Με εντολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ «χαρτογραφούν» την εγκληματικότητα στην Κρήτη

Το πρόσφατο περιστατικό με την ανταλλαγή των πυροβολισμών μέρα μεσημέρι στο Ασήμι, η δολοφονία στις Κουρούνες, τα απανωτά κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων σε σπίτια και καταστήματα , αλλά και η κάθε μορφής εγκληματικότητα στην Κρήτη, οδηγεί την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να ζητήσει από τους επικεφαλής των διωκτικών Αρχών να χαρτογραφήσουν με ακρίβεια την εγκληματικότητα στο νησί

 

Το πρόσφατο περιστατικό με την ανταλλαγή των πυροβολισμών μέρα μεσημέρι στο Ασήμι, η δολοφονία στις Κουρούνες, τα απανωτά κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων σε σπίτια και καταστήματα , αλλά και η κάθε μορφής εγκληματικότητα στην Κρήτη, οδηγεί την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να ζητήσει από τους επικεφαλής των διωκτικών Αρχών να χαρτογραφήσουν με ακρίβεια την εγκληματικότητα στο νησί.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Π» με διαταγή του Αρχηγού της Αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη προς τους επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ και στους τέσσερις νομούς ζητείται να γίνει λεπτομερής καταγραφή των προβλημάτων εγκληματικότητας που υπάρχουν.

Στη διαταγή ζητείται η λεπτομερής αποτύπωση των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν, όχι μόνο ανά πόλη και νομό, αλλά με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, ακόμα και σε κάθε χωριό αλλά και περιοχή εάν αυτό είναι δυνατόν και μπορούν να υπάρξουν δεδομένα προς ανάλυση.

Έτσι, αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι αστυνομικοί οι οποίοι θα αναλάβουν την εκτέλεση της διαταγής είναι με βάση τα στατιστικά, αλλά κυρίως τις πληροφορίες και την εικόνα που έχουν, να συντάξουν το πόρισμά τους που θα δείχνει ποια περιοχή και ποια προβλήματα αντιμετωπίζει, αλλά και ποιοι ευθύνονται γι αυτά. Φυσικά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε αυτή τη φάση δε θα ζητηθεί να αναφερθούν μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες που ευθύνονται για κάποια εγκληματική δραστηριότητα.

Οι Αρχές άλλωστε ξέρουν τις περισσότερες φορές ποιοι κρύβονται πίσω από εγκληματικές πράξεις που είτε καταγγέλλονται είτε όχι. Για παράδειγμα, στο αδίκημα της ζωοκλοπής, αν και σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται επίσημες καταγγελίες, οι αστυνομικοί θα πρέπει να μεταφέρουν την εμπειρία τους ακόμα και εάν δεν έχουν κάτι «χειροπιαστό».

Η ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί για περιοχές που το φαινόμενο της οπλοκατοχής είναι εντονότερο ή σε περιοχές όπου τα ναρκωτικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα

Ο σκοπός αυτής της διαταγής έχει ενδεχομένως να κάνει με έναν ανασχεδιασμό των μέτρων της ΕΛ.ΑΣ, καθώς φαίνεται ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει με τα υπάρχοντα, η κατάσταση σε πολλές περιπτώσεις παραμένει εκρηκτική. Οι πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της Αστυνομίας και στους τέσσερις νομούς θα πρέπει να έχουν δώσει τα στοιχεία που τους ζητούνται σε σύντομο διάστημα, που να μην υπερβαίνει τον ένα μήνα.

Θάνος Περβολαράκης
Πατρίς Ηρακλείου