Κατερίνα Παπανάτσιου στο Ράδιο ΕΝΑ Βόλου: Να αναπροσαρμόσει την οικονομική της πολιτική η ΝΔ

Επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία βλέπει η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του κορωνοϊού

 

Επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία βλέπει η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του κορωνοϊού

Την αναπροσαρμογή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης βλέπει ως επιτακτική η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη για τους αρχικούς στόχους ανάπτυξης που είχε θέσει η ΝΔ, αλλά και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν λόγω του κορωνοϊού. Η ίδια τόνισε πως πριν από την έλευση του κορωνοϊού και μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο η κυβέρνηση έφερε την ανάπτυξη στο 1% όταν της είχε παραδοθεί στο 2,8% και υπογράμμισε πως πλέον είναι πολύ δύσκολο να εκπληρωθούν όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Δεν βγαίνουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχε θέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Βουλευτή Μαγνησίας σημειώνοντας πως αυτό είχε εντοπιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την συζήτηση του προϋπολογισμού που έγινε στη Βουλή.

Μειώθηκε η ανάπτυξη πριν την έλευση του κορωνοϊού

Ωστόσο, η ίδια μίλησε για το χρονικό διάστημα, πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού, τόσο στη χώρα μας όσο και στη Δύση.

«Όσο αφορά το τελευταίο τρίμηνο του 2019 , που εκεί επίπτωση στην οικονομία από τον κορωνοϊό δεν υπήρχε, είδαμε ότι η ανάπτυξη ήταν 1%, όταν εμείς παραδώσαμε στις 7 Ιουλίου την ανάπτυξη με 2,8% . Μέσα σε ένα εξάμηνο, καταφέρανε και φέρανε την ανάπτυξη στο 1% , όταν προεκλογικά συζητούσαν και υπόσχονταν ανάπτυξη 4%.

Και στον προϋπολογισμό του 2020 και μετά υπήρχε και ψηφίστηκε ανάπτυξη 2,8% . Είναι πολύ δύσκολο να πιαστούν όλοι οι στόχοι και τώρα έχουμε και το πρόβλημα του κορωνοϊού», υπογράμμισε η ίδια.

Εξήγησε πως η διαφορά αυτή έγκειται στις πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ, με φορολογικές ελαφρύνσεις σε λίγους και με ελαφρύνσεις που αφορούσαν τη μεγάλη περιουσία και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, χρήματα τα οποία όμως ήταν δύσκολο να ξαναγυρίσουν στην οικονομία και την κοινωνία.

Ακόμη, η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, το πάγωμα των Δημοσίων Επενδύσεων, όπως και η εγκατάλειψη της αναπτυξιακής στρατηγικής έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην μείωση αυτή του ποσοστού ανάπτυξης.

Να αναπροσαρμόσει η κυβέρνηση τους στόχους της

Η κ. Παπανάτσιου όμως μίλησε και για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην ελληνική οικονομία η εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην κοινωνία , γιατί είναι κάτι παγκόσμιο. Εξαρτάται και πως θα επηρεάσει τη χώρα μας και ο ίδιος ο ιός και όλα αυτά που έρχονται από την παγκόσμια οικονομία. Το επόμενο διάστημα θα δούμε σε ποιο βαθμό θα είναι η επιρροή στη χώρα μας. Εμείς έχουμε αφήσει στην Ελλάδα, μια ασφαλή οικονομία, με 36 δις και μια οικονομία στιβαρή και με απόλυτη εμπιστοσύνη. Όλα αυτά έγιναν με τα χρήματα του ελληνικού λαού και με τη σωστή διαχείριση και πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα εάν κατηγορηθήκαμε.

Για τον κορωνοϊό, εκείνο που θα πρέπει να πούμε η σπουδαιότητα και πόσο απαραίτητος είναι ο δημόσιος τομέας της υγείας, ο οποίος θα πρέπει να ενισχυθεί και να προχωρήσουν σημαντικά πράγματα στον τομέα αυτό», σχολίασε η Βουλευτής.

Βέβαια, η ίδια τόνισε πως παρόλη την αισιοδοξία της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα, χωρίς την παρουσία του κορωνοϊού στη δημόσια σφαίρα, σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019, 3600 λιγότερες θέσεις εργασίας.

» Καλούμε τη ΝΔ να αναπροσαρμόσει την πολιτική της, να υλοποιηθούν μεγάλα έργα που έχουν ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ και σταμάτησαν επί ΝΔ, να δουν την αναπτυξιακή στρατηγική όπως την είχαμε παραδώσει, βλέποντας και τα αποτελέσματα του τελευταίου εξαμήνου κι αυτά που επίκεινται με τον κορωνοϊό και να προσαρμόσουν τα σχέδιά τους», είπε χαρακτηριστικά για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση από δω κι έπειτα.

Σε ότι αφορά παιχνίδια κερδοσκοπίας με φόντο τον κορωνοϊό, η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως η κυβέρνηση οφείλει να μειώσει τον καιροσκοπισμό από όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει το θέμα του κορωνοϊού και είναι υπεύθυνη για να ελέγξει και να θωρακίσει την οικονομία.

Μεταναστευτικό: Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να είναι πιεστική και αποφασιστική

Τέλος, η κ. Παπανάτσιου σχολίασε και τις πρόσφατες επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους για το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού και τις πιέσεις της Τουρκίας τονίζοντας πως «το μόνο που άκουσα είναι ευχολόγια και αυτονόητες λεκτικές καταδίκες. Δεν άκουσα καμία υπόσχεση, τίποτα άλλο. Δεν ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης τίποτα για έκτακτη Σύνοδο, στις κυρώσεις στην Τουρκία, για διαμοιρασμό του βάρους και νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Το μόνο που ειπώθηκε ήταν για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και καλώς αναφέρθηκε.

Όμως όλοι παραδέχτηκαν ότι η συμφωνία καταστρατηγήθηκε από τον Ερντογάν. Άρα η Ελλάδα οφείλει όχι να ζητάει λεκτική αλληλεγγύη, αλλά να πιέσει την Ε.Ε να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με την Τουρκία, γιατί το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδος, είναι της ΕΕ και της Τουρκίας κι έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Και δεν μπορεί να δίνονται μόνο τα τριάκοντα αργύρια από τους επιτετραμμένους της ΕΕ και να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών.

Η κυβέρνηση οφείλει να είναι πιεστική και αποφασιστική απέναντι στην ΕΕ. Να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για να υπάρχει ότι πιο ευνοϊκό».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην εφημερίδα Μαγνησία