Κοροναϊός: “Καθαρά” τα δείγματα από την Κρήτη - εξετάζονται νέα ύποπτα

Επί ποδός το Σύστημα

 

Επί ποδός το Σύστημα

«Καθαρά» είναι μέχρι στιγμής όλα τα δείγματα που έχουν σταλεί για εξέταση στο Ιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, από όπου αναμένεται σήμερα να έχουμε αποτελέσματα για το δεύτερο ύποπτο κρούσμα που έρχεται για ακόμα μια φορά από τα Χανιά.

Πρόκειται για μία 51χρονη γυναίκα από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε επισκεφτεί τη βόρειο Ιταλία.

Η ίδια όταν εμφάνισε συμπτώματα κοροναϊού επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Χανίων, όπου και νοσηλεύεται.

Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, κ. Λένα Μπορπουδάκη, είπε στην «Π» ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεών της θα γίνουν σήμερα γνωστά.

Το Ιολογικό Εργαστήριο, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο, που ξεκίνησε επίσημα να δέχεται δείγματα το περασμένο Σάββατο, έχει εξετάσει ακόμα τέσσερα δείγματα Κρητικών που οικειοθελώς θέλησαν να ελεγχθούν καθώς είχαν το προηγούμενο διάστημα βρεθεί στην Ιταλία και οι τέσσερις ήταν αρνητικοί στον ιό.

Επί ποδός το Υπουργείο

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, όπου συντονίζονται όλες οι ενέργειες των υγειονομικών Αρχών αναφορικά με τον νέο κοροναϊό, επισκέφτηκε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας.

Το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ έχει δεχτεί τις τελευταίες μέρες πάνω από 40.000 κλήσεις, ενώ υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων έχουν ελεγχθεί δείγματα από 504 πολίτες.

Ο υπουργός Υγείας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, συνομίλησε με τους εργαζόμενους στο Κέντρο Επιχειρήσεων και το τηλεφωνικό κέντρο και τους συνεχάρη, καθώς «σε εικοσιτετράωρη βάση δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση του κόσμου, που αυτή την περίοδο αγωνιά και θέλει να ενημερωθεί υπεύθυνα» όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

Την περασμένη Κυριακή ο κ. Κικίλιας βρέθηκε στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό. Τόνισε ότι «δε χρειάζεται ούτε πανικός ούτε εφησυχασμός».

Ο υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει και ατομική ευθύνη των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ: σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού και άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ για να λάβει τις κατάλληλες συμβουλές, εφόσον κάποιος έχει ύποπτο ιστορικό είτε ταξιδιού στην Ιταλία είτε σε σχέση με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Αναφερόμενος στα επτά κρούσματα είπε ότι μέχρι σήμερα όλοι είναι καλά, καθώς έχουν εμφανίσει ήπια συμπτώματα. Επικαλέστηκε το ιατρικό απόρρητο και δεν θέλησε να αποκαλύψει σε ποια νοσοκομεία νοσηλεύονται οι θετικοί στον κοροναϊό ασθενείς, ενώ ζήτησε να υπάρξει σεβασμός, καθώς αυτοί οι άνθρωποι ήδη δέχονται μεγάλη ψυχολογική πίεση στην απομόνωση όπου παρακολουθούνται.

Τέλος εξήρε τις προσπάθειες του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία αναφοράς και έκανε λόγο για επαγγελματισμό και καλή δουλειά.

Μέτρα στα δικαστήρια

Όπως έγινε γνωστό από πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας αναφορικά με τη λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κοροναϊού στους χώρους των δικαστηρίων της χώρας, έχει ήδη επικοινωνήσει με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, καθώς και με τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Γρίβα για την λήψη των κατάλληλων μέτρων στην πρώην Σχολή Ευελπίδων.

Ακόμη, σήμερα έχει συμφωνηθεί η συνεργασία με παράγοντες του ΕΟΔΥ, προκειμένου να ληφθούν όλα τα προληπτικά μέτρα στα δικαστήρια και τις Εισαγγελίες της χώρας.

Προληπτικές οι δράσεις στα σχολεία

«Βλέπουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και βέβαια κάθε φορά, ανάλογα με τα κρούσματα που μπορεί να υπάρχουν, λαμβάνονται αποφάσεις, όπως έγινε με το προσωρινό κλείσιμο ενός σχολείου, όπως έγινε στην περίπτωση του 105ου Δημοτικού εδώ στη Θεσσαλονίκη για 14 ημέρες» δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη για τα μέτρα προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας από τον κοροναϊό, σε εφαρμογή και της σχετικής υπουργικής εγκυκλίου που εκδόθηκε την περασμένη βδομάδα.

«Είναι προληπτικές όλες αυτές οι δράσεις, για να προστατεύσουμε τα παιδιά, την εκπαιδευτική κοινότητα εν συνόλω, καθέναν που μπορεί να έρχεται σε επαφή με ένα οποιοδήποτε κρούσμα”, δήλωσε η κ. Ζαχαράκη, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η μαγική λέξη είναι ψυχραιμία».

«Εμείς έγκαιρα είχαμε στείλει την εγκύκλιο με τις απλές καθημερινές οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ. Είμαστε σε καθημερινή συνεχή επαφή με τους αρμόδιους φορείς, με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τον πληθυσμό», πρόσθεσε η υφυπουργός, μιλώντας για «το μήνυμα της ψυχραιμίας, της πρόληψης και του πολύ καλού συντονισμού όλων των αρμόδιων φορέων».

Πατρίς Ηρακλείου