Λ. Παππάς: «Μην ξεχνάτε τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου»

O Πρόεδρος της Ένωσης Βορειοηπειρωτών Ζακύνθου Λευτέρης Παππάς στον –Ε- Συνέντευξη στην Αγγελική Ξενόφου

 

O Πρόεδρος της Ένωσης Βορειοηπειρωτών Ζακύνθου Λευτέρης Παππάς στον –Ε- Συνέντευξη στην Αγγελική Ξενόφου

Με αφορμή την εκδήλωση για την κοπή της πίτας της Ένωσης Βορειοηπειρωτών, ο Πρόεδρος του φορέα Λευτέρης Παππάς μίλησε στον –Ε- για τη ζωή που πέρασαν οι Έλληνες στη Αλβανία τα δύσκολα εκείνα χρόνια, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα, όπως το ασφαλιστικό αλλά και για τη δραστηριότητα της Ένωσης στη Ζάκυνθο.

Ο σημερινός πρόεδρος κ. Παππάς ήταν από τα ιδρυτικά μέλη και υπήρξε Αντιπρόεδρος όλα αυτά τα χρόνια που ο Σύλλογος δραστηριοποιείται στο νησί μας.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λευτέρης Παππάς θα είναι και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

*Σημείωση συντάκτη: Η συνέντευξη είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα

Ακολουθεί η συνέντευξη:

– Από πότε υπάρχει ο Σύλλογος στη Ζάκυνθο;

Περί τα 10 έτη ζωής μετρά ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ζακύνθου ο οποίος από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει ένα πλούσιο πολιτιστικό έργο, ενώ παράλληλα στην αρχή της ζωής του έχει τιμήσει τους ήρωες του 1821 σε εκδήλωση που έγινε στην πλατεία του εθνικού ποιητή.

Ο Σύλλογος απευθύνεται σε 1500 άτομα περίπου, Έλληνες Βορειοηπειρώτες που διαμένουν μόνιμα στο νησί μας, ζουν και εργάζονται εδώ με τις οικογένειές τους και έχουν εναρμονιστεί πλήρως με την τοπική κοινωνία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν από το νομικό πλαίσιο για τους ομογενείς.

Η ανάγκη να έλθουν πιο κοντά οι Βορειοηπειρώτες οδήγησε στη δημιουργία του Συλλόγου που μέχρι τώρα έχουν διατελέσει Πρόεδροι σε αυτόν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Ντάλας, Σπάρτακος Νταλιάνης και εγώ o Λευτέρης Παππάς.

-Πότε θα γίνει η εκδήλωσή της;

Το Σαββάτο 15 Φεβρουαρίου, όπως γίνεται κάθε χρόνο την τελευταία 10ετία, έχει θεσμοθετηθεί η ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου στην οποία γίνεται η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και εμφανίζεται το παιδικό-χορευτικό συγκρότημα το οποίο ιδρύθηκε από το Σύλλογο, που μεριμνά να το ενισχύει οικονομικά. Γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί η ηπειρώτικη παράδοση και επίσης να διατηρηθούν τα στοιχεία του ελληνισμού της Β. Ηπείρου.

Φέτος έρχεται για πρώτη φορά στην εκδήλωση ο σπουδαίος ερμηνευτής με την πολυετή προσφορά στην ηπειρώτικη παραδοσιακή μουσική Σάββας Σιάτρας. Παράλληλα θα ερμηνευτούν και παραδοσιακά ζακυνθινά τραγούδια με τη συνεργασία του δασκάλου του χορευτικού συγκροτήματος Άγγελου Τετράδη.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί για να παρευρεθούν οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι φορέων και όλοι οι συμπολίτες μας για να διασκεδάσουν μαζί με τους Βορειοηπειρώτες.

-Ποιο είναι τα πιο σημαντικό σας προβλήματα;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζει τώρα τους Βορειοηπειρώτες είναι το ασφαλιστικό, καθώς ο νόμος που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν δίνει τη δυνατότητα στους Βορειοηπειρώτες να πάρουν πλήρη σύνταξη ακόμα κι αν έχουν τα ίδια ένσημα με τους Έλληνες.

Εμείς θέλουμε να έχουμε τα ίδια δικαιώματα γιατί διαφορετικά δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε ίδιας κατηγορίας άνθρωποι, δεν πρέπει να είμαστε Έλληνες μόνο στα χαρτιά επειδή πήραμε την ελληνική υπηκοότητα. Εμείς νοιώθαμε και νοιώθουμε Έλληνες στην ψυχή και την καρδιά.

Εγώ και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιδιώξαμε και κάναμε συνάντηση με το Βουλευτή Ζακύνθου και τον ενημερώσαμε για το επίκαιρο πρόβλημα του ασφαλιστικού. Η συζήτηση έγινε σε θερμό και όμορφο κλίμα και ο Βουλευτής αφού μας άκουσε προσεκτικά, έδωσε την υπόσχεση ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά μας στους αρμόδιους υπουργούς, ακόμα και στον Πρωθυπουργό της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης στην προεκλογική περίοδο υποσχέθηκε ότι οι Βορειοηπειρώτες θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες πολίτες. Περιμένουμε τις θέσεις τους μέσα στη Βουλή.

– Πώς βλέπετε τη θυσία του Βορειοηπειρώτη Κ. Κατσίφα;

Δεν ξεχνάμε ποτέ πως ο Βορειοηπειρώτης Κωνσταντίνος Κατσίφας από υπερβολική αγάπη προς το σύμβολο του έθνους μας που είναι η σημαία, έδωσε γι’ αυτήν τη ζωή του!

Ο Κ. Κατσίφας είχε μέσα στην ψυχή του το ελληνικό σύμβολο και κράταγε τη σημαία μέχρι την ώρα που ξεψυχώντας είπε ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα, 15 ολόκληρους μήνες μετά, η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει το πόρισμα για να δώσει απαντήσεις για το πώς εκτελέστηκε ο ήρωάς μας. Νοιώθουμε προδομένοι από τη μητέρα Ελλάδα που δεν πιέζει για να δοθεί το πόρισμα και απαντήσεις στην οικογένεια Κατσίφα και σε όλο τον Ελληνισμό.

-Μιλήστε μας για την εκδήλωση που έγινε στη Ζάκυνθο με την παρουσίαση του βιβλίου του Θ. Δεύτου.

Μια σημαντική δραστηριότητα του Συλλόγου στη Ζάκυνθο ήταν η παρουσίαση του βιβλίου «Το πέρασμα Αντίκρυ» του Γιαννιώτη συγγραφέα (με καταγωγή από τη Β. Ήπειρο) Θοδωρή Δεύτου που αφουγκράστηκε τον πόνο, τον καημό και την καταπίεση των Βορειοηπειρωτών που στέναζαν κάτω από το δικτατορικό καθεστώς του Χότζα στην Αλβανία.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2019 στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου μέσα σε κλίμα συγκίνησης και σκοπό είχε να ενημερωθούν οι Έλληνες μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου για την αλήθεια της ζωής των Βορειοηπειρωτών εκείνα τα δύσκολα χρόνια στην Αλβανία.

Τα λόγια των ομιλητών άγγιζαν τις ευαίσθητες χορδές της ψυχής των Ζακυνθινών και σε αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα οι Έλληνες έζησαν τον παλμό των ομοεθνών μας αδελφών μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του συγγραφέα Θ. Δεύτου.

– Πότε συναντηθήκατε με τον πρώην γερουσιαστή Κρις Σπύρου;

Μία ακόμα πρωτοβουλία του Συλλόγου αφορούσε τη συνάντηση που έγινε στη Ζάκυνθο πέρυσι με τον ελληνοαμερικανό Κρις Σπύρου που έχει καταγωγή από το χωριό Φοινίκι της Β. Ηπείρου. Η συνάντηση έγινε με αφορμή εκδήλωση που οργάνωσε η εφημερίδα ΕΡΜΗΣ στο Πνευματικό Κέντρο για να προβληθεί ο ελληνορθόδοξος χαρακτήρας των ομογενών και με σημείο αναφοράς την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη που θεωρείται παγκόσμιο μνημείο, εκκλησιαστικό και πολιτιστικό.

Νοιώσαμε την ανάγκη να βρεθούμε μαζί με τον κ. Κρις Σπύρου για να ανταλλάξουμε απόψεις καθώς 500 χρόνια τουρκοκρατίας δεν κατάφεραν να μας αλλοιώσουν την πίστη μας και την ελληνικότητά μας. Το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία – οικογένεια» κράτησε ενωμένους τους Βορειοηπειρώτες.

– Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους κυβερνώντες;

Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε παντού, όπου χτυπά η καρδιά του ελληνισμού, είναι ΜΗΝ ΜΑΣ ΞΕΧΝΑΤΕ.

Είναι υποχρέωση για μας και τα παιδιά μας να διατηρήσουμε στην επικαιρότητα τη βαριά κληρονομιά των παραδόσεών μας και να φωνάξουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε σε όλους τους Έλληνες και τις κυβερνήσεις: Τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου μην τον ξεχνάτε!

Πρέπει να πιστέψουμε πως ενωμένοι οι Βορειοηπειρώτες μπορούμε να πετύχουμε πολλά τόσο για τη Β. Ήπειρο όσο και για την πατρίδα μας την Ελλάδα.

Αγγελική Ξενόφου
Ερμής Ζακύνθου