Κρήτη: Σε αναμμένα κάρβουνα οι ξενοδόχοι για τον κοροναϊό

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι επαγγελματίες του τουρισμού και στην Κρήτη περιμένοντας τις εξελίξεις σχετικά με τον κοροναϊό

 

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι επαγγελματίες του τουρισμού και στην Κρήτη περιμένοντας τις εξελίξεις σχετικά με τον κοροναϊό.

“Αν όλο αυτό το θέμα ξεφουσκώσει γρήγορα, δεν θα έχουμε πρόβλημα, αν όμως συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, σίγουρα θα μας επηρεάσει” μας είπε ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων ν. Ηρακλείου.

Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων

«Οι περιορισμοί των ταξιδιών που υπερβαίνουν το απαιτούμενο μέτρο για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού μπορεί να προκαλέσουν μη αναγκαίες μειώσεις των διεθνών ταξιδιών», αναφέρει ο Pawel Niewiadomski, πρόεδρος της ECTAA, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων και Διοργανωτών Οργανωμένων Ταξιδιών με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα κοροναϊού στην Ευρώπη.

«Είναι σημαντικό, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, να υποστηρίξουμε τα διεθνή και ευρωπαϊκά επιστημονικά ιδρύματα για να συνεργαστούν στενά με όλες τις κοινότητες και τις χώρες που πλήττονται από την παρούσα έκτακτη ανάγκη στον τομέα της υγείας.

Ο “λόγος ύπαρξης” των τουριστικών γραφείων και των διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών είναι να διευκολύνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις δραστηριότητες αναψυχής και ψυχαγωγίας μακριά από το οικείο περιβάλλον. Ο COVID-19 έχει ήδη, και θα εξακολουθήσει να έχει, καταστροφικές συνέπειες για τον τουρισμό γενικά και για τον κλάδο των ταξιδιών ειδικότερα».

Χ. Θεοχάρης: “Θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις”

Εντωμεταξύ, μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που θα πληγούν από κοροναϊό εξετάζει η κυβέρνηση, τόσο με την μορφή επιδομάτων όσο και σε επίπεδο παροχής ρευστότητας συνολικά στην οικονομία. Όπως εξηγεί ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στο Capital TV και τον Στέλιο Κράλογλου, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού σχεδιάζουν το πακέτο σε δυο επίπεδα:

- Σε επίπεδο προετοιμασίας, όπου, εφόσον απαιτηθεί, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και συγκεκριμένα των εργαζόμενων. Τα μέτρα μπορεί να εφαρμοστούν είτε σε επίπεδο επιχειρήσεων, είτε σε επίπεδο κλάδου είτε και σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών, ανάλογα δηλαδή με τις διαστάσεις που θα λάβει το πρόβλημα κοροναϊού.

- Σε επίπεδο απολογισμού, μετά τη λήξη του προβλήματος, τότε δηλαδή που θα γίνει η αποτίμηση των συνολικών επιπτώσεων στην οικονομία. Εκεί, τα μέτρα ενδέχεται να λάβουν τη μορφή ρευστότητας προκειμένου οι επιχειρήσεις να ξεπεράσουν συνολικά την κρίση που προκάλεσε ο ιός.
Ο κ. Θεοχάρης τονίζει ότι η χρονιά ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς για τον τουρισμό καθώς η ζήτηση αυξήθηκε ακόμα και με διψήφια ποσοστά σε αρκετούς προορισμούς. Με την όξυνση του προβλήματος του κοροναϊού, όμως, εμφανίστηκε μια πρώτη κάμψη στις προ-κρατήσεις.

Ο υπουργός Τουρισμού τονίζει επίσης πως στόχος της κυβέρνησης είναι να βελτιώσει τα εμπορικά και επιχειρηματικά πλεονεκτήματα της χώρας ακόμα και σε αυτό το περιβάλλον των εξωγενών προκλήσεων. Σημειώνει όμως πως τα προβλήματα “δεν μπορούν να λυθούν δια μαγείας” και επισημαίνει, με νόημα, πως οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες θέλουν να προχωρήσουν οι επενδύσεις, πολλές φόρες, περισσότερο από όσο το θέλουν οι τοπικοί άρχοντες.

Πατρίς Ηρακλείου