Β. Παπακώστας: «Ποτέ μην κάνετε στο διαδίκτυο κάτι που δε θα κάνατε στην πραγματική ζωή!»

Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας στον –Ε-

 

Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας στον –Ε-

Η διαδικτυακή εγκληματικότητα κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα και η Χώρα μας σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εξαίρεση και αυτός είναι ο λόγος που οι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα!

Με αφορμή την σωρεία περιστατικών με διαδικτυακές απάτες που διαπιστώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και στη Ζάκυνθο, ο –Ε- μίλησε με τον Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλη Παπακώστα ο οποίος έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τους κινδύνους από διαδικτυακές απάτες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο καθένας μας, ανεξάρτητα από το οικονομικό, μορφωτικό ή κοινωνικό προφίλ μπορεί να πέσει θύμα απάτης και ο…χρυσός κανόνας που θα πρέπει κάποιος να ακολουθεί, είναι να μην κάνει στο διαδίκτυο αυτά που δε έκανε στην πραγματική ζωή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κανείς δε θα έδινε άκριτα προσωπικά στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού του, της πιστωτικής του κάρτας, του λογαριασμού του στα social media σε κάποιον που θα τον σταματούσε στη μέση του δρόμου, ή ακόμη και σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο χωρίς πρώτα να διασταυρώσει το λόγο για τον οποίο αυτά τα στοιχεία του ζητούνται!

«Το δίκτυο δίνει πολλές δυνατότητες και λύνει πολλά προβλήματα, πλην όμως αυτές οι δυνατότητες δεν αξιοποιούνται μόνο δημιουργικά αλλά και από επαγγελματίες. Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αυξάνεται συνεχώς και αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι αυξάνονται οι χρήστες» ανέφερε ακόμη ο κ. Παπακώστας σημειώνοντας πως δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε διαμορφώσει μια κουλτούρα αναγνώρισης των κινδύνων.

«Μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού μας ή του γραφείου μας, από τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή και το κινητό μας δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο» τόνισε ο κ. Παπακώστας σημειώνοντας πως οι απάτες μέσω διαδικτύου δυστυχώς έχουν την …τιμητική τους .

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα διαδικτυακής απάτης, ο κ. Παπακώστας ανέφερε τα γρήγορα τραπεζικά δάνεια, τις θέσεις εργασίας που εγγυώνται δελεαστικούς μισθούς, αλλά και τις συναισθηματικές απάτες μέσα από τις οποίες οι επιτήδειοι προσεγγίζουν τα θύματα τους επικαλούμενοι την ανάγκη να συνάψουν συναισθηματική σχέση.

Μαριλένα Παπαδάτου
Ερμής Ζακύνθου