Κρήτη: Μέτρα για να μην μπει φυλακή ο… κοροναϊός

Τι γίνεται στην Αλικαρνασσό

 

Τι γίνεται στην Αλικαρνασσό

Θερμομέτρηση εξ αποστάσεως για δικηγόρους και συγγενείς, περιορισμένα επισκεπτήρια και «πάγωμα» των δεμάτων προς τους κρατούμενους είναι τα πρώτα και βασικά μέτρα που εφαρμόζονται τα τελευταία 24ωρα στις φυλακές Αλικαρνασσού, στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης για τη μετάδοση του κοροναϊού.

Στην παρούσα φάση στις φυλακές Αλικαρνασσού φιλοξενούνται 225 κρατούμενοι. Τις τελευταίες 2-3 ημέρες υπάλληλοι εφαρμόζουν τη θερμομέτρηση εξ αποστάσεως σε δικηγόρους και επισκέπτες των κρατουμένων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα ώστε να απαγορευτεί η είσοδος σε κάποιον. Τα ελεύθερα επισκεπτήρια έχουν «παγώσει» και πλέον επιτρέπεται ένα επισκεπτήριο την εβδομάδα, το πολύ δύο ατόμων. Έχουν «παγώσει» όμως και τα δέματα με τρόφιμα και ρούχα προς τους κρατούμενους.

Οι περιορισμοί που έχουν τεθεί ενδέχεται να προκαλέσουν σε βάθος χρόνου αντιδράσεις από πλευράς κρατουμένων, οι οποίοι ίσως αρχίσουν να διαμαρτύρονται για τα δέματα ή τα επισκεπτήρια.

Χθες οι διευθυντές των φυλακών όλης της χώρας, και των σωφρονιστικών καταστημάτων της Κρήτης, είχαν συνάντηση στην Αθήνα με τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, όπου παρουσία γιατρού δόθηκαν κάποιες βασικές οδηγίες για τις περιπτώσεις ύποπτων κρουσμάτων.

Υπογραμμίστηκε ότι έχει εξαιρετική σημασία το ίδιο το προσωπικό να τηρεί αυστηρά τους όρους προσωπικής υγιεινής (απολύμανση χεριών, απολύμανση αντικειμένων με τα οποία έρχονται σε επαφή), καθώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης του ιού από… έξω προς τα μέσα.

Σε ό,τι αφορά τις μεταγωγές των κρατουμένων και τα μέτρα ασφαλείας εκείνων που επιστρέφουν στη φυλακή, θα ελέγχονται για ύποπτα συμπτώματα: πυρετό, βήχα, κόπωση, αδυναμία.

Όσοι εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα, θα απομονώνονται, θα λαμβάνεται δείγμα από γιατρό ή νοσηλευτή και αν αυτό είναι θετικό, τότε ο ασθενής κρατούμενος θα παραλαμβάνεται αποκλειστικά από κλιμάκιο του Τμήματος Μεταγωγών της Αθήνας.

Θα μεταφέρεται είτε με το πλοίο (;) είτε με ειδική πτήση. Η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για όσους δεν νοσούν, τονίστηκε για πολλοστή φορά στη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα.

Πληροφορίες από τις φυλακές Αλικαρνασσού αναφέρουν ότι ήδη επιλέγουν κάποιο χώρο εντός του σωφρονιστικού καταστήματος προκειμένου να τον απολυμάνουν και να τον διαμορφώσουν κατάλληλα, ώστε σε περίπτωση κάποιου ύποπτου κρούσματος, να έχουν δωμάτιο απομόνωσης.

Στη σύσκεψη ειπώθηκε ότι ίσως μελλοντικά να εκπαιδευτούν άτομα από το προσωπικό για τη λήψη των δειγμάτων που θα στέλνονται για εργαστηριακή ανάλυση σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος.

Πατρίς Ηρακλείου