γίνονται κάθε τέλος της τουριστικής σεζόν.

«Eκανα την αίτησή μου για το επίδομα τον Δεκέμβριο. Είμαι δηλαδή 52 ημέρες εγγεγραμμένη στον ΟΑΕΔ αλλά δεν έχει μπει το επίδομα ακόμα», σημείωσε σχετικά η Φωτεινή Κλούβα που εργάζεται εποχικά ως καμαριέρα σε ξενοδοχείο και τη συναντήσαμε χθες έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ.

Όπως τόνισε η ίδια το περιθώριο των περίπου 40 ημερών που προβλέπει ο νόμος έχει παραβιαστεί εδώ και μέρες από τον ΟΑΕΔ και η ίδια παλεύει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. «Αναγκάστηκα να έρθω σήμερα εδώ με το χαρτί μου για να απαιτήσω αυτό που δικαιούμαι. Πρέπει δηλαδή να εξαγριωθεί κανείς για να κοιτάξουν το αίτημά του;», αναρωτιέται μιλώντας στα “Χ.ν.”.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλοί ακόμα ξενοδοχοϋπάλληλοι που παραμένουν ακόμα χωρίς το τρίμηνο επίδομα που δικαιούνται.
«Ειδικά όσοι κατέθεσαν μετά τις 10 Δεκεμβρίου η αναμονή φτάνει τις 50-55 ημέρες, ακόμα και 60 καθώς ο ΟΑΕΔ πληρώνει κάθε Παρασκευή», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων Μανόλης Μπαμιάκης και πρόσθεσε πως η λύση για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής είναι να γίνεται η διαδικασία ηλεκτρονικά. «Εγώ δεν βλέπω άλλη λύση. Ή να γίνεται ηλεκτρονικά ή να πάρουν εποχικούς. Αλλιώς θα ταλαιπωρούμαστε 50 χρόνια!», συμπλήρωσε ο κ. Μπαμιάκης.

ΟΑΕΔ

«Την Παρασκευή θα καταβληθούν και τα τελευταία επιδόματα και στους υπόλοιπους ξενοδοχοϋπαλλήλους», ανέφερε ο υπεύθυνος του ΟΑΕΔ όταν του θέσαμε το πρόβλημα.

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται όπως επεσήμανε οφείλονται στις χιλιάδες αιτήσεις που δέχεται ο Οργανισμός κάθε χρόνο την εποχή που κλείνουν τα ξενοδοχεία. Φέτος ο αριθμός μόνο των εποχικά ανέργων που έλαβε ΟΑΕΔ ανήλθε στις 12.000, όπως είπε. «Πέρα όμως από αυτούς, οι υπάλληλοι έχουν να εξυπηρετήσουν κι όλες τις άλλες περιπτώσεις, κάρτες ανεργίας, προγράμματα κ.λπ. Πώς να τα βγάλουμε πέρα; Οι 22 υπάλληλοι που έχουμε δεν φτάνουν», τόνισε και συμπλήρωσε ότι το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και σε όλες τις άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας.

Στην παρατήρησή μας ότι η νομοθεσία θέτει ένα όριο στην καθυστέρηση ο υπεύθυνος του ΟΑΕΔ παραδέχθηκε ότι ο νόμος μιλάει για 37 ημέρες όμως είναι αδύνατον να τηρηθεί αυτή η προθεσμία λόγω της έλλειψης προσωπικού: «Δεν πληρώνουμε σε 37, πληρώνουμε σε 57 ημέρες. Δεν είναι νόμιμο αυτό. Όμως σκεφτείτε ότι στον Βόλο που έχουν μόνο 3.000 αιτήσεις πληρώνουν σε 2 μήνες».

Σημείωσε, δε, ότι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν απογεύματα ή και Σάββατα ακόμα για να τρέξουν τις αιτήσεις των εποχικά ανέργων.

«Χρειαζόμαστε μια ενίσχυση, έστω εποχική, με τοποθέτηση συμβασιούχων τους χειμερινούς μήνες ώστε να βγαίνει πιο γρήγορα η δουλειά», σημείωσε ο προϊστάμενος του ΟΑΕΔ στα Χανιά και τόνισε ότι αύριο, Παρασκευή, θα πληρωθούν και οι τελευταίοι δικαιούχοι.

Δημήτρης Μαριδάκης
Χανιώτικα Νέα