367 νέες επιχειρήσεις το 2019 στη Ζάκυνθο | Επενδύσεις στον τουρισμό και την εστίαση

Παρά τις αντιξοότητες και τα μεγάλα ρίσκα που καλούνται να πάρουν οι Έλληνες επιχειρηματίες, τα μηνύματα που έρχονται από την τοπική αγορά είναι θετικά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, μέσα στο 2019, άνοιξαν στο νησί μας 367 νέες επιχειρήσεις

 

Παρά τις αντιξοότητες και τα μεγάλα ρίσκα που καλούνται να πάρουν οι Έλληνες επιχειρηματίες, τα μηνύματα που έρχονται από την τοπική αγορά είναι θετικά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, μέσα στο 2019, άνοιξαν στο νησί μας 367 νέες επιχειρήσεις.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι οι Ζακυνθινοί τολμούν και με σκληρή δουλειά και μεράκι, «ρίχνονται στη μάχη» και επενδύουν κυρίως στον τουρισμό και την εστίαση.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το 2019 ήταν μία καλή χρονιά για την επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα μέσα στο προηγούμενο έτος άνοιξαν 367 επιχειρήσεις. Οι 156 αφορούν υπηρεσίες (εστιατόρια, μπαρ, καφέ, γραφεία κ.ά.) και οι 112 είχαν να κάνουν με τον τουρισμό (ενοικιαζόμενα δωμάτια, πρακτορεία κ.ά), ενώ 70 ενάρξεις έγιναν στον εμπορικό τομέα και 28 στην μεταποίηση.

«Ο μεγαλύτερος αριθμός αφορά τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και τα περιφερειακά επαγγέλματα, που στην ουσία είναι οι τροφοδότες του τουρισμού μας» αναφέρει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Φώτης Κόττης, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι οι διακοπές επιχειρήσεων έφτασαν τις 198 και εξηγεί τους λόγους «Είχαμε 198 διακοπές επιχειρήσεων. Βέβαια σε αυτές είναι και κάποιες παλιές επιχειρήσεις που εκκρεμούσαν οι διακοπές τους».

Βελτιώνονται οι υπηρεσίες

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου δηλώνει ότι θα βρίσκεται κοντά στους νέους επιχειρηματίες και ότι θα τους στηρίζει μέσα από αναλυτική ενημέρωση, αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες συνεχώς βελτιώνονται. Ο κ. Κόττης σημείωσε ότι πλέον το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων γίνεται πιο εύκολα και απλά και αυτό είναι κάτι που απαλύνει από τα βάρη τους επιχειρηματίες του νησιού. «Έχουμε βελτιώσει τα πληροφοριακά συστήματα και μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, καθώς και η διαδικασία έναρξης μιας επιχείρησης έχουν βελτιωθεί στην Ελλάδα και είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν βέβαια και «περιφερειακές» στρεβλώσεις, που έχουν να κάνουν με τις τράπεζες και άλλες αδειοδοτήσεις.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την απλοποίηση των διαδικασιών, καθώς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει και αναμένεται στους επόμενους μήνες να είναι έτοιμη μια πλατφόρμα, η οποία θα συγκεντρώνει τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των πολιτών. Από την συγκεκριμένη «τράπεζα πληροφοριών» μπορεί να αντλούν στοιχεία δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τράπεζες, όποτε κρίνεται αναγκαίο, όπως για περιπτώσεις επικαιροποίησης, υπό την βασική προϋπόθεση ότι ο ίδιος ο πολίτης, είτε είναι φυσικό, είτε νομικό πρόσωπο θα δίνει την έγκρισή του, γραπτή ή ηλεκτρονική συναίνεση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται ούτε η φυσική του παρουσία, ούτε το «κυνήγι» εγγράφων που του έχουν ζητηθεί. «Στους επόμενους μήνες ή στον επόμενο χρόνο, θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και από τη στιγμή που ζητάς κάτι, είσαι άμεσα επιλέξιμος και από εκεί και πέρα, αν επιλέξει ο κρατικός μηχανισμός να σε ελέγξει, σε ελέγχει», επισημαίνει ο κ. Κόττης.

Η αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δώρα Ταμαρέση δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό και θετικό να ανοίγουν καινούργιες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει προοπτική και δουλειά… Αρκεί αυτές οι επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις του καταναλωτή. Πρέπει να προχωράμε. Ο κόσμος είναι ενημερωμένος και πλέον, ο καταναλωτής δεν ξεγελιέται».

Η φορολογία και η καινοτομία

Όσον αφορά το θέμα της φορολογίας ο κ. Κόττης τόνισε ότι θα πρέπει η πολιτεία να στηρίξει τις νέες επιχειρήσεις για να καταφέρουν να κάνουν βήματα ανάπτυξης. «Όταν μια επιχείρηση έχει πάνω από το 60-70% φόρο, η έναρξη μιας επιχείρησης στα 2-3 χρόνια δεν βγαίνει… Είναι αναγκαίο και επιτακτικό η πρώτη πενταετία των επιχειρήσεων να έχει πολύ χαμηλούς φόρους. Επίσης είναι σημαντικό να υπάρχει στόχευση σε βιώσιμες επιχειρήσεις, που έχουν δηλαδή κάτι διαφορετικό και καινοτόμο για την αγορά του νησιού». Για το ίδιο θέμα, η κ. Ταμαρέση σημείωσε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους επιχειρηματίες. «Και στο άνοιγμα πρέπει να βοηθηθούν οι νέες επιχειρήσεις με διάφορα προγράμματα. Επίσης, πρέπει να μειωθεί η φορολογία».

Ημέρα Ζακύνθου