Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Αναβάθμιση στα λόγια, υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση στην πράξη

Στα δύο εκατομμύρια ανέρχεται το έλλειμμα στο «ισοζύγιο» του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την ώρα που ακόμη δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός για τη φετινή χρονιά, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να μην μπορούν να καλυφθούν οι δαπάνες θέρμανσης και πάγιες λειτουργίες της πανεπιστημιούπολης

 

Στα δύο εκατομμύρια ανέρχεται το έλλειμμα στο «ισοζύγιο» του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την ώρα που ακόμη δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός για τη φετινή χρονιά, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να μην μπορούν να καλυφθούν οι δαπάνες θέρμανσης και πάγιες λειτουργίες της πανεπιστημιούπολης.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε τόσο η Σύγκλητος με ψήφισμά της, όσο και οι πρυτανικές αρχές, με τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τους αντιπρυτάνεις Μηνά Πασχόπουλο, Σπύρο Γεωργάτο και Σταύρο Νικολόπουλο να εκφράζουν επίσης την αντίθεσή τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να αποδώσει το 80% του προϋπολογισμού και το υπόλοιπο 20% μετά από αξιολόγηση.

«Η υποχρηματοδότηση του Ιδρύματος δε συνάδει προς τις εξαγγελίες περί αναβάθμισης των ακαδημαϊκών λειτουργιών και καθιστά επισφαλή τη συνέχιση της λειτουργίας του πανεπιστημίου στους επόμενους μήνες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της Συγκλήτου, ενώ ο κ. Αλμπάνης υπογράμμισε ότι η προβλεπόμενη επιχορήγηση αδυνατεί να καλύψει με στοιχειώδη επάρκεια τις ανελαστικές δαπάνες που απαιτούνται για την ενέργεια, εκφράζοντας ρητές επιφυλάξεις ως προς το μέτρο της απόδοσης του 20% μετά από αξιολόγηση των Ιδρυμάτων.

Στο ίδιο μήκος, ο Σπύρος Γεωργάτος διερωτήθηκε αν το υπουργείο προτίθεται να καλύψει τα πάγια έξοδα του πανεπιστημίου και τι μέλλει γενέσθαι με τη χρηματοδότηση του ερευνητικού κέντρου, ενώ ο Σταύρος Νικολόπουλος επέμεινε στο υψηλό ενεργειακό κόστος, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει το ίδρυμα για την ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και για την αύξηση των εσόδων από κληροδοτήματα, εφόσον το επιτρέπει ο διαθέτης.

Οι πρυτανικές αρχές «προανήγγειλαν», επίσης, τα προβλήματα που θα προκύψουν και τον άμεσο κίνδυνο αδυναμίας υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων, λόγω της μείωσης του διδακτικού προσωπικού, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανεπίσημες πληροφορίες, που προδικάζουν την καθυστέρηση ή τη ματαίωση της αναπλήρωσης των θέσεων ΔΕΠ που κενώνονται μετά από συνταξιοδoτήσεις.

Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων σημειώνει την άμεση ανάγκη της αυτόματης πλήρωσης των κενών θέσεων των μελών ΔΕΠ που συνταξιοδοτήθηκαν το 2019, βάσει του κανόνα 1 προς 1. «Η ισχύουσα διάταξη θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα, όπως προβλέπει ο νόμος, ώστε τα τμήματα του πανεπιστημίου να μην υποστούν περαιτέρω συρρίκνωση», αναφέρει.

Αντιρρήσεις για τα πτυχία των κολεγίων

Διαφωνίες με την ακολουθούμενη πολιτική υπάρχουν και σε ακαδημαϊκό επίπεδο και ιδιαίτερα για ως προς την εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων. Αναφέροντας τη συγκεκριμένη διάταξη, η Σύγκλητος σημειώνει: «Προφανώς, με το άρθρο 50, παραβλέπεται το γεγονός ότι με βάση το ισχύον καθεστώς πρέπει να γίνεται “διακρίβωση των υψηλών ακαδημαϊκών προσόντων του προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης” και επιτρέπεται με αυτόν τον τρόπο η μαζική ενσωμάτωση πτυχιούχων κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ ως παραρτήματά τους στην Ελλάδα στη δημόσια εκπαίδευση».

Οι ενστάσεις του Ιδρύματος αφορούν μείζονα ακαδημαϊκά, ηθικά και θεσμικά ζητήματα, όπως επισημαίνεται, καθώς, πρώτον τα παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στην Ελλάδα δε διαθέτουν αξιολογημένα και συγκρίσιμα προγράμματα σπουδών με τα ελληνικά ΑΕΙ, ενώ η εισαγωγή νέων φοιτητών σε αυτά δε γίνεται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι απόφοιτοι των κολεγίων δεν έχουν κατ’ ανάγκην τα υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα που έχουν οι σημερινοί εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δεύτερον, με όσα ορίζονται στο άρθρο 50, οι φοιτητές των κολεγίων αποκτούν αυτόματα ένα προνόμιο που δεν παρέχεται στους μαθητές εκείνους, οι οποίοι θα μπορούσαν να σπουδάσουν σε κολέγια, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν δίδακτρα. «Αυτό εγείρει θέματα άνισης και άδικης μεταχείρισης, προσκρούοντας ταυτοχρόνως στις πρόνοιες του άρθρου 16 του Συντάγματος», αναφέρει η Σύγκλητος.

Απάντηση στον δήμο Ηγουμενίτσας

Τέλος, με αφορμή τις αντιδράσεις που έρχονται από την πλευρά της Θεσπρωτίας και τον δήμο Ηγουμενίτσας, ακόμη και για την τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης που αναγράφουν πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι πρυτανικές αρχές χαρακτήρισαν τις αντιδράσεις από «άστοχες» έως «απαράδεκτες».

Ο δήμος Ηγουμενίτσας, με ανακοίνωσή του προ ολίγων ημερών, με αφορμή την αντικατάσταση των πινακίδων, έκανε λόγο για «κοροϊδία», σημειώνοντας ότι προτίθεται να κινηθεί και νομικά αν χρειαστεί.

Η απάντηση ήταν αιχμηρή από τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις. Ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης τόνισε ότι «το πανεπιστήμιο μετά από μισό αιώνα παρουσίας και εξωστρέφειας δε δέχεται παρεμβάσεις από άλλη αρχή», ενώ ο Σπύρος Γεωργάτος τόνισε «δεν είναι δουλειά, ούτε του δήμου, ούτε κανενός εξωακαδημαϊκού φορέα ο σχεδιασμός του πανεπιστημίου».

Γεωργία Χαλάτση
Ηπειρωτικός Αγών