Νίκος Κοτζιάς από την Αλεξανδρούπολη: «Πρέπει να ‘μαζέψουμε’ το τουρκικό προξενείο»

Ομιλία με «υπονοούμενα» - Αναφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, την Τουρκία, τις Πρέσπες και το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής «που διακινεί παράνομα χρήματα»

 

Ομιλία με «υπονοούμενα» - Αναφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, την Τουρκία, τις Πρέσπες και το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής «που διακινεί παράνομα χρήματα»

Ευθεία αναφορά στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής έκανε από την Αλεξανδρούπολη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όπου βρέθηκε και μίλησε ενώπιον μελών της κίνησης ιδεών «Πράττω», της οποίας και ηγείται.

«Αυτό που χρειάζεται είναι να “μαζέψουμε” το τουρκικό προξενείο. Που έχει καταντήσει κράτος εν κράτει, που διακινεί παράνομα χρήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κος Κοτζιάς σχολιάζοντας την πρόσφατη -αλλά και την εν γένει- προκλητικότητα των Τούρκων. Επί των πρόσφατων δηλώσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί δήθεν τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, ο κος Κοτζιάς υπέδειξε ως κατάλληλη στάση της Ελλάδας, την παραπομπή στην αλληλογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος είχε απαιτήσει τον χαρακτηρισμό της μειονότητας της Θράκης ως ‘μουσουλμανική’ στη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Η κυβέρνηση το πρώτο πράμα που έπρεπε να κάνει ήταν να πει στην Άγκυρα ‘τράβα βρες την αλληλογραφία του Κεμάλ, σκέψου αν θέλεις να τον κατηγορήσεις, κάνε μια ιστορική διαδικασία με τον εαυτό σου και μετά να απευθύνεσαι σε μας’» είπε συγκεκριμένα ο κος Κοτζιάς.

Στη μεγάλη εικόνα βέβαια δεν παρέλειψε να πει ότι «υπάρχουν άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ατομικά -όχι ομαδικά- ως τουρκογενείς, αλλά δεν μπορεί να ταυτίζεται με όποιον θέλει να είναι τουρκογενής, όλη η μουσουλμανική μειονότητα», και επεσήμανε τον σχεδόν κοινό τόπο ότι η Τουρκία αυτό που θέλει είναι να μετατρέψει σε ‘τουρκικές’ όλες τις μειονότητες στην Ελλάδα γι’ αυτό και η διαχείριση της κατάστασης «θέλει μία σοβαρότητα» καθ’ ότι «αν δεχτείς ότι οι Ρομά στην Κομοτηνή είναι Τούρκοι θα δεχτείς ότι είναι και στην Αγία Βαρβάρα στην Αθήνα. Και θα αποκτήσουμε ξαφνικά μία μειονότητα όχι στη Θράκη, αλλά πανελλαδική», τόνισε ο πρώην υπουργός.

Νίκος Κοτζιάς: «Να γίνει μια μεγάλη πατριωτική συμφωνία»

Ο κος Κοτζιάς πάντως εξέφρασε την ανησυχία ότι «βρισκόμαστε στην εποχή έλλειψης εξωτερικής πολιτικής», ενώ χαρακτήρισε εαυτόν «νονό» αφού μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών άλλαξε το όνομα μιας χώρας (από ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία). Ανέφερε για άλλη μία φορά ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» ήταν επιθυμητό τόσο από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όσο και από τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και από τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Εν τέλει πάντως, ο κος Κοτζιάς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα τη συγκεκριμένη περίοδο είναι μια «μεγάλη πατριωτική συμμαχία», υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι η εποχή της σπατάλης στην πολιτική», αλλά και ότι «δεν είμαστε σε εποχή που μπορούμε να δεχτούμε ακρωτηριασμό της Δημοκρατίας ή της εθνικής κυριαρχίας».

Θανάσης Τσολάκης
Χρόνος Κομοτηνής