Γιάννενα: «Ίωση» στις τσέπες του τουρισμού

Σοβαρές συνέπειες στην οικονομία της περιοχής από τον κορωνοϊό προβλέπει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου

 

Σοβαρές συνέπειες στην οικονομία της περιοχής από τον κορωνοϊό προβλέπει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Δημητρίου, ανακοινώνοντας την πρώτη εμπορική έκθεση στο Αργυρόκαστρο υπό συνδιοργάνωση... (που δεν αποκλείεται να ακυρωθεί), οι μαζικές ακυρώσεις στον τουρισμό είναι ικανές να φέρουν πλήγμα στην οικονομία την εθνική και την τοπική, πολύ μεγαλύτερο από το 2010 αν συνεχιστούν με τη γεωμετρική πρόοδο που φαίνεται να εξελίσσονται, οι επιπτώσεις της κρίσης που δεν οφείλονται στη διάδοση του ιού αλλά στον αδικαιολόγητο πανικό.

«Ο μήνας Μάρτης έχει χαθεί για τον τουριστικό κλάδο» σημείωσε ο κ. Δημητρίου, προειδοποιώντας πως η ζημιά θα φανεί σύντομα και στα κρατικά ταμεία, λόγω της μη απόδοσης φόρων και εισφορών.

Μέτρα ζητούν οι ξενοδόχοι

Την ίδια ώρα, μέτρα ζητούν οι ξενοδόχοι των Ιωαννίνων που δια του γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Στάθη Σιούτη τονίζουν πως το τελευταίο χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου υφίστανται σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών, λόγω της παγκόσμιας εξάπλωσης του κορονοιού, και των μέτρων που έχουν παρθεί για την ανάσχεση της επιδημίας. Ήδη, ο Ευρωπαϊκός τουρισμός μετρά για τον μήνα Ιανουάριο, την απώλεια δύο εκατομμύριων διανυκτερεύσεων και ζημία που ανέρχεται στο ένα δισ. ευρώ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Σιούτης.

Στην περιοχή μας, αυτήν την στιγμή, δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα και οι ακυρώσεις των εταιριών και των μεμονωμένων πελατών κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την οδηγία του Υπουργείου Υγείας ωστόσο, ακυρώνονται για τις επόμενες δύο εβδομάδες οι σχολικές εκδρομές. Επιπροσθέτως, αναστέλλονται τα συνέδρια και πλήθος άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στους χώρους των ξενοδοχείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο κ. Σιούτης ζήτησε από τα συναρμόδια υπουργεία να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων προτείνοντας τα εξής:

1) Την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, συγκρίνοντας τους αντίστοιχους μήνες της περασμένης χρονιάς. Ειδικά, στην περίπτωση που η πτώση αυτή δεν καλυφθεί μέχρι τη λήξη του έτους, να παρθούν και επιπρόσθετα μέτρα.

2) Την παράταση των σχολικών εκδρομών για το τρέχον έτος, ώστε να πραγματοποιούνται και τον μήνα Μάιο.

3) Να επιτρέψουν την πραγματοποίηση των σχολικών εκδρομών και κατά τις καθημερινές ημέρες της εβδομάδας (με άφιξη Κυριακή ή Δευτέρα και με αναχώρηση Τετάρτη ή Πέμπτη).

4) Να δοθούν κίνητρα στη μέση Ελληνική οικογένεια, σε σωματεία και συλλόγους να επισκεφθούν περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, δημιουργώντας ειδικά εκπτωτικά τουριστικά πακέτα, αυξάνοντας έτσι τις πληρότητες και τα έσοδα των επιχειρήσεών μας.

«Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες των υπουργείων για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν στο σύνολο τους οι επιχειρήσεις του τουρισμού ανά την επικράτεια, ώστε να προστατευθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κλάδο και παράλληλα να στηριχθούν πληθώρα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ως προμηθευτές. Το σύνθημα που θα πρέπει να επικρατήσει είναι το «Ναι» στην πρόληψη και « Όχι» στον πανικό» κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Σιούτης.

Ο συνεδριακός τουρισμός

Το πλήγμα για τον συνεδριακό τουρισμό της περιοχής χαρακτηρίζεται μεγάλο από όσους δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο. Πέρα από τις αναβολές και τις ακυρώσεις είναι αβέβαιος και αδύνατος κάθε σχεδιασμός και για το επόμενο διάστημα.

Η Λίνα Σιαμοπούλου, από την Συνεδριακή, εταιρία που δραστηριοποιείται στον κλάδο, καταθέτει μία σειρά σοβαρών προβληματισμών και επισημάνσεων.

Μεταξύ των άλλων τονίζει:

Στην κάθε κρίση αξίζει να αξιολογείται η κατάσταση και εφόσον προτείνονται μέτρα πρόληψης, από υπεύθυνους φορείς και την πολιτεία, να τηρούνται και να εκτελούνται ακόμα και εάν σε κάποιες περιπτώσεις η εφαρμογή τους κρίνεται υπερβολική. Αρκεί η τήρηση τους να βρίσκει οπαδούς από όλες τις πλευρές και με οδηγό τη λογική και την εν συναίσθηση να εφαρμόζονται.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο και αναμφισβήτητα για κάποιους οι επιπτώσεις να είναι πολύ μεγαλύτερες από άλλους. Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται αντιμετώπιση και ενέργειες από το κράτος και τις ανώτερες εποπτικές και ελεγκτικές αρχές.

Στην πόλη μας, αλλά και σε άλλες πόλεις ο Συνεδριακός Τουρισμός αποτελεί καίριας σημασίας τομέα για την οικονομία.

Οποιαδήποτε εποχή, τα Ιωάννινα μπορούν και φιλοξενούν πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας συνέδρια, επιμηκύνοντας με αυτό τον τρόπο την συνεδριακή περίοδο.

Ωστόσο, την τελευταία τριετία οι εγκύκλιοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Υπουργείου έθεσαν περιοριστικά μέτρα για τη διοργάνωση συνεδρίων (μειωμένος αριθμός συνεδρίων/επιστημονικό φορέα, μείωση του αριθμού συνεδρίων/ιατρό)ενώ επίσης χαρακτήρισαν απαγορευτικούς τουριστικούς προορισμούς σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου για τη φιλοξενία ιατρικών συνεδρίων. Τα περιοριστικά μέρα ήταν πολλά και επέβαλαν νέο προγραμματισμό και νέα στρατηγική για όλους τους επαγγελματίες του χώρου. Στις νέες αλλαγές και συνθήκες κάποιοι προορισμοί αναδείχθηκαν ως πιο δημοφιλείς ενώ ταυτόχρονα άλλοι προορισμοί, για κάποιους μήνες, απέκτησαν ξαφνικά «μειονεκτήματα» ως επιλέξιμοι για τη φιλοξενία ιατρικών, κυρίως, συνεδρίων.

Η πόλη μας, αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα, έχει τις προϋποθέσεις να κερδίσει το χαμένο χρόνο αρκεί να προβλέψει η πολιτεία να ξεπεραστούν τα περιοριστικά μέτρα προηγούμενων εγκυκλίων. Οι αναβολές που πραγματοποιήθηκαν θα μετατραπούν πολύ γρήγορα σε ακυρώσεις εάν δεν αναπληρωθεί ο χρόνος των ακυρώσεων που ακόμα φαίνεται να είναι απροσδιόριστος.

Ακόμα χειρότερα, εάν δεν αλλάξει σε βάθος χρόνου ο περιοριστικός αριθμός του αριθμού των συνεδρίων στα οποία μπορεί να συμμετέχει κάθε επιστήμονας υγείας.

Ο Ελληνικός τουρισμός έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν δύσκολες συγκυρίες κι έχει αποδείξει πως έχει τη δύναμη και την ποιότητα να ανταπεξέλθει.

Η κρίση θα περάσει και όλοι μας σε προσωπικό και συντεχνιακό επίπεδο θα βοηθήσουμε για το δημόσιο καλό και το καλό της χώρας μας. Η επόμενη ημέρα ωστόσο, απαιτεί την άρση των περιοριστικών μέτρων που έως σήμερα αποθάρρυναν και περιόριζαν τις διοργανώσεις ιατρικών συνεδρίων σε όλη τη χώρα και δη στην περιφέρεια. Απαιτεί ένα ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο με αντισταθμιστικά μέτρα επιμηκύνοντας τη συνεδριακή περίοδο, σε μία χώρα που έχει όλες τις προϋποθέσεις να συγκεντρώσει σε παγκόσμιο επίπεδο σημαντικό μερίδιο της συνεδριακής δραστηριότητας σε όλα τα επιστημονικά συνέδρια. Μέσα σε ένα νέο πλαίσιο, η πόλη των Ιωαννίνων μπορεί να αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και προϋποθέσεις που έχει και να διεκδικήσει τον χαρακτηρισμό του πιο «δημοφιλή» προορισμού και στη διοργάνωση συνεδρίων.

Νέοι Αγώνες Ηπείρου