Λίφτινγκ στα λιμάνια του Δήμου Αγιάς

Έκλεισε το νότιο τμήμα του λιμένα Αγιοκάμπου και άμεσα ξεκινούν εργασίες αποκατάστασης ζημιών σ’ αυτό, εκβάθυνσής του, περαιτέρω θωράκισής του και τοποθέτησης πυργίσκων παροχής νερού και ρεύματος όπου απαιτείται

 

Έκλεισε το νότιο τμήμα του λιμένα Αγιοκάμπου και άμεσα ξεκινούν εργασίες αποκατάστασης ζημιών σ’ αυτό, εκβάθυνσής του, περαιτέρω θωράκισής του και τοποθέτησης πυργίσκων παροχής νερού και ρεύματος όπου απαιτείται.

Πρόκειται για ένα τεράστιο και πολυδάπανο έργο που εκτός του συγκεκριμένου λιμανιού αφορά και σε παρόμοιες εργασίες που θα γίνουν στη συνέχεια και στα δύο άλλα λιμάνια – αλιευτικά καταφύγια της περιοχής, αυτά του Στομίου και της Κουτσουπιάς.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, 2.750.000 ευρώ, δημοπρατήθηκε στις 5 Ιουνίου 2019 από τη Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τον τίτλο «Αποκατάσταση ζημιών σε λιμένες του Δήμου Αγιάς του νομού Λάρισας από τη θεομηνία της 26ης Φεβρουαρίου 2018» και είχε αποφασιστεί επί υπουργίας Χρήστου Σπίρτζη αμέσως μετά την επίσκεψή του (3 Μαρτίου 2018) στην πληγείσα από κακοκαιρία τότε παραλιακή ζώνη του Δήμου Αγιάς.

Ανάδοχος από τη διαγωνιστική διαδικασία αναδείχθηκε η Εργοληπτική Επιχείρηση ΤΕΜΕΡ Α.Ε. Στις 5 Νοεμβρίου 2019 υπογράφηκε η σχετική σύμβαση μεταξύ της αναδόχου εταιρείας και της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών για την υλοποίηση του έργου με συμβατική αξία 1.731.321,88 ευρώ (με τον ΦΠΑ). Η συνολική προθεσμία εκτέλεσής του έχει οριστεί σε δεκαοχτώ μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Επιβλέπουσα υπηρεσία είναι η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (Ε.Υ.Δ.Ε.) Θεσσαλίας.

Το έργο συνοπτικά περιλαμβάνει τις εξής εργασίες:

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΟΜΙΟΥ

Για την αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών του διαύλου εισόδου, του προλιμένα και της βόρειας λιμενολεκάνης θα γίνει βυθοκόρησή τους, έτσι ώστε να αποκτήσουν ωφέλιμο βάθος 3,5 μέτρα από τη μέση στάθμη της θάλασσας. Η εκτέλεση της εργασίας θα γίνει με χρήση πλωτού εξοπλισμού, δηλαδή βυθοκόρου δράγας και φορτηγίδας.

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑΣ

Κατασκευή οχετού εγκάρσια στην υφιστάμενη οδό πρόσβασης προς το αλιευτικό καταφύγιο, ανακατασκευή και αντιστήριξη τμήματος υφιστάμενης οδού πρόσβασης προς το αλιευτικό καταφύγιο και βυθοκόρηση λιμενολεκάνης.

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΥ

Αποκατάσταση (καθαίρεση και ανακατασκευή) δαπέδων των κρηπιδωμάτων του βόρειου λιμενοβραχίονα, βυθοκόρηση λιμενολεκάνης στο βόρειο τμήμα του αλιευτικού καταφυγίου, συμπλήρωση της εξωτερικής θωράκισης με ειδικούς τεχνικούς ογκολίθους σε μήκος 133 μέτρων από τη ρίζα του νότιου λιμενοβραχίονα, προμήθεια και τοποθέτηση πυργίσκων παροχής νερού και ρεύματος σε όλο το μήκος του νότιου λιμενοβραχίονα.

Νίκος Γουργιώτης
Ελευθερία Λάρισας