Ζάκυνθος: Ξεσηκώνονται οι ορεινοί μετά τις αποκαλύψεις για το «Ναυάγιο»

Όσοι πίστευαν πως η μεγάλη κόντρα στα ορεινά γίνεται για το “οικόπεδο” του Εμίρη απογοητεύτηκαν

 

Όσοι πίστευαν πως η μεγάλη κόντρα στα ορεινά γίνεται για το “οικόπεδο” του Εμίρη απογοητεύτηκαν. Όπως αποκάλυψε στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Δήμαρχος εταιρεία είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το έργο, κι αν την κρατάει κάτι, προφανώς είναι οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι θα ξεπεραστούν τα “γραφειοκρατικά εμπόδια”.

Η μεγάλη κόντρα ξεκίνησε μετά τη συνέντευξη του Δημάρχου και την είχαν αντιληφθεί πολλοί τις τελευταίες εβδομάδες. Αφορά το χρυσό φιλέτο του οικοπέδου πάνω από την παραλία του “ναυαγίου” που πολλοί έλεγαν μέχρι πρόσφατα ότι θα το πάρει ο Εμίρης, αλλά το οικόπεδο του Εμίρη, όπως αποδείχτηκε, ούτε που πλησιάζει προς τα εκεί!

Πρόκειται για την κατοχυρωμένη από το Δήμο Ελατίων ως δημοτική περιουσία στην οποία όμως μπήκε εδώ και χρόνια η Μονή του Αγίου Γεωργίου των Γκρημνών και έχτισε, σε συνεργασία με έναν ντόπιο επιχειρήματία, ένα εστιατόριο το οποίο στη συνέχει κρίθηκε αυθαίρετο και ο Δήμος το έβγαλε ως κατεδαφιστέο.

Στη συνέντευξη λοιπόν ο Δήμαρχος ρωτήθηκε, αν υπάρχει δημοτική περιουσία πάνω από το ναυάγιο.

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι ο Δήμος, κατά παραχώρηση, θα διαχειριστεί το τμήμα της γραμμής παραλία και αιγιαλού που ιδιοκτήτης είναι η Κτηματική υπηρεσία, αφήνοντας να ενοηθεί ότι δεν διαθέτει άλλη περιουσία στην περιοχή.

Οι φράσεις αυτές του Δημάρχου λειτούργησαν ως αλεξικέραυνο στα αυτιά των ορεινών και ο πιο “ετοιμοπόλεμος” της περιοχής, ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Ακτύπης ανέβηκε στο χώρο της συνέντευξης και αρπάχτηκε δημόσια με τον Δήμαρχο.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Γκόγκος που παρακολούθησε τα διαδραματισθέντα μέσα από την πρωινή εκπομπή στον ΕΡΜΗ, “η υποχωρητικότητα που επιδεικνύει ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης, απέναντι στις διεκδικήσεις της τοπικής Εκκλησίας στην περιοχή του “Ναυαγίου”, εξόργισε τον πρώην Δήμαρχο Ελατίων, Νίκο Ακτύπη, ο οποίος παρενέβη στη συνέντευξη Τύπου που έδινε στα ΜΜΕ έχοντας λογομαχία μαζί του.

Ο κύριος Ακτύπης τόνισε πως δεν πρόκειται να επιτρέψει να “χαριστεί” δημοτική περιουσία στην τοπική εκκλησία, σημειώνοντας πως όσοι το επιχειρήσουν αυτό πρέπει να περάσουν πάνω από το πτώμα του!

Την ίδια στιγμή παρέδωσε στον Δήμαρχο 500 υπογραφές των ορεινών κατοίκων του νησιού που θέλουν να κατοχυρωθεί η περιουσία των 1.200 στρεμμάτων που έχει ο Δήμος πάνω από το Ναυάγιο.”

Επί της ουσίας η μεγάλη μάχη τώρα αρχίζει και κανείς δεν ξέρει που θα τελειώσει!

Στο μεταξύ όπως μαθαίνουμε από την Αθήνα στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή τα τεκταινόμενα στη Ζάκυνθο και φέρονται να είναι εκνευρισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας!

Αποδίδουν ήδη ευθύνες για λανθασμένους χειρισμούς σε τοπικούς παράγοντες που υπονομεύουν την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των ξένων επενδύσεων.

Νίκος Ακτύπης: Θα κάνουμε μήνυση στο Δήμαρχο αν!

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- ο πρώην Δήμαρχος Ελατίων Νίκος Ακτύπης ανέφερε τα εξής:

“Θέλω να δηλώσω ευθύς εξ’ αρχής πως είμαι χριστιανός ορθόδοξος, γιατί άκουσα ένα εθνικιστικό παραλήρημα του Δημάρχου αναφορικά με τους μουσουλμάνους!

Είναι απαράδεκτο ο Δήμαρχος που έχει εκλεγεί από το 70% του Ζακυνθινού λαού να αποποιείται δημοτική περιουσία, επειδή-άκουσον άκουσον- δεν είναι λέει καταγεγραμμένη! Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου με αυτά που ανέφερε.

Με τον πρόεδρο της Κοινότητας Βολιμών, Νίκο Θεοδόση, μπορεί να είμαστε αντίπαλοι σε πολιτικό επίπεδο στο παρελθόν, όμως στα θέματα που αφορούν το χωριό μας υπάρχει απόλυτη ταύτιση μεταξύ μας.

Ο κύριος Θεοδόσης έχει καταγράψει τη δημοτική περιουσία από το 1995, δηλαδή πολύ πιο πριν από όταν ο Μητροπολίτης Δωδώνης κάνει Πνευματικό Κέντρο στο πλάτωμα του Ναυαγίου, το οποίο στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε… σουβλάκι στα κάρβουνα, ενέργεια που ήταν εντελώς παράνομη και αυθαίρετη!

Ο Δήμαρχος, Νικήτας Αρετάκης, εξυπηρετεί σκοπιμότητες της Εκκλησίας!

Γι αυτό χαρακτηρίζει άθεους όσους διαφωνούν με τις κινήσεις του. Του λέω πως δεν σώνεται η ψυχή του με το να τα δίνει όλα στην Εκκλησία!

Έχει κάθε δικαίωμα να παραχωρεί την προσωπική του περιουσία και να κάνει δωρεές ή να δέχεται μαθήματα κατήχησης, όμως ουδείς του έδωσε τη δυνατότητα να απεμπολεί τη δημοτική περιουσία!

Το λέω δημόσια και ξεκάθαρα: Αν εμμείνει στη λανθασμένη άποψή του ο Δήμαρχος θα του κάνουμε μήνυση για παράβαση καθήκοντος!”.

Νίκος Θεοδόσης: Ο Δήμαρχος έχει υποχρέωση να προστατεύσει τη δημοτική περιουσία

Μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο του -Ε- ο πρόεδρος των Βολιμών Νίκος Θεοδόσης είπε:

“Άκουσα με έκπληξη τις δηλώσεις του Δημάρχου Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη, να λέει πως ο Δήμος δεν διαθέτει ούτε ένα τετραγωνικό στην περιοχή του Ναυαγίου!

Αφού είναι έτσι τον ρωτάω τα εξής:

Α) Γιατί πριν δύο μήνες οι Τεχνικές Υπηρεσίες μας ζήτησαν, κατόπιν εντολής του, να καταγράψουμε οι Τοπικές Κοινότητες την περιουσία που έχουμε στα ορεινά; Αν τα πάντα ανήκουν στην εκκλησία, όπως λέει, γιατί μας έβαλε σε μια τέτοια διαδικασία;

Β) Γιατί στο Υπουργείο Τουρισμού δεσμεύτηκε πως θα διαμορφώσει το χώρο στο πλάτωμα του Ναυαγίου και θα αναλάβει όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των επισκεπτών και την παροχή υπηρεσιών; Αφού ο Δήμος δεν έχει περιουσία, σύμφωνα πάντα με τον Δήμαρχο, πως πάει άραγε να κάνει παρεμβάσεις σε ξένη ιδιοκτησία;

Ας αφήσουμε τι λέει ο Δήμαρχος κι ας πάμε στην ουσία και στην πραγματικότητα. Την περίοδο 2006-2010 που ήμουν Δήμαρχος Ελατίων είχαμε εκμισθώσει 4 θέσεις στο πλάτωμα του Ναυαγίου με μικρό οικονομικό αντίτιμο και τοποθετήσαμε κι ένα περίπτερο.

Στις αρχές του 2011 όταν οι έξι Δήμοι της Ζακύνθου είχαν γίνει ένας, το περίπτερο απομακρύνθηκε από εκεί με οχήματα του Δήμου από την τότε Δημοτική Αρχή, χωρίς ποτέ να μάθουμε τους λόγους που συνέβη κάτι τέτοιο. Μας προσβάλλει και μας απογοητεύει η εικόνα που έχει σήμερα το πλάτωμα του Ναυαγίου.

Ντρέπομαι για όσα συμβαίνουν εκεί! Θα περίμενα από τον κύριο Αρετάκη πριν κάνει αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις δημόσια να με φωνάξει στο γραφείο του και να συζητήσουμε, ώστε να μη βρισκόμαστε προ εκπλήξεων.

Ο Δήμαρχος με τις ενέργειές του έχει βοηθήσει τις Βολίμες στο παρελθόν, διότι έκανε κάποιες δωρεές. Σήμερα όμως, πρέπει να αντιληφθεί πως σαν Δήμαρχος Ζακύνθου έχει καθήκον και υποχρέωση να κατοχυρώσει και να προστατέψει τη δημοτική περιουσία από όσους την επιβουλεύονται.

Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τέτοια θέματα και δηλώνω, ρητά και κατηγορηματικά, πως δεν θα απεμπολήσουμε τη δημοτική μας περιουσία και τα μέρη που χθες πήγαιναν οι πατεράδες μας και αύριο θα πηγαίνουν τα παιδιά μας.

Η Εκκλησία είναι κομμάτι του ελληνικού κράτους και σεβόμαστε απόλυτα την θρησκεία και την πίστη του καθενός μας.

Είναι άλλο αυτό όμως και διαφορετικό πράγμα αυτό που πάει να γίνει με τις ευλογίες του Δημάρχου….”.

Ερμής Ζακύνθου