«Το κλάμα των παιδιών απέτρεψε την αυτοκτονία του πατέρα τους»

Η παράδοση και η πολιορκία των δικαστηρίων Νεάπολης Λασιθίου

 

Η παράδοση και η πολιορκία των δικαστηρίων Νεάπολης Λασιθίου

«Να προσέχεις τα παιδιά. Εγώ τελείωσα…» αυτά φέρεται να ήταν τα λόγια του 43χρονου δράστη της αιματοχυσίας στις Κουρούνες προς τη σύζυγό του, στη σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ του φονικού.

Ήταν εκείνη που πίστεψε ότι ο άνδρας της θα δώσει τέλος στη ζωή της και αυτό μετέφερε και στους αστυνομικούς που συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του.

Εξαφανίστηκε μαζί με το όπλο του, με μία σκέτη μπλούζα, σε μία νύχτα που το κρύο στα ορεινά του Μεραμβέλλου «τσάκιζε» κόκαλα, όπως σχολίαζαν οι ίδιοι οι αστυνομικοί που κλήθηκαν να «χτενίσουν» την περιοχή.

Εκτιμάται ότι τον 43χρονο πρόλαβαν να βρουν πριν τους αστυνομικούς πρόσωπα εμπιστοσύνης, τα οποία υποκινήθηκαν από τη σύζυγό του, φοβούμενη ότι θα δώσει τέλος στη ζωή του. Καλλιά στη φυλακή, παρά στο μνήμα. Τον βρήκαν, τον πήραν και τον έκρυψαν.

Χθες το πρωί, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί, ο 43χρονος εμφανίστηκε ενώπιον του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Λασιθίου κ. Θανάση Γαλήνα, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του, Γιώργο Στειακάκη και τη συνεργάτιδά του, Γεωργιάνα Μαραγκάκη. Ήταν 10 παρά τέταρτο όταν πέρασαν την κεντρική είσοδο των δικαστηρίων της Νεάπολης.

Τον είχαν παραλάβει με το δικό τους αυτοκίνητο από κάποιο σημείο που τους υποδείχθηκε, κοντά στις Κουρούνες.

Έδειχνε καταβεβλημένος, καταπονημένος… Έκλαιγε συνεχώς ακόμα και ενώπιον της εισαγγελέως υπηρεσίας.

Μάταια η σύζυγός του προσπαθούσε να τον πείσει να μιλήσει τηλεφωνικά στα παιδιά τους που τον ζητούσαν… Δεν είχε το σθένος να το διαχειριστεί.

«Πολιόρκησαν» τα δικαστήρια

Η πολύωρη παραμονή του 43χρονου στα δικαστήρια (υπήρξε θέμα με το έντυπο της έκθεσης σύλληψης) είχε ως αποτέλεσμα το κτήριο περιμετρικά να «πολιορκηθεί» από συγγενείς και φίλους της οικογένειας των θυμάτων.

Η παρουσία τους εκεί ήταν περισσότερο για να καταδείξουν τον αποτροπιασμό και την οργή τους για την άδικη αιματοχυσία παρά να λερώσουν τα χέρια τους με αίμα, όπως φώναζαν χαρακτηριστικά.

Προέτρεπαν τον συνήγορο του 43χρονου να τον εγκαταλείψει και να μην υπερασπιστεί τον φονιά. Τελικά, οι αστυνομικές δυνάμεις φυγάδευσαν τον κατηγορούμενο από άλλη έξοδο για να μην δυναμιτιστεί περαιτέρω το κλίμα. Κατά την υπεράσπιση, ο 43χρονος δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει.

Μετέβη στο σημείο της επίθεσης με σκοπό να ζητήσει τον λόγο για την περίφραξη που είχαν κάνει οι παθόντες σε έκταση που εκμεταλλευόταν ο ίδιος επί χρόνια. Η έκταση αυτή δεν του ανήκε αλλά την ενοικίαζε. Υπήρξε ένα φραστικό επεισόδιο αρχικώς με την κόρη του 73χρονου θύματος και η κατάσταση ξέφυγε όταν δέχτηκε, όπως ισχυρίζεται, βαρύτατες προσβολές.

Όταν πλέον συνειδητοποίησε το κακό που είχε κάνει, ήταν ήδη αργά… «Αυτό που συνέβη έχει αναιρέσει όλη την προηγούμενη ζωή του. Έχει δύο ανήλικα παιδιά και μία μεγάλη κόρη. Είναι ένας άνθρωπος που δούλευε και στήριζε την οικογένειά του και τώρα συνειδητοποίησε αυτό που έγινε.

Το να λέμε ότι είναι μετανιωμένος είναι λίγο μπροστά σε αυτό που εγώ διαπίστωσα το διάστημα που επικοινώνησα μαζί του. Δόθηκε μεγάλος αγώνας για να μείνει ζωντανός και να παραδοθεί. Αυτό ήταν το διακύβευμα. Ευτυχώς για όλους πήρε τη σωστή απόφαση και εμφανίστηκε για να λογοδοτήσει στα πλαίσια του νόμου».

«Υπερασπιστικά επιχειρήματα τα περί αυτοκτονίας»

Ο δικηγόρος της οικογένειας των θυμάτων, Γιώργος Κοκοσάλης, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης περί προθέσεως αυτοκτονίας του 43χρονου.

«Αυτά είναι υπερασπιστικά επιχειρήματα. Είχε τον χρόνο να αυτοκτονήσει αν ήθελε πραγματικά να λυτρωθεί. Επέλεξε να εξαφανιστεί επί τέσσερις ημέρες για να προετοιμάσει την υπεράσπιση του. Είναι ξεκάθαρο. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη ότι θα του αποδώσει τη μομφή που του αξίζει, δηλαδή της ισόβιας κάθειρξης». Ο κ. Κοκοσάλης υποστηρίζει ακόμα ότι ο 43χρονος δεν επέλεξε να παραδοθεί, όπως ισχυρίζεται.

«Είχε σφίξει ο κλοιός γύρω του. Ξέρουμε ότι κρυβόταν στην οικία γνωστής κτηνοτροφικής οικογένειας του Οροπεδίου. Μόλις έσφιξε ο κλοιός γύρω του, αναγκάστηκε να παραδοθεί για να «εκβιάσει», όταν έρθει η ώρα της κρίσης, ευμενέστερη μεταχείριση».

Κατά την πολιτική αγωγή ο 43χρονος είχε προσχεδιάσει το έγκλημα. Υποστηρίζεται ότι ο κατηγορούμενος εκμεταλλευόταν επί χρόνια μία έκταση, όμως ο ιδιοκτήτης τον έδιωξε επειδή δεν κατέβαλε το μίσθωμα του ενοικίου και πρότεινε στην οικογένεια Φινοκαλιώτη να την πάρει.

«Οι εντολείς μου δεν ήθελαν να ανακατευτούν σε αυτή τη φάση. Κάποιος είπε στον 43χρονο ότι είχαν κάνει και περίφραξη, αυτό όμως δεν ισχύει. Ήταν ένα έγκλημα ευτελούς καπετανιάς, ένα έγκλημα ψυχρού αίματος. Συνέχισε να πυροβολεί ακόμα και όταν η κόρη του θύματος τον ικέτευε να φύγει…».

Ευαγγελία Καρεκλάκη
Πατρίς Ηρακλείου