«Οι στιγμές που δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε»

Δύσκολες ώρες έζησε το περασμένο Σαββατοκύριακο το νησί μας, με αποκορύφωμα τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής, σε Μόρια, Συκαμνιά και λιμάνι Θερμής, τα οποία δυστυχώς έβγαλαν για άλλη μια φορά στην επιφάνεια τα πιο ξενοφοβικά ένστικτα μερίδας συμπατριωτών μας

 

Δύσκολες ώρες έζησε το περασμένο Σαββατοκύριακο το νησί μας, με αποκορύφωμα τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής, σε Μόρια, Συκαμνιά και λιμάνι Θερμής, τα οποία δυστυχώς έβγαλαν για άλλη μια φορά στην επιφάνεια τα πιο ξενοφοβικά ένστικτα μερίδας συμπατριωτών μας.

Το ήδη τεταμένο κλίμα στη Λέσβο, εξαιτίας των γεγονότων της περασμένης εβδομάδας και των συγκρούσεων κατοίκων του νησιού μας με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, δυναμιτίστηκε ακόμη περισσότερο όταν έγινε γνωστό την Παρασκευή ότι η Τουρκία ανοίγει τα σύνορά της και σπρώχνει προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Εκατοντάδες αφίξεις

Ήδη από το μεσημέρι της ημέρας εκείνης εκατοντάδες μετανάστες αποβιβάστηκαν στη Λέσβο, είτε στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς, είτε από την περιοχή του Αεροδρομίου, είτε από την περιοχή της Εφταλούς.

Η αφίξεις συνεχίσθηκαν και το Σάββατο με αποτέλεσμα την Κυριακή να ξεκινήσουν οι αντιδράσεις από τους κατοίκους και τους Αυτοδιοικητικούς του νησιού μας.

Συσκέψεις και διχασμός

Οι πρώτες ενέργειες ξεκίνησαν από το Δήμο Μυτιλήνης με πρωτοβουλία του Δημάρχου και των προέδρων των τοπικών συμβουλίων των κοινοτήτων γύρω από το hot spot της Μόριας. Το μεσημέρι της Κυριακής συναντήθηκαν εκτάκτως στο Κοινοτικό Κατάστημα της Μόριας ο βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης και Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, οι Πρόεδροι των χωριών Μόριας, Παναγιούδας, Αφάλωνα Μυτιλήνης, καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι των δύο Δήμων. Εκεί, μετά από συζήτηση, αποφασίστηκαν:

- Λόγω της εκτάκτου ανάγκης κάθε Δήμος να επωμισθεί το βάρος των ροών που έρχονται στα δικά του διοικητικά όρια.

- Να καταβάλει ο κάθε Δήμος την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια προσωρινής τους φροντίδας, καθώς η Μόρια έχει 25.000

πρόσφυγες-μετανάστες και αδυνατεί να αντέξει κι άλλους.

Η εφαρμογή ωστόσο των αποφάσεων αυτών, προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις και παρεξηγήσεις μεταξύ των δύο δήμων και των δύο δημάρχων, ενώ το γύρω του διαδικτύου έκαναν εικόνες με ομάδες πολιτών να κλείνουν τα υποτιθέμενα σύνορα του Δήμου Μυτιλήνης με το Δήμο Δυτικής Λέσβου, για να μην περάσουν οι μετανάστες.

Την ίδια ώρα ομάδες επιφυλακής κινούνταν περιμετρικά και στις εισόδους του Κέντρου της Μόριας εμποδίζοντας τη μεταφορά νοεισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ.

Όλοι οι μετανάστες που έβγαιναν στη Λέσβο, ουσιαστικά παρέμεναν στις παραλίες, πχ. Συκαμνιά ή Εφταλού και μόνο τα άτομα που βγήκαν στην περιοχή της Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν στον περίκλειστό χώρο του λιμανιού.

Τραμπουκισμοί και επιθέσεις

Το απόγευμα της Κυριακής σοβαρότατο επεισόδιο σημειώθηκε στο λιμάνακι της Θερμής όπου ομάδες αγανακτισμένων πολιτών, ανάμεσά τους και πολλά ακροδεξιά στοιχεία, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, εμπόδιζαν βάρκα γεμάτη με μετανάστες ανάμεσά τους και πολλά παιδιά να δέσει στο λιμάνι της περιοχής. Το βίντεο με το “go back” της ντροπής, έχει κάνει δυστυχώς το γύρω του διαδικτύου, προκαλώντας θλίψη σε κάθε σκεπτόμενο και λογικό και μετριοπαθή πολίτη.

Λίγα λεπτά αργότερα η ένταση και το θυμός των αγανακτισμένων, ξέσπασε σε εκπροσώπους ντόπιων και ξένων Μέσων Ενημέρωσης οι οποίοι κινδύνευσαν με λιντσάρισμα και επικίνδυνους τραυματισμούς.

Επιθέσεις εξάλλου δέχθηκαν και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων καθώς και στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας τα οποία προσπάθησαν να παρέμβουν για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να διαφυλάξουν τα δικαιώματα και την ακεραιότητα των μεταναστών και των προσφύγων.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, έγινε γνωστό εξάλλου ότι ξέσπασε μεγάλη φωτιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο χώρο προσωρινής παραμονής μεταναστών στη Σκάλα Συκαμνιάς, δομή η οποία έκλεισε μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου, πριν ένα περίπου μήνα.

Αλλαγή δεδομένων

Τα δεδομένα άλλαξαν λίγες ώρες αργότερα όταν μετά την έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, αποφασίσθηκε μεταξύ άλλων η προσωρινή αναστολή όλων των αιτήσεων ασύλου από νεοεισερχόμενους μετανάστες οι οποίοι πλέον χαρακτηρίζονται ως παράνομα εισελθόντες κρατούνται σε κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο της Ηπειρωτικής Ελλάδας και επιστρέφονται με διαδικασίες εξπρές στην πατρίδα τους.

Εντωμεταξύ με εντολή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εντατικοποιήθηκαν στο μέγιστο βαθμό οι περιπολίες των σκαφών του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού και από τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας έως και σήμερα δεν έχουμε καμία νέα άφιξη μεταναστών.

Πνιγμός

Θλίψη ωστόσο προκαλεί το γεγονός του θανάτου ενός μικρού παιδιού μετά το αναποδογύρισμα από τους ίδιους τους μετανάστες φουσκωτής βάρκας στα ανοιχτά της Μυτιλήνης, ώστε να διασωθούν από το Λιμενικό Σώμα. Δυστυχώς ανάμεσα στους ναυαγούς ήταν και το άτυχο παιδί που δεν τα κατάφερε.

Χθες το μεσημέρι επισκέφθηκε τη Λέσβο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης ο οποίος συναντήθηκε στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου με τις αρχές του τόπου μας και ειδικότερα με τους δύο δημάρχους και τον Περιφερειάρχη για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις και τις ενέργειες που θα γίνουν από εδώ και πέρα.

Εμπρός Μυτιλήνης