Αυξητική τάση για τα Airbnb στη Ζάκυνθο | Δεν πτοούνται οι Ζακυνθινοί από την υψηλή φορολογία

Και φέτος μεγάλος θα είναι ο αριθμός των Ακινήτων στο νησί μας τα οποία θα βρίσκονται στην πλατφόρμα του Airbnb ή σε κάποια αντίστοιχη, παρά τη φορολογία που επιβάλλεται από το κράτος

 

Και φέτος μεγάλος θα είναι ο αριθμός των Ακινήτων στο νησί μας τα οποία θα βρίσκονται στην πλατφόρμα του Airbnb ή σε κάποια αντίστοιχη, παρά τη φορολογία που επιβάλλεται από το κράτος.

Συγκεκριμένα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου είναι η προθεσμία για όλους τους ιδιοκτήτες ώστε να υποβάλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων την οριστικοποίηση του Μητρώου που αφορά σε ακίνητα Βραχυχρόνιας Διαμονής. Πρόκειται για κάτι υποχρεωτικό για όλους τους ιδιοκτήτες που δραστηριοποιούνται μέσω Airbnb ή κάποιας άλλης πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης . Μάλιστα αν διαχειριστής ακινήτου Airbnb δεν οριστικοποιήσει το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τότε, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο θεωρούνται οριστικά και ο Διαχειριστής έχει την ευθύνη των δεδομένων που έχουν καταχωρηθεί. Μάλιστα αν βρεθούν παραλείψεις από την ΑΑΔΕ ο κίνδυνος προστίμου είναι βέβαιος.

Πάντως στο νησί μας παρά την αύξηση της φορολογίας σε πλατφόρμες, όπως το Airbnb, οι Ζακυνθινοί δεν πτοούνται. Σημειώνεται μάλιστα αυξητική τάση προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. «Στο νησί μας πάντα υπάρχουν σπίτια που είναι προς αξιοποίηση, ενώ παρατηρείται αύξηση στο Airbnb. Καλό θα είναι να ενημερώνεται ο κόσμος και μετά να αποφασίζει τι θα κάνει με τα διαθέσιμα σπίτια, που είναι εναλλακτική πηγή εισοδήματος μέσω του τουρισμού. Αυτό έχει φέρει αύξηση στις οικοδομικές άδειες, σε οικοδομικά υλικά και στα παρεμφερή επαγγέλματα» αναφέρει η φοροτεχνικός κ. Νίκη Μαλαφούρη, η οποία τονίζει ότι υπάρχει αύξηση σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης με αυτόν τον τρόπο. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας επιλέγουν με αυτόν τον τρόπο να μισθώσουν τα ακίνητά τους, αφού θεωρούν ότι έχει μεγαλύτερο κέρδος και τα χρήματα τους είναι διασφαλισμένα.

Νίκη Μαλαφούρη – Λογίστρια
«Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου είναι η προθεσμία για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που χρησιμοποιούν τη Βραχυχρόνια Μίσθωση να δηλώσουν τα ακίνητα. Όσοι έχουν καταθέσει τις δηλώσεις τους για το 2019, θα μπορούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να κάνουν οποιαδήποτε τροποποίηση ή αλλαγή ώστε να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία τους, χωρίς να αλλάξουν τον αριθμό μητρώου τους. Σε αντίθετη περίπτωση μόλις οριστικοποιηθεί η δήλωση και υπάρχουν παραλείψεις, αυτά τα εισοδήματα θα έχουν πρόστιμο 100%. Δηλαδή, αν κάποιος έχει παραλείψει 100 ευρώ θα έρθουν άλλα 100 ευρώ σε πρόστιμα και επιβαρύνσεις.

Κατερίνα Μάργαρη
«Εγώ προσωπικά δεν ασχολούμαι με αυτό το κομμάτι, αλλά πιστεύω ότι έχει πλήξει τη βιομηχανία του τουρισμού, γιατί αυθαίρετα άρχισαν να ξεπηδάνε, σπίτια και τουριστικά καταλύματα που πιθανόν δεν ήταν ικανά να δεχθούν πελάτες. Σιγά σιγά βελτιώθηκαν οι παροχές και αυτό είναι καλό. Από την άλλη όμως δεν υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας για αυτούς που έπρεπε να κλείσουν. Βέβαια δεν υπήρχε καμία φορολογία και κανένας έλεγχος για τους ιδιοκτήτες. Αυτό ερχόταν σε αντίθεση με όλους τους άλλους που ασχολούνται με το ξενοδοχειακό κομμάτι και οι οποίοι φορολογούνται, όπως προβλέπεται. Θεωρώ ότι είναι μόδα και θα περάσει, δεν θα έχει την ίδια ανοδική πορεία που παρουσίαζε έως τώρα».

Kώστας Γιαννάτος
«Πιστεύω ότι είναι ένα καλό, δεύτερο εισόδημα για όποιον επιλέγει τη βραχυχρόνια μίσθωση. Το ότι φορολογείται είναι σωστό. Όλοι πρέπει να φορολογούμαστε και να είμαστε νόμιμοι. Πιστεύω θα έχουν μείωση τα Airbnb, διότι η φορολογία θα είναι μεγάλη. Μακάρι να είχαμε όλοι ένα έξτρα εισόδημα».

Διονύσης Μπινιώρης
Ημέρα Ζακύνθου