Κρήτη: Πληροφορίες «υψηλής αξιοπιστίας» για τα παράνομα φορτία όπλων

Τι «άκουγε» το οργανωμένο έγκλημα για την Νότια Κρήτη

 

Τι «άκουγε» το οργανωμένο έγκλημα για την Νότια Κρήτη

Μπορεί να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον τομέα εκτροφής ζώων, όμως τους τελευταίους μήνες ο 47χρονος είχε τεθεί στο κάδρο του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ως ύποπτος για την εισαγωγή όπλων, ακόμα και πολεμικών, από τα νότια παράλια της Κρήτης.

Αυτές τουλάχιστον είναι οι πληροφορίες που αναφέρονται στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη και ταυτόχρονα δίνουν απαντήσεις για τους λόγους που «υπαγόρευσαν» προ ημερών τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που έγινε σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου.

Η επιχείρηση ήταν καλά οργανωμένη όμως δεν έδωσε τα «ευρήματα» που περίμεναν ή ήλπιζαν όσοι είχαν γνώση του περιεχομένου των τηλεφωνικών επισυνδέσεων. Ακόμα και ο 47χρονος, ο οποίος περιγράφεται ως «κεντρικό πρόσωπο» της υπό διερεύνηση υπόθεσης, συνελήφθη επειδή απασχολούσε παράνομα στη δούλεψή του έναν Αλβανό εργάτη, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εισαγγελική εντολή.

Οι υπόλοιποι επτά συνελήφθησαν για αυτόφωρα αδικήματα που ανά περίπτωση αφορούσαν ένα πιστόλι, μαχαίρια, φυσίγγια κλπ. Η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής αναβλήθηκε για τις 21 Νοεμβρίου του 2021, παραμένει όμως σε εκκρεμότητα η ποινική διερεύνηση και αξιολόγηση των όσων περιλαμβάνει η «μητέρα» δικογραφία. Εν προκειμένω, δηλαδή, μιλάμε για το περιεχόμενο των καταγεγραμμένων συνομιλιών και μόνο.

Πληροφορίες «υψηλής αξιοπιστίας»

Στη δικογραφία επισημαίνεται ότι οι πληροφορίες που έφθασαν στο Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος για τον 47χρονο αξιολογήθηκαν «ως υψηλής αξιοπιστίας». Φερόταν συγκεκριμένα να εισάγει από τα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου μεγάλο αριθμό όπλων, μεταξύ των οποίων και πολεμικά τυφέκια. Οι ίδιες πληροφορίες τον ήθελαν να μεριμνά εκείνος για την παραλαβή του παράνομου φορτίου που κατέφθανε σε δυσπρόσιτες περιοχές των νοτίων παραλίων της Κρήτης, το οποίο εν συνεχεία εμπορευόταν, διαθέτοντας αυτά προς πώληση σε υποψήφιους αγοραστές.

Αναφέρεται ακόμα και το όνομα 35χρονου από χωριό του Ηρακλείου, ο οποίος φέρεται κατά τις πληροφορίες τους να συνεργαζόταν με τον 47χρονο στις παράνομες δραστηριότητες. Τα τηλέφωνα των δύο αυτών ατόμων είναι και τα πρώτα που τέθηκαν υπό παρακολούθηση ενώ ακολούθησαν και άλλες επισυνδέσεις.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ο 47χρονος ήταν εκείνος που είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες σχεδόν με όλους. Εκτιμάται ότι οι συνομιλίες τους είναι κωδικοποιημένες για λόγους ασφαλείας. «Κατά την πρόοδο της ανάλυσης διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω κατηγορούμενοι… χρησιμοποιούν τους όρους «αρνί», «σκάφη», «γουρούνι», «γουρουνάκι», «σκύλος», «το μεγάλο το καλό», «μπλόκο», «μπερέ», «μύλος» «κοντές», «μακριές» για να αναφερθούν σε επίμαχα αντικείμενα και παρελκόμενα αυτών τα οποία προφανώς εμπίπτουν στη σχετική νομοθεσία περί όπλων».

Ευαγγελία Καρεκλάκη
Πατρίς Ηρακλείου