Παύλος Καψαμπέλης για τον Κορονοϊό: ”«Ψυχραιμία και λήψη μέτρων προφύλαξης»

Ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου στον –Ε- για τον κορονοϊό

 

Ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου στον –Ε- για τον κορονοϊό

Λίγες ώρες πριν επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Παύλος Καψαμπέλης, μίλησε στο ραδιόφωνο του –Ε- συνιστώντας στους πολίτες ψυχραιμία, αλλά και προσοχή.

Ο κ. Καψαμπέλης προέβλεψε το γεγονός που στην συνέχεια επιβεβαιώθηκε, δηλαδή την έλευση του ιού και στη χώρα μας και σημείωσε πως είναι σημαντικό να μην καλλιεργείται πανικός, αλλά αντίθετα να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την προφύλαξη του πληθυσμού αλλά και την προετοιμασία όλων των υγειονομικών μονάδων.

Πλήρως ενημερωμένοι οι γιατροί στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα

«Υπάρχει εγρήγορση και προετοιμασία. Οι συνάδελφοι γιατροί, παθολόγοι, πνευμονολόγοι, ωριλά, παιδίατροι και γενικοί ιατροί, είναι προετοιμασμένοι και πολύ σύντομα ο Ιατρικός Σύλλογος θα κάνει μια συνάντηση με τα μέλη του, αν και έχουν ήδη αποσταλεί οδηγίες από τον Ιατρικό Σύλλογο Ζακύνθου αλλά και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Υπάρχει συνεργασία και με τις δημόσιες δομές υγείας και τα Νοσοκομεία» ανέφερε ο κ. Καψαμπέλης συμπληρώνοντας πως το υγειονομικό σύστημα της χώρας μπορεί «να σταθεί στα πόδια του», παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και έχουν – όπως ανέφερε – κληρονομηθεί από το παρελθόν.

«Τα περιφερειακά Νοσοκομεία έχουν και αυτά λάβει οδηγίες, ενώ σε ότι αφορά το Νοσοκομείο Ζακύνθου προετοιμάζεται μια ευρεία σύσκεψη των φορέων» ανέφερε ο κ. Καψαμπέλης που ερωτηθείς για το αν μπορεί να ανταποκριθεί ένα Νοσοκομείο όπως αυτό της Ζακύνθου με κλειστές ΜΕΘ, σημείωσε πως η Μονάδα θα λειτουργήσει τις αρχές Απριλίου.

«Έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από τον σημερινό Διοικητή του Νοσοκομείου αλλά και από τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και η ΜΕΘ αναμένεται να ανοίξει. Ήδη έχει πάει για εκπαίδευση το πρώτο γκρουπ νοσηλευτών και αναχώρησε το δεύτερο. Στο Ρίο εκπαιδεύεται και ένας ακόμη γιατρός, ενώ άνοιξε η πλατφόρμα για επικουρικό προσωπικό» ανέφερε ο κ. Καψαμπέλης, σημειώνοντας πως με την αύξηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου κατά 1,2 εκατομμύριο € υλοποιήθηκε και η βασική προϋπόθεση για την λειτουργία κλινών της ΜΕΘ.

«Καθοριστικής σημασίας η λειτουργία της ΜΕΘ» σημειώνει ο Π. Καψαμπέλης

«Η λειτουργία της ΜΕΘ κατ’ αρχήν με 2 κλίνες θα συμβάλει καθοριστικά και αυτοί που υπόκωφα αντιδρούν θα πρέπει να καταλάβουν πως είναι πλέον αναγκαιότητα με την έλευση του ιού» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου συμπληρώνοντας πως κατά τη γνώμη του με την έλευση της άνοιξης, ο ιός θα αποδυναμωθεί.

«Δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός, αλλά ασφαλώς και η κοινωνία θα πρέπει να συμβάλει. Οι πολίτες δεν πρέπει να πηγαίνουν χωρίς λόγο στο Νοσοκομείο, ενώ αν έχουν νοσηλευόμενους ασθενείς θα πρέπει να μην τους επισκέπτονται όλοι μαζί και φυσικά να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Τέλος χρειάζεται προσοχή στην ατομική υγιεινή» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου επαναλαμβάνοντας πως θα πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία και όχι πανικός.

Τα μέτρα πρόληψης

Ακολουθούν τα μέτρα που ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ για την προστασία από την μετάδοση του ιού

Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.

Γιατί; Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.

Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.

Γιατί; Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικό, όπως 2019 – nCoV , βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικρο-σταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.

Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.

Γιατί; Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.

Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια..

Γιατί; Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο 2019 – nCoV μπορεί να είναι μία από αυτές.

Ποιος βρίσκετε σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου;

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου.

Ερμής Ζακύνθου