Ευθύμης Τσάμης στο Ράδιο ΕΝΑ Βόλου για κορωνοϊό: Ο καλός καιρός σύμμαχος στη μείωση της εξάπλωσής του

Ο κορωνοϊός έχει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, τα χαρακτηριστικά της γρίπης

 

Ο κορωνοϊός έχει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, τα χαρακτηριστικά της γρίπης

Τα χαρακτηριστικά μίας γρίπης έχει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμιο Τσάμη, ο κορωνοϊός, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη συστήνοντας να μην υπάρχει πανικός στους πολίτες. Ο κ. Τσάμης ανέφερε πως θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και σχολίασε πως ο καλός καιρός και η αύξηση της θερμοκρασίας αποτελούν συμμάχους στη μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Φαίνεται ότι είναι μια ίωση που έχει τα χαρακτηριστικά της γρίπης, που μόλις μας αποχαιρετά. Εκεί που λέγαμε «Δόξα τω Θεό», τώρα «λέμε βοήθα Παναγιά». Αν εμφανιστεί στην περιοχή μας θα έχουμε μία νέα δοκιμασία σε επίπεδο γρίπης, γιατί ο κορωνοϊός έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά με μια γρίπη, με εμφάνιση έντονων συμπτωμάτων, με βήχα, συνάχι, υψηλό πυρετό και μια εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει όπως η γρίπη σε λοίμωξη του αναπνευστικού και οξεία αναπνευστική δυσχέρεια, που μετά υπάρχει η ανάγκη νοσηλείας σε νοσοκομείο και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όχι όμως σε όλες τις περιπτώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάμης.

Ωστόσο συνέστησε να μην υπάρχει πανικός, καθώς η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική κι αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί.

«Απ΄ότι φαίνεται μπορεί να νοσήσει το 80% του πληθυσμού, σε ένα 15% να προκληθεί πιο βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού, σε ένα 5% να έχει πνευμονία κι σ’ ένα 2% ίσως και λιγότερο, μπορεί να είναι θανατηφόρο. Αυτό όμως συμβαίνει και με τη γρίπη», υπογράμμισε ο γιατρός, σχολιάζοντας πως οι 2500 θάνατοι στην Κίνα είναι ένας τραγικός αριθμός σε απόλυτο ποσοστό, σε σχέση όμως με τα 50εκ. πληθυσμό δεν είναι τόσο ανησυχητικό.

Αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης που θα πρέπει να ακολουθηθούν ο κ. Τσάμης συνέστησε πως εάν εμφανιστεί τέτοιο κρούσμα, θα πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες απομόνωσης και περιορισμού μεταδοτικότητας. Ο καλός καιρός και η θερμοκρασία αποτελούν σύμφωνα με τον ίδιο δυσμενείς συνθήκες και βοηθούν στην μείωση της εξάπλωσής τους.

«Θα πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο χεριών, η χρήση ήπιου αντισηπτικού , όταν κάποιος έχει βήχα ή θέλει να φταρνιστεί θα πρέπει να το κάνει στη μέσα πλευρά του αγκώνα ή να φοράει μάσκα ή να μην κυκλοφορεί και πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες, όπως έχουμε με τις ιώσεις. Να βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση, όταν επιμένουν τα συμπτώματα κι όταν το περιστατικό είναι σοβαρό να πάει στο Νοσοκομείο», σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως καλό θα είναι να απολυμαίνουμε και τις επιφάνειες, όπως πχ. το γραφείο όπου εργαζόμαστε.

Τέλος, ανέφερε πως οι συνθήκες στην Κίνα είναι πολύ χειρότερες και ευνοούν την μετάδοση ιών, καθώς οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι καλές και υπάρχει και υπερπληθυσμός γι’ αυτό και υπήρχε κι αυτή η έξαρση. Παράλληλα ρόλο έπαιξαν και οι διατροφικές συνήθειες, καθώς ο εν λόγω ιός μεταφέρθηκε από ζώο προς άνθρωπο, έγινε μετάλλαξη του ιού κι έπειτα είχαμε την μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην εφημερίδα Μαγνησία