Ξάνθη: Χωρίς καρναβάλι. Ζημιά μεγάλη, λόγω κορωνοϊού

Τι θα κάνουν οι άλλοι Δήμοι της Θράκης με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις τους

 

Τι θα κάνουν οι άλλοι Δήμοι της Θράκης με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις τους

Κομφετί έγιναν τα νεύρα δεκάδων χιλιάδων καρναβαλιστών ανά την Ελλάδα μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια περί ακύρωσης των απανταχού καρναβαλικών εκδηλώσεων ελέω κορωνοϊού.

Ο υπουργός Υγείας, μετά την επιβεβαίωση του τρίτου κρούσματος του ιού στην Ελλάδα, αποφάσισε την ματαίωση όλων των αποκριάτικων εκδηλώσεων, έχοντας τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και σύμπασας της κυβέρνησης η οποία εξέδωσε και σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ο πρωθυπουργός σχολίασε μάλιστα ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, την περαιτέρω διάδοση του ιού».

Η ματαίωση εντάσσεται στο πλέγμα μέτρων για την πρόληψη μετάδοσης του ιού που «έφτασε» στη χώρα μας την Τετάρτη 26/02 και ο κος Κικιλίας, όπως είπε, ακολούθησε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη λήψη προληπτικών μέτρων.

Οικονομική καταστροφή βλέπει ο δήμαρχος Ξάνθης

Η απόφαση του υπουργού έπεσε ωσάν κεραυνός εν αιθρία, με τις πρώτες αντιδράσεις να έρχονται από δημάρχους πόλεων που στηρίζουν μεγάλο μέρος της τοπικής τους οικονομίας στην Αποκριά. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Μανώλης Τσέπελης της Ξάνθης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης δήλωσε ότι η απόφαση ματαίωσης σημαίνει οικονομική καταστροφή για το Δήμο Ξάνθης. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την φετινή παρέλαση πουλήθηκαν 16.500 στολές, ενώ τα ξενοδοχεία σχεδόν σε όλο το νομό παρουσιάζουν πληρότητα κρατήσεων στο 100% εδώ και πολλές μέρες. Στο τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, η ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης «τζιράρει» πάνω από 1 εκ ευρώ, τα οποία φυσικά φέτος θα χαθούν.

Παρ’ όλα αυτά και κατόπιν αλλεπάλληλων συσκέψεων ο κος Τσέπελης ανακοίνωσε τη συμμόρφωση του δήμου στην κυβερνητική απόφαση, κάτι που έκανε και ο δήμαρχος της «βασίλισσας του καρναβαλιού», Πάτρας. Ο κος Πελετίδης δήλωσε σχεδόν άμεσα την πρόθεση συμμόρφωσης του δήμου στην κυβερνητική επιταγή, υπό την αίρεση όμως ότι θα δοθούν αποζημιώσεις για το δήμο και τους επαγγελματίες που ζημιώνονται τα μέγιστα εξ αιτίας της.

Υπό το φόβο των «ανταρτών»

Παρά τις προθέσεις των περισσότερων δημάρχων να συμμορφωθούν με την απόφαση του υπουργού Υγείας, το προσεχές αποκριάτικο τριήμερο τελεί υπό το φόβο «αντάρτικων» καθώς δεν είναι λίγοι οι καρναβαλιστές που δηλώνουν ότι θα στήσουν αποκριάτικες γιορτές ακόμη και αν αυτές δεν χαίρουν στήριξης από τον εκάστοτε Δήμο. Αυτό δεν θα γίνει όμως στην Κέρκυρα καθώς μπροστάρισσα στο αντάρτικο είναι η δήμαρχος του κεντρικού δήμου, Μερόπη Υδραίου, που εξ αρχής διεμήνυσε ότι το καρναβάλι του νησιού θα γίνει κανονικά.

Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις της Θράκης

Η Κομοτηναία Νατάσα Λιβεριάδου πάντως, προεδρεύουσα της ΔΚΕΠΠΑΚ ήταν από τις πρώτες που δήλωσαν συμμόρφωση στο όρντινο Κικίλια και ακύρωσε την μαθητική καρναβαλική παρέλαση του Σαββάτου.

Στις Σάπες, ο Ντίνος Χαριτόπουλος αποφάσισε να δώσει χρόνο στον εαυτό και τους δημότες του και να μην ανακοινώσει τίποτα έως ότου πάρει τις απαιτούμενες διευκρινίσεις από την κυβέρνηση. Αντιστοίχως αποφάσισε να κινηθεί και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης για το καρναβάλι των Φερών το οποίο μάλιστα δεν αναφερόταν στη λίστα των προς ματαίωση εκδηλώσεων –όπως και των Σαπών- και έτσι περιμένει τη σχετική διευκρίνιση για να πράξει τα δέοντα (σ.σ. την οποία δεν είχε λάβει έως την ώρα σύνταξης του παρόντος).

Παρόμοια στάση –αναμονής- αποφάσισε να κρατήσει και ο Δήμος Διδυμοτείχου, ενώ ο Δήμος Σαμοθράκης ακύρωσε επίσημα ό,τι είχε προγραμματίσει για το τριήμερο.

Με λίγα λόγια, οι «τυχεροί» Δήμοι της φετινής Αποκριάς ήταν ο Δήμος Κομοτηνής και ο Δήμος Ορεστιάδας που είχαν προγραμματίσει και εκτελέσει νωρίτερα τις κεντρικές καρναβαλικές τους εκδηλώσεις.

ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Μέχρι δύο χρόνια φυλακή στους παραβάτες καρναβαλιστές

Την ΚΥΑ για την καθολική απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων πανελλαδικά, υπογράφουν οι υπουργοί Βασίλης Κικίλιας, Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Τάκης Θεοδωρικάκος

Τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη υπογράφουν την κοινή ΚΥΑ για τον κορωνοϊό και τα καρναβάλια. Με φυλάκιση δύο ετών απειλούνται δήμαρχοι, περιφερειάρχες και όλοι οι αποδέκτες της κοινής υπουργικής απόφασης που μόλις εκδόθηκε και επιβάλλει την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, «λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας».

Στην ΚΥΑ γίνεται επίκληση της σημερινής (27/2/2020) Εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Βάση αυτής «καλούνται όλοι οι φορείς, δήμοι και περιφέρειες και λοιποί αποδέκτες του παρόντος, προς τους οποίους αποστέλλεται η παρούσα με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως συμμορφωθούν με το περιεχόμενό της», δηλαδή την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Αμέσως μετά τονίζεται ότι «η μη συμμόρφωση επισύρει τις συνέπειες της παραγράφου 6 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωναϊού». Στην συγκεκριμένη παράγραφο, αναφέρεται ότι «όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) ετών, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».

Θανάσης Τσολάκης
Χρόνος Κομοτηνής