Πρέβεζα: Ανακοίνωση-«Ράπισμα» στον Ανδ. Ξανθό για την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο

Ράπισμα στον πρ. Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό αποτελεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας, στην οποία ασκείται βαρύτατη κριτική για την επίσκεψη του Ανδ. Ξανθού στον χώρο του Νοσοκομείου την περασμένη Δευτέρα

 

Ράπισμα στον πρ. Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό αποτελεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας, στην οποία ασκείται βαρύτατη κριτική για την επίσκεψη του Ανδ. Ξανθού στον χώρο του Νοσοκομείου την περασμένη Δευτέρα.

Φαίνεται ότι μετά από 4,5 χρόνια που ο κ. Ξανθός είχε να επισκεφθεί το Νοσοκομείο Πρέβεζας, οι εργαζόμενοι έχουν αντιληφθεί το ψευδεπίγραφο «ενδιαφέρον» του ΣΥΡΙΖΑ και για το λόγο αυτό αποκαλύπτουν την καθ’ όλα μνημονιακή πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους «Κατά την συνάντηση αυτή επιχειρήθηκε από την πλευρά του πρώην υπουργού να πεισθεί ο σύλλογος για το νέο αντιπολιτευτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία, δηλαδή πως ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται να ηγηθεί ενός ευρύτερου μετώπου υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ. Τι στόχο θα έχει αυτό το κοινωνικοπολιτικό και συνδικαλιστικό μέτωπο με ηγέτη τον ΣΥΡΙΖΑ; 1ον Την υπεράσπιση της θετικής παρακαταθήκης που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία και την 2ον πάλη ενάντια στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ από την Ν.Δ. Καταρχάς η τακτική αυτή θυμίζει έντονα την πικρή εμπειρία του 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση καλούσε την κοινωνία και τα συνδικάτα σε υπεράσπιση της «έντιμης» διαπραγμάτευσης με συγκεντρώσεις υποστήριξης αλλά και το κάλπικο δημοψήφισμα, που είχαν ως κατάληξη ένα 3ο μνημόνιο συνεπούς συνέχισης της πολιτικής της ΕΕ. Το αφήγημα αυτό, δυστυχώς για τον κ. Ξανθό και τα στελέχη που τον συνόδευαν, δεν μπορεί να σταθεί ούτε καν στην ελάχιστη κριτική, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, αποδείχτηκε ως ένας από τους βασικούς υλοποιητές της σταδιακής μετατροπής των νοσοκομείων σε αυτοτελείς επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομική λειτουργία. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ έχτισε ένα μεγάλο μέρος του «οικοδομήματος» σταδιακής κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, για να μπορεί σήμερα η ΝΔ να τοποθετεί «τα κεραμίδια» του οικοδομήματος που είναι τα ΣΔΙΤ, η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ και η πλήρης εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας. Επίσης αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε στην ΝΔ , ήταν η δυνατότητα εισόδου των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στην δημόσια υγεία, μέσω του νόμου Κατρούγκαλου. Νόμος που κατήργησε τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και έθεσε τις βάσεις των τριών πυλώνων ασφάλισης, με 2ο και 3ο πυλώνα την ιδιωτική ασφάλιση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, έκανε σχεδόν όλη την προετοιμασία, για να μπορεί σήμερα η ΝΔ να προχωρά ένα αποφασιστικό βήμα παραπέρα την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και του ασφαλιστικού συστήματος με τον νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση.

Ως θετικές παρακαταθήκες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τις οποίες πρέπει να ενωθεί η κοινωνία και τα σωματεία, ο πρώην υπουργός πρόβαλλε την δωρεάν καθολική κάλυψη των ανασφαλίστων, την επιβίωση και ανόρθωση του ΕΣΥ με ενίσχυση προσωπικού και ιατροτεχνολογικού προσωπικού, την εκδίωξη των εργολάβων από την καθαριότητα και την ενδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική:

1ον Οι ανασφάλιστοι δεν είχαν ούτε δωρεάν, ούτε κρατική, ούτε καθολική κάλυψη .Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν διέθεσε στα νοσοκομεία επί 4 χρόνια ούτε δεκάρα τσακιστή για την περίθαλψη τους και φορτώθηκε όλο το κόστος στους ασφαλισμένους δηλ. στα ασφαλιστικά ταμεία.). Όσοι δε ανασφάλιστοι είχαν εισόδημα πάνω από 200 ευρώ το μήνα πληρώνουν όλες τις συμμετοχές σε φάρμακα και εξετάσεις.

2ον Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι μόνιμοι υπάλληλοι στο ΕΣΥ μειώθηκαν κατά 1800 πανελλαδικά. Νομοθέτησε προσλήψεις επικουρικών για τους οποίους όμως δεν υπήρξε κρατική δαπάνη αλλά πληρώνονταν από τους ήδη επιβαρυμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων από ιδία έσοδα όπως στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

3ον Ταυτόχρονα μείωσε την επιχορήγηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό από το 2015 έως το 2019 κατά 860 εκατομμύρια (45%) και φόρτωσε την δαπάνη στα κατακλεμμένα ασφαλιστικά ταμεία και στις τσέπες των ασθενών αφού εξασφάλισε αύξηση των εσόδων από τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία κατά 30% μόνο την διετία 2016-2018.

4ον Η αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των Νοσοκομείων πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσω δωρεών ιδιωτών και με χρηματοδότηση των Αιρετών Περιφερειών. Με τον τρόπο αυτό ιδιώτες όπως οι νόμιμοι φοροφυγάδες εφοπλιστές (π.χ. το κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με έδρα την εξωχώρια νήσο των Βερμούδων (off shore) και οι Αιρετές Περιφέρειες, υποκαθιστούν το κράτος και πατάνε πόδι στα νοσοκομεία ετοιμάζοντας τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα

5ον Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν νομοθέτησε την εκδίωξη των εργολάβων καθαριότητας από τα Νοσοκομεία. Δεν επανασύστησε ποτέ οργανικές θέσεις ΥΕ καθαριότητας στους οργανισμούς των νοσοκομείων και καταψήφισε τον Μάρτη του 2019 μαζί με την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ την πρόταση νόμου που κατέθεσαν 140 σωματεία και ομοσπονδίες του δημοσίου τομέα για τροποποίηση του άρθρου 103 του συντάγματος ώστε να υπάρχει δυνατότητα μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου. Επιπλέον νομοθέτησε ως χρονικό όριο δυνατότητας σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου για έκτακτες ανάγκες την 31-12-2019 ανοίγοντας τον δρόμο για μαζική επιστροφή των εργολάβων από το 2021.

Αν λοιπόν οι παρακαταθήκες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που επικαλέστηκε ο κ. Ξανθός ως συγκολλητική ουσία του μετώπου υπεράσπισης της Δημόσιας υγείας είναι ανύπαρκτες, μήπως είναι υπαρκτό κάποιο στοιχείο αντινεοφιλελεύθερου σχέδιου στο κυβερνητικό παρελθόν του; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανένα, διότι:

1ον Διατήρησε τον νόμο του ΠΑΣΟΚ για υποχρεωτική διάθεση του 10% των κλινών των νοσοκομείων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

2ον Διατήρησε και ενεργοποίησε για πρώτη φορά τον νόμο της συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ του 2014 περί ίδρυσης της ΕΣΑΝ Α.Ε. για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας. Άλλαξε μόνο το όνομα από ΕΣΑΝ Α.Ε. σε ΚΕ.Τ.Κ.Ν.Υ Α.Ε. Προώθησε την ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών) ώστε να διαμορφωθεί μέσω της κοστολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, η αναγκαία διαμόρφωση πολιτικής τιμών μέσω των οποίων θα ανταγωνίζονται τα νοσοκομεία. Τα DRGs ήταν βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας αγοράς και ανταγωνισμού, μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων.

3ον Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα την μετατροπή του ΕΣΥ σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας με την ένταξη στο ΕΣΥ του νοσοκομείου Σαντορίνης που διαχειρίζεται η ανώνυμη εταιρία ΑΕΜΥ με τον νόμο Ν. 4368/2016 και διατήρησε στο ΕΣΥ το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης που είναι ΝΠΙΔ.

4ον Ψήφισε το νόμο 4413/2016 (Εναρμόνιση με την Οδηγία 2014/23/ΕΕ) που δίνει δυνατότητα σε Διοικήσεις νοσοκομείων και Δημόσιων φορέων, για εκτεταμένη χρήση των ΣΔΙΤ σε έργα και υγειονομικές υπηρεσίες . Με τον νόμο αυτόν άνοιξε τον δρόμο στην ΝΔ για άμεση σύναψη ΣΔΙΤ.

5ον Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε στο ακέραιο το πετσόκομμα των 6 μισθών το χρόνο, έφερε ξανά την «αξιολόγηση» ως μηχανισμό υποταγής και χειραγώγησης των δημοσίων υπαλλήλων εφαρμόζοντας την με περισσότερο αυταρχισμό μέσω της εκβιαστικής- απεργοσπαστικής τροπολογίας Γεροβασίλη και διατήρησε τους υγειονομικούς των Δημοσίων Μονάδων Υγείας εκτός της λίστας των ΒΑΕ

Και ο παλιός αλλά και νέος διευρυνόμενος ΣΥΡΙΖΑ δεν χωράνε σε κανένα μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας υγείας και ασφάλισης, απλά γιατί βρίσκονται στην απέναντι όχθη. Τα έμπειρο και ατσαλωμένο στους ενωτικούς αγώνες σωματείο μας , με ξεκάθαρο προσανατολισμό στην διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν υγείας και ασφάλισης, δεν «τσιμπάει» από την πρόσκληση να γίνουν τα συνδικάτα σκαλοπάτι για την νέα κυβερνητική ανέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα πλέον υπάρχει και εμπειρία και γνώση.

Το μέτωπο για την υπεράσπιση ενός σύγχρονου δημόσιου συστήματος υγείας βρίσκεται στα χέρια των σωματείων που δεν μασάνε το «κουτόχορτο» των υποσχέσεων κομμάτων που κυβέρνησαν αλλά και συνεχίζουν να πολιτεύονται με βάση το «ρεαλιστικό πλαίσιο στόχων της ΕΕ» όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός. Της ΕΕ των μνημονίων και της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Της ΕΕ που είναι εναντίον της δημόσιας δωρεάν υγείας και ασφάλισης αλλά και εναντίον της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα» σημειώνουν στην ανακοίνωση.

Τοπική Φωνή Πρέβεζας