«Αλώνονται επαγγέλματα αυτών που σπουδάζουν, πηγαίνουν στα χέρια μεγάλων»

Απογοητευμένοι οι φαρμακοποιοί από την απόφαση του ΣτΕ που επιτρέπει το άνοιγμα φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς υπό προϋποθέσεις

 

Απογοητευμένοι οι φαρμακοποιοί από την απόφαση του ΣτΕ που επιτρέπει το άνοιγμα φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς υπό προϋποθέσεις

Νόμιμη κρίθηκε, όπως έγραψε η «Καθημερινή», με σειρά αποφάσεων της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας η ίδρυση φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του 2018, με την προϋπόθεση ότι επιστημονικός υπεύθυνος θα είναι πάντα φαρμακοποιός που θα μετέχει στο εταιρικό σχήμα με ποσοστό τουλάχιστον 33%.

Όπως αποφασίστηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από το 2018 είναι συνταγματικό για την εισαγωγή και μη φαρμακοποιών στις εταιρείες που έχουν φαρμακεία (ΕΠΕ) με τις προϋποθέσεις της ευθύνης και της μετοχικής σύνθεσης και φαρμακοποιών, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.

Έτσι, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτριες οι σύμβουλοι Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου και Όλγα Παπαδοπούλου), με μία σειρά αποφάσεών της (201-208/2020) απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ.λπ., με τις οποίες αμφισβητήθηκε η νομιμότητα των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 64/2018, που ρυθμίζει τα δεδομένα ίδρυσης των φαρμακείων και τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Με το Προεδρικό Διάταγμα 64/2018 επετράπη η ίδρυση φαρμακείων και από φυσικά πρόσωπα μη φαρμακοποιούς υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το ασυμβίβαστο της ιδιότητας εταίρου εταιρείας φαρμακείου, με την ιδιότητα του εταίρου επιχείρησης δραστηριοποιούμενης στο χονδρικό εμπόριο φαρμάκων, του ιατρού κ.λπ.

Απογοήτευση από τους φαρμακοποιούς

Την απογοήτευση των φαρμακοποιών, έκανε γνωστή μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρος Τσαπέκος. Αφότου ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου θα γίνει σεβαστή από τους φαρμακοποιούς, υπογράμμισε: «διαφωνούμε πάρα πολύ να μπορεί ένας μη φαρμακοποιός να ανοίγει φαρμακείο […]. Είναι λυπηρό να αλώνονται επαγγέλματα αυτών που σπουδάζουν γι’ αυτά τα πράγματα και να πηγαίνουν στα χέρια των μεγάλων».

Μάλιστα, ο πρόεδρος παρατηρεί ότι ο νόμος αυτός έχει φτιαχτεί γι’ αυτούς που «δεν θα ανοίξουν ένα, αλλά 50 και 100 φαρμακεία» και χτυπάει καμπανάκι κινδύνου ότι «τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια εισχωρούν σε όλα τα επαγγέλματα, δυστυχώς και στο δικό μας».

Η νέα δικαστική απόφαση έρχεται σε μία δύσκολη εποχή για τους τοπικούς φαρμακοποιούς, καθώς «πολλά φαρμακεία είναι στο όριο της βιωσιμότητας», όπως παρατήρησε καταληκτικά ο κος Τσαπέκος.

Δήμος Μπακιρτζάκης
Χρόνος Κομοτηνής